Norveška, Bolgarija in Ciper pravšnji izziv za Kavčiča

Uefina liga narodov dobila končno podobo. Veliko število derbijev, Slovenija pristala v izenačeni skupini, ki omogoča boj za vrh. 

Objavljeno
25. januar 2018 01.12
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Evropska nogometna zveza (Uefa) je z uvedbo lige narodov dosegla svoj namen. Razplet žreba premierne izvedbe tekmovanja je ponudil več spektakularnih skupin, ki bodo zanimivejše od dolgoletnega koncepta prijateljskih tekem, Lozano pa so zapustili zadovoljni tudi Slovenci. Izbranci Tomaža Kavčiča bodo igrali v skupini C3 z Norveško, Bolgarijo in Ciprom, ki jim omogoča realen boj za vrh. 

Ob pogledu na razplet žreba v Lozani je marsikdo pomislil: Slovenci so dobili lahko skupino, v kateri pripada vloga favorita prav reprezentanci, ki je pred žrebom kotirala najvišje. V kadru premore največ zvečenih imen (Oblak, Kampl, Iličić, Verbič ...), s tržno vrednostjo 94 milijonov evrov je »težja« od vseh tekmecev skupaj – Norvežani (43), Bolgari (21) in Ciprčani (17) skupaj veljajo 81 milijonov €.

Toda, pozor, več kot polovico tržne vrednosti slovenske zasedbe prispeva vratar Jan Oblak ... Na igrišču bodo tako ali tako odločali drugi dejavniki, ne domnevna tržna vrednost. Na srečo Slovencev ne šteje niti lestvica Fife, na kateri Kavčičevi zasedajo 64. mesto. Slovenci so bili doslej podobno uspešni kot Norvežani, Srečko Katanec in Matjaž Kek (2002, 2010) sta jih odpeljala na svetovno prvenstvo, Katanec tudi na euro 2000. V boj za šampionat stare celine, s katerim bo Uefa zaznamovala 60 let od turnirja v Parizu, bo Kavčič odpeljal uigrano zasedbo fantov, ki so nanizali veliko skupnih tekem, kot eno so dihali že v obdobju 2008-2014, ko je Kavčič vodil selekcijo U-21.

»V prihodnjih mesecih bomo podrobno proučili odlike in slabosti tekmecev. Če bi moral oceniti že danes, pa je hitro vidno, da lahko igramo tako z Norvežani in Bolgari kot Ciprčani, saj premoremo kakovost. Ta čas ne pričakujem še nič, ne nazadnje bomo do septembra igrali tri ali štiri prijateljske tekme, prvi že marca z Avstrijo in Črno goro. Lahko povem le, da bomo merili na prvo mesto v skupini C3, saj drugače ne moreš tekmovati, gotovo pa nam ne bo lahko,« je sporočil iz Švice selektor, tudi predsednik NZS Radenko Mijatović, ki je bil v Lozani ob Kavčiču, je menil podobno: »Skupina je izenačena, v njej bo možno enakovredno tekmovati in se boriti za vrh. Če želiš priti do eura prek lige narodov, moraš najprej zasesti prvo mesto v svoji skupini. To bo naš cilj.«

Slovenija bo krenila v ligo narodov 6. septembra, ko bo v Ljubljani gostovala Bolgarija. Preostale tekme v skupini C3: Ciper – Slovenija (9. 9., 20.45), Norveška – Slovenija (13. 10., 18.00), Slovenija – Ciper (16. 10., 20.45), Slovenija – Norveška (16. 11., 20.45), Bolgarija – Slovenija (19. 11., 20.45).

Najboljši je bil Bolgar

Bolgare, s katerimi bodo naši odprli in končali redni del lige narodov, krasi najbogatejša tradicija. Beležijo 9 nastopov na velikih turnirjih, četudi ta čas ne spominjajo na obdobje legendarnega Hrista Stojčkova, ki je Balkance pripeljal do 4. mesta na mundialu 1994 v ZDA. Na lestvici Fifa zasedajo 42. mesto, njihov najdražji nogometaš je 30-letni Ivelin Popov (3,5 milijona €). Gotovo pa njihov selektor Petar Hubčev (53) najboljši nekdanji nogometaš med selektorji v skupini C3; leta 1994 je bil član udarne enajsterice Bolgarije. Izpostaviti velja še štadion Vasil Levski v Sofiji (43.230), ki se lahko pohvali s štirimi Uefinimi zvezdicami. Dosedanja bilanca s Slovenijo? Dve tekmi, dve zmagi (2006, 2007).

Lep spomin na Maribor

Norveška je dolgo predstavljala pravo črno mačko za slovenski nogomet. To je slaba novica, dobra je bolj sveža: v sedmih tekmah je le enkrat zmagala Slovenija, toda prav nazadnje, ko je Katančeva četa leta 2013 v Mariboru s 3:0 deklasirala Skandinavce. Glavni norveški orožji bosta Baslov vezist Mohamed Elyounoussi (23 let, 7,5 mio €) in trenerski lisjak Lars Lagerbäck (69), dolgoletni selektor Švedske in tvorec islandskega čudeža na euru 2016. Na štadionu Ullevaal (28.000) bosta v ospredju tudi zanesljivi štoper Hoffenheima Havard Nordtveit (27, 5 mio €) in Hullov vezist Markus Henriksen (25, 5 mio €).

Ciper je papirnati avtsajder, toda izkušena zasedba jo je že zagodla vzvišenim tekmecem; v minulem ciklusu jo je skupila BiH. Zgodnja gostovanja pri tovrstnih ekipah niso prijetna, na štadionu GSP v Nikoziji (22.859) bo bolj »vroče« kot na bližnjih plažah. Ciper sodi med dobre slovenske stranke, to bo poskušal spremeniti malo znani selektor, Izraelec Ran Ben Šimon (47).