Novi obrazi v izložbah

Knjige o superjunakih, kakršen je Ronaldo, ki se ga ne sme umakniti iz igre, ponujajo potrošnikom skrivnost o uspehu.

Objavljeno
29. april 2016 01.54
Miho Dobrašin
Miho Dobrašin
Dan knjige je poseben datum za tiste, ki radi berejo. V Madridu nastaja gneča ob uličnih stojnicah, študentje in brezposelni iščejo popuste, zaljubljeni pari pa podarjajo drug drugemu knjige, ki bodo morda ostale samo spomin na polici.

Toda letos jih iz izložb gledajo nekateri drugačni obrazi. Cristiano Ronaldo, Gerard Pique, Vicente del Bosque ... V knjigarnah vabijo tudi naslovi Moje življenje – Luis Suarez, Luka Modrić – Sin vojne, Emeryjeva metoda – Zmagovalna miselnost. In seveda neizogibni priročnik Simeonov učinek. Če komu ta knjiga o trenerju Atletica Madrid ni dovolj, lahko izbere Simeone – ena tekma za drugo. Ali pa Ole, ole, ole, Cholo Simeone.

Ob 400. obletnici smrti velikega španskega pisatelja Miguela Cervantesa njegov lik Don Kihot izgublja tekmo z nekaterimi novimi, sodobnimi junaki. Tako kakor Don Kihot na začetku novega obdobja žaluje za viteštvom, se tudi starejši nogometni zaljubljenci žalostno spominjajo nogometa kot igre. Toda mlade generacije odraščajo ob nogometni industriji, ki jih od mladih nog spodbuja k sprejemanju nogometa.

Knjige o superjunakih, kakršen je Cristiano Ronaldo, ki igra vse tekme in se ga ne sme umakniti iz igre, ponujajo potrošnikom skrivnost o uspehu. Zgodbe o ljudeh, ki še niso vstopili v tretje desetletje svojega življenja, so prežete z bitkami, vzvišenimi cilji, poštenostjo in seveda srečnim koncem. Čeprav je vse življenje še pred njimi.

Te knjige privlačijo tudi tiste, ki sicer ne berejo veliko. Milijoni zaljubljencev v nogomet so pripravljeni presedeti ob več kakor 200 straneh in slediti zgodbi ljudi, ki vsak dan vstopajo v njihova življenja z mediji, oglasi in občasnimi tekmami v živo. Ne glede na to, ali je v knjigi resnica ali znanstvena fantastika. Nogomet, mogočno igro, ki vzbuja čustva, bodo še naprej izkoriščali.

Prav nič ni treba dvomiti o tem, da se bo v madridskih knjigarnah kmalu pojavila tudi knjiga o Janu Oblaku, najdražjem vratarju in človeku z najmanj prejetimi goli v Španiji. To bi bila zgodba o 22-letnem vratarju.

Don Kihot, ki je zdaj star 411 let, je svojemu pomočniku Sanču Pansi povedal: »Spreminjati svet, moj prijatelj Sančo, ni ne norost ne utopija. To je pravičnost.« Diego Simeone pa svojemu pomočniku Germanu Burgosu govori: »Nikoli ne nehaj verjeti.«

Oba, drug ob drugem v madridskih knjigarnah, dokazujeta, da se svet res spreminja. Če verjamete ali ne.