O dvoboju Barcelona-Real bo odločal Atletico

Katalonci bodo gostovali v Madridu po dveh tekmah z Bayernom. Ronaldo vs. Messi v golih po novem 42:40.

Objavljeno
04. maj 2015 13.22
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Privržencem španskega klubskega nogometa se obeta še en sanjski konec sezone, na las podoben prejšnjemu, ko sta Barcelona in Atletico v zadnjem kolu odločala o naslovu prvaka. Tudi ob letu osorej bo napeto, akterji pa podobni; za naslov se borita vodilna Barcelona in Real, toda zdi se, da ima škarje in platno v rokah prav – Atletico.

Večna španska športno-politična tekmeca ločita le dve točki (Barcelona 87, Real 85), razpored njunih tekem v zadnjih treh kolih pa namiguje na nepredvidljiv scenarij. Barcelona računa na zanesljivih šest točk v domačih tekmah s Sociedadom in Deportivom, Real na vseh devet točk z Valencio in Getafejem (obe doma) in Espanyolom v gosteh. »Začasno« bi bilo torej 94:93 v točkah za madridski Real, ki bi si tako priboril prvi naslov po letu 2011/12, skupaj pa že svojega 33. v španskem prvenstvu.

Če upoštevamo »normalen« razplet omenjenih tekem – to je v nogometu resda nehvaležno početje –, bi lahko Barcelona preprečila slavje večnih tekmecev le z zmago v derbiju predzadnjega kola, ko bo 17. maja gostovala v Madridu pri Atleticu. Lani ji denimo to ni uspelo, borci trenerja Diega Simeoneja so vzdržali vse nalete Kataloncev in prvič po letu 1996 postali španski nogometni prvaki. Tudi letos bi le najbolj naivni nogometni navijači pričakovali, da bo Simeone kakorkoli »podaril« Barceloni prvenstvo, saj argentinski garač ne bi prepustil zmage niti svoji materi ...

Barcelona bi morala Atletico premagati, saj ji remi ne bi zadostoval – v primeru enakega števila točk kot Real bi bili namreč Madridčani boljši, saj so bili uspešnejši v medsebojnih tekmah (3:1, 1:2).

Izbranci trenerja Luisa Enriqueja bodo imeli 17. maja še toliko težje delo, saj bodo prišli na »rovovsko« bitko k Atleticu z izjemno težkimi nogami – po dveh zahtevnih tekmah z münchenskim Bayernom, v ligi prvakov. Prva bo na sporedu pojutrišnjem – že jutri se bosta merila Juventus in Real v Torinu –, povratna naslednji teden v torek.

Najmočnejši argument katalonskih navijačev je gotovo sanjska forma »blaugrane«, ki dobesedno melje vse pred seboj. Nazadnje si je moč južnoameriškega trojčka v konici napada Barcelone v živo ogledal Rene Krhin, ki je igral vso tekmo v majici Cordobe – ta je namreč na domačem igrišču prejela kar 8 golov, pri čemer je tokrat s tremi goli prednjačil Luis Suarez, dva je primaknil Lionel Messi in enega Neymar. Zanimivo, slednji je izvajal enajstmetrovko kljub temu, da je bil na igrišču Messi, s čimer je morda prikrajšal Argentinca za »pichichi«, lovoriko za najboljšega strelca v prvenstveni sezoni.

Cristiano Ronaldo namreč ne popušča, v ključnem obdobju sezone je ujel fantastično formo. Real je prizadejal Sevilli prvi domači poraz v tej sezoni, CR7 pa je zabil vse tri gole. Španski novinarji so Portugalca po novem »hattricku« preimenovali v »Hat-Cris«. Razmerje Ronaldo-Messi v golih je po novem 42:40.