Novinci prinesli na Brdo svežino in dobro voljo

Na Brdu zbor reprezentantov in prvi trening za prijateljski tekmi s Švedsko v Malmöju in Turčijo.

Objavljeno
24. maj 2016 00.57
Novinci na zboru slovenske nogometne reprezentance,Ljubljana Slovenija 23.05.2016 [Zbor,nogomet]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Brdo – Selektor Srečko Katanec je najprej opravil svoj klasičen obred, spil espreso v bifeju hotela Kokra, pozdravil kandidate za prijateljski nogometni tekmi s Švedsko v Malmöju (30. t. m.) in Turčijo v Stožicah (5. junij), nato pa oder prepustil kapetanu Boštjanu Cesarju, Kevinu Kamplu in drugim.

V ospredju reprezentančnega zbora so bili vendarle novinci med najboljšimi – Boban Jović, Miha Mevlja, Gregor Sorčan, Rok Kronaveter in Jure Matjašič. Kronavetrov že »ničkolikokateri« nastop pred sedmo silo v minulih tednih znova ni minil brez vprašanj o prestopnih željah in možnosti prestopa k Mariboru, pri katerem nikoli ni dobil priložnost, pa čeprav je Mariborčan. Kar je dal vedeti tudi ob zbadanju, češ, saj imajo vijolični tako ali tako radi Ljubljančane.

»Vse je možno, a Ljubljančan nisem in tudi ne bom,« se je kot kleni Štajerec odločno postavil po robu izzivanjem in tudi neomajno kot papagaj ponavljal, kar govori že nekaj dni. »Ko se bo vrnil Mandarić, se bova pogovorila.« Toda tudi bogati poslovnež se bo težko meril s še bogatejšim kitajskim klubom, ki naj bi ujel debitanta v reprezentanci, zaradi česar je Rok preložil tudi dopust z družino. Mimogrede, možnosti o vrnitvi v Maribor ni zavrnil niti Matic Črnic. »Zakaj pa ne, ampak položaj je tak, da prej ne, kot da,« je dejal še eden od Mariborčanov, ki jih je prečrtal Zlatko Zahović. V reprezentanci je resda več Štajercev – Vid Belec, Luka Krajnc, Rene Krhin. Tudi nepričakovani novinec Jure Matjašič, hitronogi završki napadalec, ki je bil še pred dobrim letom želja Ljubljančanov, zdaj pa ni več.

»Z novim vodstvom ni bilo več zanimanja,« je priznal Matjašič, ki Katančevega klica še ni proslavil s sovaščani iz Trnovske vasi, a bo slej ko prej moral pripraviti nekaj veselega, da bodo nanj še bolj ponosni prebivalci Slovenskih Goric. Toda Jure bi lahko izpustil prvo tekmo na Švedskem, saj z Zavrčem v nedeljo igra prvo tekmo dodatnih kvalifikacij za obstanek v 1. SNL proti Aluminiju.

Štorčan z zeleno-belo krvjo in zmajevim srcem za najbolj srčnega igralca Olimpije Boban Jović je imel za seboj vidno sezono na Poljskem (Wisla), a Katančev poziv je dobil že v domačem okolju. »Presenečenje je bilo lepo, priložnost moram 'samo' še izkoristiti,« je povedal nekdanji desni bočni branilec Olimpije, ki ima na svojem položaju izjemno konkurenco v Nejcu Skubicu in poškodovanemu Petru Stojanoviću. A preden je začutil reprezentančni utrip, je čestital »olimpijcem« za naslov. Z videzom uglajenega »Italijana« je izstopal Goričan iz Bukarešte, Miha Mevlja. »Imel sem dobro sezono, selektorjev poziv je nagrada. Upam, da bom priložnost izkoristil,« je dejal član Dinama iz romunske prestolnice. Najmlajši med novinci, vratar Gorice Gregor Sorčan, ni skrival presenečenja nad zanimanjem sedme sile. »V mladi reprezentanci imamo mir pred novinarji,« je takoj začutil moč »velike scene« Kranjčan z Goriškega, ki upa, da bo jutrišnji pokalni razplet v Kopru prinesel srečo Gorici – z zmago Maribora.

In staroselci? Zanje je bilo kajpak vse le rutina. Preden so popoldan pod Katančevo taktirko že poteptali filigransko urejeno igrišče v nacionalnem nogometnem centru, so na hitro med seboj predelali sezono. Da je bil med njimi kapetan Cesar, pa je za selektorja Katanca lahko samo spodbuda več. Rekorder po številu nastopov za Slovenijo (90) je namreč poškodovan in bo samo vadil z drugimi ter skrbel, da se bo vedelo, kdo »pije in plača.«

»Sem v obdobju zdravljenja, poškodba rame je bila neprijetna. Nisem več mlad, čeprav se počutim odlično in pred menoj je še kar nekaj sezon v Italiji, vendar si ne smem privoščiti, da bi priprave začel nepripravljen. Zato sem še toliko bolj vesel, da sem tukaj z reprezentanti. Na Švedsko ne bom potoval, a se jim bom po vrnitvi spet pridružil,« za profesionalca od glave do pete res ni nobenih ovir, da jih ne bi mogel preskočiti.

Reprezentanca bo popolna šele po pokalnem finalu, ko se ji bosta pridružila Milivoje Novaković in Blaž Vrhovec, Jan Oblak pride šele po tekmi s Švedsko.