Oblak po poti Casillasa in Courtoisa

Jan Oblak v Španiji vnovič mrežo ohranil nedotaknjeno. Dva gola Velikonje, med podajalci tudi Črnigoj in Verbič.

Objavljeno
14. marec 2016 09.45
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – V taboru Atletica ta čas razmišljajo le o načrtu, s katerim bi jutri zvečer zlomili obrambo PSV v ligi prvakov. Tudi vratar Jan Oblak proučuje Nizozemce, da bi le zaprl dostope do svojih vrat podobno uspešno, kot mu uspeva v španskem prvenstvu. Konec tedna je vnovič ohranil mrežo Atletica nedotaknjeno.

Boj za naslov španskega prvaka je bolj ali manj že odločen, le še višja sila lahko prepreči Barceloni, da bi si pripisala 24. prvenstveno zvezdico. Zato pa toliko bolj zanimiv boj bije vratar Jan Oblak, ki je na dobri poti do rekorda, s katerim bi se lahko za lep čas vpisal med legende španskega nogometa.

Oblak in posledično Atletico sta namreč v dosedanjih 29 kolih španskega DP prejela le 12 golov (razlika v golih 45:12), kar Škofjeločana uvršča na vrh med vratarji po vsej Evropi. Slovenski reprezentant se resno spogleduje tudi z rekordnim dosežkom v Španiji. Gre za lovoriko, poimenovano po Ricardu Zamori, vratarju španske nogometne reprezentance v obdobju 1920-36, ki je branil tako za Barcelono kot Real Madrid. Katalonec je bil prvi prejemnik lovorike v letu 1929, potem ko je tedaj prejel najmanj golov med vsemi vratarji – 24. V zadnjih letih so bili med dobitniki tega priznanja najuglednejši vratarji, kot so Claudio Bravo (Barcelona), Thibaut Courtois (Atletico), Victor Valdes (Barcelona), Iker Casillas (Real Madrid), Santiago Canizares (Valencia), Jose Francisco Molina (Atletico) in drugi.

Rekordni dosežek še vedno drži v rokah Francisco Liaño, nekdanji vratar Deportiva, ki je v sezoni 1993/94 v 38 tekmah prejel le 18 golov. Jan Oblak torej ta čas uživa prednost šestih prejetih golov manj, kar pomeni, da bi za nov rekordni dosežek lahko v zadnjih devetih kolih španskega državnega prvenstva prejel največ pet golov.

Velikonja že pri 19 golih

Izpostaviti velja tudi strelce golov in podajalce, torej igralce, ki običajno poberejo največ pozornosti medijev in navijačev. Tokrat je to postal Etien Velikonja, ki še naprej blesti v 2. belgijski ligi v majici Liersa. Nazadnje je bil natančen dvakrat, skupaj pa kotira že pri 19 prvenstvenih golih! Ob Šempetrčanu sta opozorila nase še dva obetavna nogometaša. Domen Črnigoj in Benjamin Verbič sta si pripisala vsak po eno podajo za svoja kluba v Švici oziroma na Danskem in ju kaže v prihodnje še kako pozorno spremljati.

In, ne nazadnje, po več mesecih premora je zaživela tudi kitajska nogometna sezona. Nekdanji selektor Slaviša Stojanović je začel z dvema porazoma, bivši selektor U-21 Tomaž Kavčič z remijem.

Zvečer bodo predstavili svoje znanje še Rene Krhin (Granada), Luka Krajnc (Cagliari) in Dejan Lazarević (Antalya). Po današnjem večeru bo dokončno oblikoval svoj seznam za prijateljski tekmi z Makedonijo (23. t. m.) in Severno Irsko (28. t. m.) tudi selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec.