Novaković: Že v prvi minuti lahko dobiš rdeči karton

Izkušeni nogometni napadalec Milivoje Novaković o gostovanju v San Marinu '09 in stopnici višje na Japonskem.

Objavljeno
27. marec 2015 00.33
11 NOVAKOVIČ Milivoje (Slovenija), 11.10.2013
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Kranj – Srečko Katanec ne bi sprejel drugega mandata, če ne bi bil prepričan o vrnitvi Milivoja Novakovića. Četudi so ga večkrat odpisali, slednji pri 35 letih še vedno deluje kot mladenič. Tudi nocoj bo predstavljal glavno slovensko orožje pred vrati San Marina.

Vaše zadnje snidenje s San Marinom je bilo zanimivo: kljub zmagi niste prejeli »pomoči« Poljakov, za Južno Afriko ste se nato pomerili z Rusi. Kako se spominjate tistih dni?

Ko smo objeti v krog izvedeli, da je Slovaška zmagala na Poljskem, smo bili zelo razočarani, hkrati pa gre le za lepe trenutke. Fantom sem rekel, da še ni konec ... Kako je bilo potem, vemo. Toda nocoj gre za drugo tekmo in drugačne kvalifikacije. Ne bo tako enostavno, kot se zdi na prvi pogled.

Kako boste prebili gostujoči zid?

Težko, toda s potrpežljivo igro nam bo uspelo. Pričakujem, da bomo igrali proti »parkiranemu avtobusu« pred vrati San Marina, toda nič hudega. Ključna bosta naša zbranost in kakovost posameznikov. Računam, da bo morda treba pokazati kakšno individualno potezo ali akcijo.

Ste razmišljali le o igri Slovenije?

To je običajno. Nobena analiza tekmeca ti ne pomaga, če ne igraš na optimalni ravni. Ogledali smo si denimo tekmo Anglije in San Marina. Angleži so imeli težave, dva gola so jim zabili iz prekinitve. Tudi mi smo pripravljeni na vse, sami ste videli, da smo na Gorenjskem uigravali akcije iz prostih strelov in kotov. Morda bomo zabili kakšen gol na ta način. Tudi pred šestimi leti smo zabili San Marinu prvi gol po podaji iz kota.

Računate, da boste imeli na voljo veliko priložnosti za gol ... in lov na Zlatka Zahovića, do katerega vas loči sedem golov?

Ne bi bilo modro, če bi razmišljal o Zahoviću in njegovem dosežku. Na nekaterih drugih tekmah imamo napadalci celo več prostora kot proti San Marinu. Drevi nas bo krasila večja posest žoge, toda ta bo v nogah drugih, ne v nogah napadalcev. Napadalci moramo biti zbrani vseh 90 minut in čakati na priložnosti za gol, ki se bodo gotovo ponudile.

Menite, da se tokrat preveč pozornosti namenja domnevno nevarnemu tekmecu? Vendarle gre za San Marino.

Kot profesionalec gledam na to drugače kot večina. Danes vsi trenirajo in igrajo nogomet. Nikoli ne veš, ali boš že v prvi minuti prejel rdeči karton zaradi nepotrebnega prekrška ali igre z roko. Ali pa kakšna žoga po navidez nenevarnem strelu spremeni smer in zaide v vrata. Vemo, da smo boljši, toda nikogar ne smeš podceniti. San Marino ni naključno vzel dveh točk Estoniji.

Katanec je napovedal, da bodo odločale o vrhu skupine E zadnje tri tekme.

Strinjam se z njim. Danes lahko osvojimo le tri točke, na voljo pa jih bo še 15 v petih tekmah. Pripravljamo se za vsako tekmo posebej, o Angliji bomo razmišljali šele po San Marinu. Ni skrivnost, da merimo na prvi dve mesti, če nam ne bi uspelo, pa bi sprejeli tudi tretje.

Še to: igrate za drug klub kot ob zadnjem obisku Slovenije.

Drži. Ponosen sem, da se je zame tako ogrela Nagoja, ki sodi med tri zgodovinsko najboljše klube na Japonskem, stopil sem na višjo stopnico. Nismo začeli najbolje, toda igrali smo malo tekem. Maksimalno pomagam mladi ekipi, načrtujemo, da bi končali višje kot lani, ko je bil klub 10.