Oblak hoče znova zakleniti vrata

Dinamo in Rijeka se bosta za naslov pomerila tudi v hrvaškem pokalu.

Objavljeno
17. marec 2017 22.19
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Madrid – Nogometaše najboljših evropskih klubov čaka ta konec tedna zadnja ligaška tekma pred kratkim reprezentančnim odmorom, nato bo sledil spektakularen zaključek evropske klubske sezone. Pred, med in po četrtfinalu lige prvakov imajo Bayern, Real, Atletico in Barcelona številne derbije v državnem prvenstvu.

Velika španska trojica bo danes in jutri trepetala. Real Madrid odhaja v goste k Baskom v Bilbao, Barcelona pričakuje ranjeno Valencio in Atletico razočarano Sevillo. Če bi sicer Sevilla odpravila Leicester v osmini finala lige prvakov, bi se v četrtfinalu pomerila prav z Atleticom.

Jorge Sampaoli je več mesecev gradil igro Seville, vmes je navduševal celotno Staro celino, a nato so pri rdeče-belih iz Andaluzije vse porušili le v nekaj tednih. Doma so izgubili skoraj vse možnosti za državni naslov in v ligi prvakov izpadli na prvi oviri izločilnih bojev. Časa za celjenje ran nimajo veliko, saj bodo jutri gostovali pri Atleticu. Madridčani so v vzponu in čutijo priložnost, da si z zmago zagotovijo varno mesto med najboljšimi štirimi v španski ligi, kar naenkrat bi bilo blizu celo tretje mesto.

Obračun med Atletico in Sevillo bo pester tudi zaradi argentinskega trenerskega dvoboja med Diegom Simeonejem in Sampaolijem. V kolikor prvi pozna vse pasti evropske nogometne zveze, si drugi šele nabira buške in praske.

Španski mediji nadaljujejo s hvalospevi za Jana Oblaka po briljantni predstavi proti Bayerju, a slovenski vratar je takoj po tekmi lige prvakov opozoril, da morajo vsi skupaj razmišljati o Sevilli. Oblak je ponovno v igri za nagrado najboljšega vratarja v ligi. Na zadnjih treh obračunih ni prijel gola. Če bi zaklenil vrata tudi tokrat, bi izenačil svoj najboljši dosežek pri Atleticu štirih tekem brez prejetega zadetka. Nazadnje je žogo pobral iz svoje mreže na gostovanju pri Deportivu (2. marca) in to po lastni krivdi. Od tedaj naprej je slovenski reprezentant v vrhunski formi.

Vroče je tudi na Otoku. Tam imajo angleško ligo z največ izenačenimi klubi, toda letos je boj za naslov pravka verjetno že odločen, saj Chelsea premočno beži. Bolj pestro je tik pod vrhom v borbi za preboj v ligo prvakov. V le sedmih točkah od drugega do šestega mesta so nagneteni Tottenham, Manchester City, Liverpool (tekma več), Arsenal in Manchester United (oba tekma manj).

Vsaka zmaga ali poraz na medsebojnih tekmah imata zato pomembno vrednost, še bolj tragičen je spodrsljaj proti ostalim slabšim klubom. City bo moral jutri do tekme z Liverpoolom čim prej pozabiti na izpad v ligi prvakov, sicer bo trener Josep Guardiola deležen novih kritik. Po vsej verjetnosti bo mesto v prvi postavi spet našel za Yayo Toureja. Liverpool v tej sezoni nima skrbi z evropskimi tekmovanji, saj rdeči razmišljajo le o domačem prvenstvu. Gre jim slabše od pričakovanj, a se zato po poškodbi vrača prvi napadalec Roberto Firmino.

Na Hrvaškem je v tej sezoni vse v znamenju Rijeke in Dinama. Ne samo da se borita za državni naslov, ampak sta si med tednom izborila tudi nastop v finalu hrvaškega pokala. V državnem prvenstvu ima Rijeka zdaj štiri točke prednosti, a imajo oboji vse v svojih rokah. Do konca prvenstva bosta namreč še dva medsebojna dvoboja.