Novaković: Po zmagi nam je malce narasla samozavest

Selektor Srečko Katanec je bil po zmagi nad Turčijo zadovoljen. Milivoje Novaković opozarja, da bo potrebno garati še naprej.

Objavljeno
01. junij 2013 15.02
Germany Soccer Turkey Slovenia
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Slovenska nogometna reprezentanca je po nizu štirih porazov prišla do tako želene zmage. Resda zgolj na prijateljski tekmi v nemškem Bielefeldu proti Turčiji, a slavje z 2:0 je v vsakem primeru dvignilo samozavest izbrancev Srečka Katanca, ki jih 7. junija čaka pomembnejši obračun kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 na Islandiji.

»Vedno pravimo, da prijateljska tekma ni pomembna. Ampak je, zaradi vzdušja in vsega tega. Na Islandiji nas vsekakor čaka težka tekma. Osredotočiti se moramo nanjo, imeli bomo dodatno energijo zaradi te zmage in to je to. Gremo iz tekme v tekmo. Ne vem, kaj se bo dogajalo na Islandiji, kakšni bodo pogoji. Vem pa, da bodo fantje osredotočeni in da bodo dali vse od sebe. Če bo to dovolj, ne vem, če bo kdo spet zabil fantastičen gol, ne vem ...« je po tekmi v Bielefeldu povedal Katanec, ki je bil s prikazanim zadovoljen. Ekipa je delovala čvrsto in po dolgem času (od 11. oktobra 2011 s tekme proti Srbiji) mrežo ohranila nedotaknjeno, piše STA.

»To je to. To je koncept. Biti moramo kompaktni, borbeni, v 30, 35 metrov po dolžini in širini, garati, ko smo utrujeni, se povleči nazaj, odigrati 'bunkerico', potem se spočiti, pa spet odigrati naprej. To ni kar tako, potrebujemo čas. Fantje vedo, kaj delajo, nekateri malo več igrajo, nekateri malo manj, ampak vključujemo mlade. Zmaga je dobrodošla zaradi fantov samih, ker so že sami izgubljali zaupanje v to, kar delajo. Zdaj pa so bili zasluženo nagrajeni,« meni Katanec.

Z njim se strinja tudi izkušeni strelec Milivoje Novaković, ki se je poleg Tima Matavža vpisal med strelce na petkovem obračunu. »Mislim, da je ekipa dobro igrala v obrambi, v ofenzivi pa moramo še malce več držati žogo v posesti. Naredili smo korak naprej, ampak to še ni dovolj. Treba je garati naprej,« pravi Novaković, ki se je ozrl tudi že na obračun v Reykjaviku: »Gremo iz tekme v tekmo. Ne smemo se obremenjevati. Vemo, da imamo minimalne možnosti za SP. A dali bomo vse od sebe, seveda gremo na zmago, po tekmi s Turčijo je malce narasla samozavest. Na Islandijo gremo brez pritiska, na koncu pa bomo videli, kakšen bo rezultat.«

Izbrana vrsta se je sicer takoj po tekmi že vrnila na Brdo pri Kranju, kjer nadaljuje priprave na obračun z Islandijo. Prvega so 22. marca v Stožicah po zaslugi dveh lepih zadetkov Gylfija Sigurdssona dobili Islandci. Za Slovence je takrat zabil Novaković.