Nogometno Evropo zalila toča golov, navijači dobili spektakel

Jan Oblak: "To ni moja zasluga, ampak zasluga celotne ekipe."

Objavljeno
29. september 2016 01.22
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Najboljši nogometaši na svetu so sinoči pošteno nagradili svoje navijače, na račun pa so prišli tudi številni neopredeljeni privrženci nogometne igre. Drugi dan drugega kola lige prvakov je bil namreč eden od najbolj spektakularnih od reforme tekmovanja v letu 1993.

Nobena od osmih tekem se ni končala brez golov, le navijači v Madridu pa so videli »le« en gol. To jih resda ni posebej motilo, saj je Atletico še podaljšal neugodno tradicijo Bayerna v dvobojih s španskimi klubi. Nič ni bilo torej od morebitne revanše za poraz v letošnjem polfinalu lige prvakov, Bavarci so jo na koncu še dobro odnesli. Antoine Griezmann je namreč v 84. minuti – pri 1:0 – zapravil enajstmetrovko, saj je meril naravnost v prečko.

Zanimivo, moštvo trenerja Diega Simeoneja je v zadnjih štirih tekmah lige prvakov izvajalo kar tri enajstmetrovke, a ni izkoristilo prav nobene! Dvakrat je bil nenatančen Francoz, enkrat Fernando Torres. Atletico se je po drugi zmagi močno približal napredovanju v osmino finala, saj ima na računu šest točk, na svojem štadionu pa se bo meril še z manj kakovostnima tekmecema PSV in Rostovom. Takoj po reprezentančni akciji bo gostoval v Rostovu, kjer bo prišlo tudi do manjšega slovenskega derbija, saj se bosta sešla reprezentanta – vratar Jan Oblak in raznovrstni branilec Miha Mevlja.

"To je bila ena naših najboljših tekem, od kar sem trener Atletica," je bil nasmejan temperamentni Simeone. Znova je proti Atleticu izgubil Carlo Ancelotti, trener Bayerna: "Igrali smo prepočasi, zato smo imeli probleme. Prav tako smo bili premalo učinkoviti."

"Vedno je lepo, če ne prejmeš zadetka. To ni moja zasluga, ampak zasluga celotne ekipe. Na igrišču smo dali vse od sebe in skušali zmagati," pa je ostal skromen slovenski vratar Jan Oblak.

Sinoči je bilo resda zanimivo po vsej Evropi. Strelci so nanizali kar 28 golov (3,5 na tekmo), navijači pa so videli tako rekoč vse, kar lahko ponudi sodobni nogomet: evrogole, gol z enajstmetrovke, a tudi tri zgrešene strele z bele točke, avtogol in številne privlačne akcije nogometašev. Morda je razočaral Manchester City, ki je v Glasgowu iztržil le točko, toda na slovitem štadionu Celtic Park ni lahko prav nobenemu gostu.

Izpostaviti velja še eno tipično zgodbo, ki razkriva, kako malo v nogometu loči zmagovalce od poražencev. Ludogorec je denimo proti favoriziranim Parižanom držal vodstvo z 1:0, v drugem polčasu pa je imel pri zaostanku z 1:2 na voljo enajstmetrovko; vratar PSG Alphonse Areola jo je ubranil, v naslednjem napadu pa je Edinson Cavani postavil končnih 1:3 ... Au revoir, so sporočili domačim francoski navijači.

Liga prvakov
Skupina A
Ludogorec : PSG 1:3 (Natanael; Matuidi, Cavani 2)
Arsenal : Basel 2:0 (Walcott 2)
vrstni red: PSG in Arsenal po 4, Ludogorec in Basel po 1

Skupina B
Bešiktaš : Dinamo K. 1:1 (Quaresma; Cugankov)
Napoli : Benfica 4:2 (Hamšik, Mertens 2, Milik; Guedes, Salvio)
vrstni red: Napoli 6, Bešiktaš 2, Dinamo in Benfica po 1

Skupina C
Borussia M. : Barcelona 1:2 (Hazard; Turan, Pique)
Celtic : Manchester C. 3:3 (Dembele 2, Sterling avt.; Fernandinho, Sterling, Nolito)
vrstni red: Barcelona 6, ManCity 4, Celtic 1, Borussia M. 0

Skupina D

Atletico : Bayern 1:0 (Carrasco; Oblak vso tekmo, 3 obrambe)
Rostov : PSV 2:2 (Poloz 2; Propper, De Jong; Mevlja vso tekmo)
vrstni red: Atletico 6, Bayern 3, PSV in Rostov po 1.