Ob Olimpiji in Mariboru smo boljši in napredujemo vsi

Domžalski adut Gaber Dobrovoljc o današnji povratni pokalni tekmi s Krškim, derbijem z Olimpijo, svoji karieri ...

Objavljeno
25. oktober 2016 02.29
Nogomet Maribor - Domžale 01.oktobra 2016 (šport,Maribor,Domžale,nogomet]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Pri Dobrovoljčevih z Vira jabolko ni padlo daleč stran od drevesa. Domžalski steber obrambe Gaber Dobrovoljc nadaljuje nogometno tradicijo očeta Boštjana, nekoč člana Domžal, in iz tekme v tekmo stopa v ospredje. V 14. kolu je dosegel dva gola in bil režiser pomembne zmage na vselej neugodni Bonifiki.

Družinsko steblo po očetovi strani izvira iz Vipavske doline, oče Boštjan, zvezni igralec, je nogomet igral tudi za Primorje in v Domžale prestopil v obdobju študija v Ljubljani. Čeprav se je poslovno-športna pot očeta vrtela okoli tenisa in košarke (v devetdesetih letih minulega stoletja je bil znan organizator različnih turnirjev), o Gabrovi športni poti ni bilo nobenega dvoma.

»Od sedmega leta sem Domžalčan in vseskozi sem sanjal le o tem, da bom nogometaš. Celo študij sem postavil na čakanje, ker si želim ustvariti vidnejšo športno kariero,« ima 23-letni Gaber pred seboj jasno začrtano prihodnost, ki jo je ob očetu pomagala usmerjati tudi mama Duša. »Ona me je vozila na treninge, z očetom pa si izmenjujeva poglede. Ne more iz svoje kože in vedno pove, kar misli. Pogostokrat sva na nasprotnih bregovih, toda znanje širijo prav različne ocene,« je Gaber odkril družinsko navijaško razpoloženje, ki ga dopolnjujeta še sedem let starejša sestra Maruša in srčna izbranka Eva, s katero sta se osamosvojila in si spletla domače gnezdo v Domžalah. »Nasproti štadiona sva si ustvarila dom. Ona je prava Domžalčanka in tudi najglasnejša navijačica,« je pohvalil izbranko, ob kateri se vedno počuti najbolje.

Ta sezona je Gabra potisnila v enega najboljših štoperjev v ligi. Odlično se je znašel, četudi ni več novinec, ki se šele uveljavlja, in je ostal brez partnerja, s katerim sta predstavljala enega najboljših obrambnih zidov v ligi – Kenana Horića. »Bil je odličen, a tudi Denis Halilović in Miha Blažič, ki se zdaj izmenjujeta, sta vrhunska branilca. Kenan ni edini, ki nas je zapustil poleti, a je eden od tistih, ki na najboljši možni način razkriva našo moč. Selekcijo, v kateri se za vsak igralni položaj potegujeta dva igralca. Notranja konkurenca nas krepi in dela boljše,« Dobrovoljc ve, zakaj napreduje.

Že peto sezono je v 1. SNL (92 tekem, 9 golov), v tej imenitno izkorišča pridobljene izkušnje in tudi pod taktirko novega trenerja zmaguje. »Z Luko Elsnerjem smo zmagovali in tudi zdaj zmagujemo. Le način je drugačen. Razlikuje se po tem, da imajo napadalci več ustvarjalne svobode,« se je na kratko dotaknil filozofij starega trenerja in zdajšnjega Simona Rožmana ter na nekoliko drugačen način opisal tudi svoj igralski razvoj.

»Vse se vrti okoli Olimpije in Maribora. Eden brez drugega ne moreta in z njima pridobivajo tudi drugi klubi. Popularnost klubskega nogometa se dviguje, prepoznavnost je velika, priljubljenost prav tako in vsi smo del te 'zabave', ki vpliva tudi na razvoj posameznika. Brez medijske pozornosti bi bili nevidni in nezanimivi. Tako pa imamo še več motivov in ambicij, da smo boljši.«

Gabrova osredotočenost razkriva njegovo tekmovalno ambicioznost. »Krško je realnost, Olimpija bo prišla v poštev šele po današnji povratni tekmi. Resno se bomo lotili dvoboja s Krškim, saj je naš cilj, da se uvrstimo v polfinale pokalnega tekmovanja,« je povedal in majhen del pozornosti namenil tudi skorajšnji prvenstveni tekmici Olimpiji. »Je že res, da smo v Stožicah bili vedno odlični, toda trenutne razmere v Olimpijinem taboru so lahko zelo nepredvidljive. Mislim, da kriza Ljubljančane lahko celo bolj motivira,« si Dobrovoljc ne dela utvar, da bi klavrno vzdušje v Olimpijinem taboru lahko bila prednost Domžal.