Nova priložnost za Ronalda, da se fotografira z osebno lovoriko

Liga prvakov: danes ob 18. uri žreb skupin, Josep Guardiola se lahko sooči z Barcelono in Bayernom.

Objavljeno
25. avgust 2016 02.31
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Da je Madrid prestolnica evropskega nogometa, bo znova potrdil današnji izbor najboljšega nogometaša v Evropi. V ožjem krogu kandidatov so ostali Cristiano Ronaldo, Gareth Bale in Antoine Griezmann. Vsi trije igrajo za madridska kluba Real in Atletico, finalista zadnje lige prvakov.

In prav zato so jezni v Barceloni. Katalonski mediji že nekaj tednov užaljeno poročajo, da bi si mesto v finalu zaslužila vsaj Luis Suarez in Lionel Messi, če ne tudi Andres Iniesta. Resda so blesteli v španski ligi in španskem pokalu, ampak v Kataloniji pozabljajo, da so bili zasenčeni v mednarodnih tekmovanjih. Četudi Antoine Griezmann ni osvojil nobene lovorike, je še vedno igral v finalu lige prvakov in evropskega prvenstva. In do finala lige prvakov je prišel kot najboljši nogometaš Atleticove četrtfinalne zmage nad Barcelono.

Nagrada za najboljšega nogometaša v Evropi obstaja od leta 2011. Pregled prejšnjih zmagovalcev razkrije, da je nagrado vedno prejel najboljši nogometaš evropskega klubskega prvaka. Edina izjema je leto 2012. Tedaj je nagrado dobil Andres Iniesta, evropski prvak z reprezentanco, zato so ostali prezrti nogometaši Chelseaja, zmagovalca lige prvakov. Če se bo trend nadaljeval, potem letos v ožjem izboru ostaneta Ronaldo in Bale, a ker je Portugalec v zadnjih mesecih postal evropski prvak tako s klubom kot reprezentanco, dilem ne bi smelo biti več.

»To je bila moja najboljša sezona v karieri,« je zatrdil Cristiano Ronaldo. Obžaluje zgolj to, da je zaradi poškodbe v finalu evropskega prvenstva odigral le 25 minut, močno načet pa je bil tudi v finalu lige prvakov. »Kljub temu sem tudi individualno pokazal zelo veliko. Bil sem najboljši strelec lige prvakov, dobro sem igral na evropskem prvenstvu. Lepše sezone si ne bi mogel zamisliti,« je dejal portugalski nogometaš. Zaradi poškodbe še vedno ne igra, zato vrnitev načrtuje za deseti september v tretjem kolu španske lige. Kljub temu bo danes gotovo v Monacu. Priložnosti, da se pred fotografskimi objektivi pokaže z novo individualno lovoriko, ne bi spustil za nič na svetu.

Toda Ronaldove osebne nagrade bodo hitro pozabljene tudi v Madridu. Na koncu dneva bodo vsi razmišljali le o žrebu. Možnih je precej pestrih obračunov. V drugem bobnu izstopa predvsem Manchester City, visokoleteči angleški klub z novim trenerjem Josepom Guardiolo. Katalonski strateg se lahko znova sooči s svojima prejšnjima kluboma Barcelono in Bayernom, a tudi večnim rivalom Realom. Novi veliki evropski večeri pričakujejo vratarja Jana Oblaka pri Atleticu, od Slovencev pa bodo med evropsko elito zaigrali še Kevin Kampl z Bayerjem, Andraž Šporar z Baslom, Benjamin Verbič s Københavnom in Petar Stojanović z Dinamom iz Zagreba.

Poseben junak nove sezone bo nekdanji Oblakov vzornik Iker Casillas. Njegov Porto je preko kvalifikacij izločil Romo, zato bo imela Italija v ligi prvakov le dva kluba, Casillas pa bo pri 35 letih med evropsko elito branil že 18. zaporedno sezono. Eno več je zbral le Ryan Giggs, toda nekdanji nogometaš Manchester Uniteda je že končal kariero. Kljub vsemu ima Casillas največ tekem v ligi prvakov (156), zato bo lasten rekord v prihodnjih mesecih še izboljšal. In morda bo to počel prav proti svojemu nekdanjemu klubu Realu. Ni kaj, liga prvakov bo spet prizorišče pestrih nogometnih zgodb.