Notranja preiskava UEFA: posojilo NZS skladno s pravili

Pri posojilu štirih milijonov evrov Nogometni zvezi Slovenije za nakup deleža v Športni loteriji ni bilo nič narobe.

Objavljeno
27. oktober 2016 00.11
Nogometni center
J. P.
J. P.

Ženeva - Evropska nogometna zveza (UEFA) je po notranji preiskavi ugotovila, da njen nekdanji generalni sekretar in zdajšnji prvi mož Mednarodne nogometne zveze (FIFA) Gianni Infantino in bivši predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS), zdaj pa šef UEFA, Aleksander Čeferin, nista kršila pravil pri posojilu štirih milijonov evrov NZS za nakup deleža v Športni loteriji.

Pred časom je namreč norveški magazin Josimar tendenciozno zapisal, da se je Infantino znašel v preiskavi etične komisije FIFA zavoljo vpletenosti v posojilo zvezi, na čelu katere je bil tedaj še Čeferin. Norveški novinar je zapisal, da je UEFA zaobšla finančni protokol, in poudaril, da kodeks FIFA posameznikom prepoveduje vlaganje v podjetja, ki se ukvarjajo z nogometnimi stavami.

Tiskovna agencija Associated Press (AP) je dobila vpogled v dokument o preiskavi, iz katerega je razvidno, da sta UEFA in NZS spoštovali sleherni predpis glede odobritve posojil. »Posojilo je bilo odobreno popolnoma skladno s standardnimi postopki UEFA,« so podčrtali pri krovni evropski organizaciji in opozorili, da se etična pravila FIFA glede stav nanašajo na osebe in ne na inštitucije.

Kljub notranji preiskavi UEFA pa lahko etična komisija FIFA neodvisno išče dokaze in zahteva izjave prič, ni pa še znano, ali se je tovrstna preiskava že začela.