Radomir Antić: Oblak ni storil niti ene napake

Nekdanji trener nogometašev Reala in Atletica Radomir Antić pred finalom lige prvakov.

Objavljeno
28. maj 2016 07.36
Aljaž Vrabec, poročevalec
Aljaž Vrabec, poročevalec
Ljubljana – Samo en trener se lahko pohvali, da je vodil Real Madrid, Barcelono in Atletico Madrid. To je srbski strateg Radomir Antić. Z Atleticom je v sezoni 1995/96 osvojil špansko prvenstvo in pokal, kar je edina dvojna krona v klubski zgodovini. V moštvu je bil tudi Diego Simeone, sedanji Atleticov trener. Antić še vedno živi v Madridu in obiskuje tekme na štadionu Vicente Calderon. Prav zato bo v finalu lige prvakov držal pesti za Atletico in slovenskega vratarja Jana Oblaka.

Kaj je skrivnost Atleticovega uspeha?

Vzdušje! Dobro vzdušje ima lahko le povezano moštvo. Simeone je dosegel, da se vsi njegovi igralci počutijo pomembne. Veliko pozornosti so pri Atleticu namenili tudi telesni pripravi. Na koncu sezone so najbolj sveža zasedba, zato finale lige prvakov pričakujejo brez poškodovanih igralcev.

Ste pričakovali, da bo Simeone tako dober trener?

Zadovoljen sem, ker so mnogi moji igralci postali trenerji. Naprej jih žene tekmovalnost. Da si uspešen trener, potrebuješ močan značaj. Za dobrega trenerja nikoli ne zadostuje, da si bil nekoč dober nogometaš. Napredovati in učiti se moraš na vseh ravneh.

Atletico uspešno menja igralce. Pred dvema letoma je imel Thibauta Courtoisa in Diega Costo, zdaj ima Jana Oblaka in Antoina Griezmanna.

V zadnjih štirih letih je Atletico vedno v vrhu, dobro pa vemo, kakšne denarne nagrade prinaša uspeh v ligi prvakov. Tudi športni direktor je moj nekdanji igralec – Jose Caminero. Hitro prepozna kakovostnega nogometaša in ga na trgu pobere, še preden ga opazijo konkurenti.

Enako je bilo v primeru Jana Oblaka.

Tukaj v Madridu se veliko govori o njem, saj je postal najboljši vratar španskega prvenstva. Oblak je v Atleticovo moštvo vnesel dodatno mirnost. Priboril si je takšen status, da ga vsi cenijo.

Lahko ostane na tej ravni?

Že je dokazal, da je vratar za najboljše klube na svetu. Nima nihanj, v španskem prvenstvu ni storil niti ene napake, kar jasno potrjuje njegovo kakovost. In ne samo tehnično, ampak tudi mentalno, saj brez težav brani pod velikim pritiskom. Prav zato je Atletico prejel najmanj golov v španskem prvenstvu, samo osemnajst.

V zadnjih štirih sezonah je Atleticu to uspelo kar trikrat.

Simeone je izbral takšen način igre, da je v ospredju obramba. Pri Atleticu priložnost vedno zgradijo na lastni obrambi. Skoraj ni tekme, na kateri bi imeli večjo posest žoge. To jih ne zanima. Osredotočijo se na nasprotnika, da ga nevtralizirajo, nato iščejo priložnosti, ki ji napadalci znajo izkoristiti. Griezmann je odličen celotno sezono, prebudil se je še Fernando Torres, nogometaš z veliko znanja.

Imate tudi vi občutek, da sodniki Atleticu dopuščajo pregrobo igro?

Atletico si je sam izboril takšen status. Nočejo imeti žoge, ampak iščejo pravi trenutek, da pridejo do zadetka. Toda pozor: Atletico je do finala lige prvakov izločil nizozemskega prvaka PSV, španskega prvaka Barcelono in nemškega prvaka Bayern. To ni mogoče zgolj z grobo igro in s sodniško pomočjo.

Na drugi strani bo Real Madrid. Kako drugačen klub je v primerjavi z Atleticom?

Ogromne razlike so že v klubskem proračunu in možnostih izbire igralcev. Prav zato ima Atletico manjši pritisk zmage kot Real. Če Real ne bo osvojil lige prvakov, bo to nova propadla sezona.

Kdo je vaš favorit?

Atletico je bolje pripravljen kot Real. Atletico je tudi bolj svež, kot je bil pred dvema letoma. Takrat je v finalu izgubil prav zaradi utrujenosti, saj je prejel gol Sergia Ramosa v 93. minuti in nato v podaljšku povsem popustil. Real ima težave s telesno pripravljenostjo in številnimi poškodbami. Skoraj ni Realovega nogometaša brez poškodbe v tej sezoni.

Kako je mogoče, da ima takšen klub toliko težav z zdravniško službo?

Naloga zdravnikov je, da pozdravijo poškodbe, a te nastanejo zaradi nekakovostne vadbein slabih priprav pred začetkom sezone.

Je Real poleti preveč potoval po celem svetu?

Natanko tako. Iz Evrope do Avstralije in Kitajske.

Pridejo lažje do zmage klubi z manjšo posestjo žoge?

Dober trener prilagodi igro glede na sposobnosti nogometašev. Vse ostale teorije o posesti žoge in lepoti igri so popolnoma nesmiselne. Trener mora pri nogometaših izkoristiti njihove vrline in ne izpostavljati slabosti.

In to zna Simeone?

Res je. Zraven je poskrbel, da so njegov način igre sprejeli tudi Atleticovi navijači. Sožitje med moštvom in navijači je izredno pomembno. V preteklosti je Simeone vzpostavil rek »tekma za tekmo«, v tej sezoni je znova prišel do finala. Atletico bo prejel še več denarja, moštvo se bo preselilo na nov štadion, kar bo klubu prineslo dodatne finančne vire. Prihodnost kluba je zelo lepa.

Predstavlja Atletico delavski razred Madrida?

To govori Simeone. Je Argentinec, zato zna lepo govoriti. Dobro ve, kaj ljudje hočejo slišati. Že kot nogometaš je znal izbirati prave besede, da so ga navijači častili.

Za konec – ste spremljali slovensko ligo?

Sem, predvsem drugi del. Poseben odnos imam z Miroslavom Radovićem, zato sem bil pozoren, kako mu gre pri Olimpiji. Bil je v mojem kitajskem klubu Hebei China Fortune. Radović je odličen fant in nogometaš. Imel je pomembno vlogo, da je Olimpija prišla do naslova.

Očitno podrobno spremljate nekdanje igralce.

Zame so kot otroci, ne igralci. Nimam najljubšega nogometaša, imam pa med njimi veliko prijateljev. Do igralcev se moraš obnašati kot človek. Dve osebi nista nikoli enaki, zato mora trener prepoznati vsak značaj in iz njega izvleči najboljše. Pravi vodja išče v ljudeh prednosti, ne slabosti.

In kako dobro poznate Milana Mandarića, predsednika Olimpije?

Najgloblji pečat je pustil v Angliji. Imam nekaj informacij, da tam še ni rekel zadnje besede.