Oblak pripravljen na Ronalda in Realovo druščino

Pri Atleticu Madridu bi radi prvi evropski naslov in Jana Oblaka za naslednjih deset let.

Objavljeno
28. maj 2016 03.39
Aljaž Vrabec, poročevalec
Aljaž Vrabec, poročevalec
Milano – Jan Oblak lahko danes stopi na evropski vrh. Če bo Atletico Madrid prišel do zmage nad Realom, bo slovenski vratar skoraj gotovo med najboljšimi igralci finala nogometne lige prvakov. Za zgodovinski uspeh bo moral zaustaviti tudi izstrelke Cristiana Ronalda, najboljšega strelca lige prvakov vseh časov.

Slovenija je že imela dva aktivna udeleženca finala lige prvakov, a nikoli takšnega zvezdnika. Jan Oblak ni le obrobni član moštva, ki čaka na priložnost s klopi, niti ne neumorni izvrševalec nalog, ampak ustvarjalec dodane vrednosti. Danes bo imel glavno vlogo na tekmi, ki jo bodo spremljali milijoni ljudi v Avstraliji, Aziji, Afriki, Evropi, Južni in tudi Srednji Ameriki. Na tekmi, ko ljudje plačajo tudi več tisoč evrov, da v roke dobijo dragoceno vstopnico. In na tekmi, o kateri nogometaši sanjajo že vse od leta 1956.

Oblakova podoba krasi časopisne naslovnice, Evropska nogometna zveza UEFA ga je uvrstila na plakat Atleticovih junakov na poti do finala, o njem govorijo celo Realovi nogometaši. Njegova fotografija v navijaškem parku UEFA je enako velika kot podoba Cristiana Ronalda, Antoina Griezmanna, Garetha Bala, Gabija in tudi Zinedina Zidana. Slovenski vratar se za lovorike bori z največjimi imeni vseh časov. Lionela Messija (Barcelona) in Josepa Guardiolo (Bayern) je že pospravil v žep, zdaj sta na vrsti Ronaldo in Zidane.

Atletico bolj svež kot v Lizboni

Pred finalom ni skrivnosti. Trenerja Zinedine Zidane in Diego Simeone imata povsem čiste misli, kateri nogometaši bodo v začetni postavi. Pri Realu je edino dilemo s poškodbo rešil Raphael Varane, zato bo igral Pepe, na drugi strani je v zadnjih tednih pred Josejem Gimenezom v prednosti Stefan Savić. Vse drugo je znano, preverjeno in uigrano, morebitna sprememba pa bo prej kot na presenečenje nakazovala na nezaupanje v lastno moč. Vsaj na papirju ima bolj spočito zasedbo Real. Začetna enajsterica kraljevskega kluba je v tej sezoni skupno zbrala za 7.376 manj minut kot udarna Atleticova postava (33.291:40.667). To znaša več kot sedem tekem.

Toda zgodba ima tudi drug pomen. Realovi nogometaši imajo v nogah manj minut, ker so v španskem pokalu odigrali le eno tekmo, saj so bili potem zaradi nepravilne registracije Denisa Čeriševa izključeni. Še bolj so na igralni čas vplivale številne poškodbe. Realova zasedba je v lovu na marketinški denar med poletnimi pripravami skoraj več časa preživela na letalu kot na zelenicah, zato ni težko sklepati, zakaj jo muči toliko poškodb mišic.

V praksi je zato bolj svež Atletico. Še enkrat več je odlično delo opravil kondicijski trener Oscar Ortega, skriti mož Atleticovih uspehov. Moštvo nima težav s poškodbami, čeprav na vseh tekmah preteče več kilometrov od nasprotnika. Simeone je v zadnjih dveh letih razširil kader in igralni čas porazdelil med več nogometašev. V lizbonskem finalu je bil Atletico povsem načet s poškodbami in utrujenostjo, zato je prejel usodni gol v 93. minuti. Tokrat je drugače. Začetna enajsterica v Milanu je zbrala 4455 manj minut kot Atleticova postava v Lizboni (40.667:45.122).

Oblak drzen, toda brez napake

Najbolj obremenjen Atleticov nogometaš je Jan Oblak. Slovenski vratar je v aktualni sezoni preživel na zelenicah 4.580 minut, največ med vsemi finalisti. V španski ligi je postavil rekord z zgolj 18 prejetimi goli, v ligi prvakov se lahko pohvali, da gola ni prejel na osmih od dvanajstih tekem. Ima tudi 37 obramb, kar je največ med vsemi čuvaji mreže v ligi prvakov, v polfinalu proti Bayernu je ubranil celo enajstmetrovko.

»Jan je fenomen, enako kot Thibaut Courtois. Belgijca smo prodali, upam, da ne bomo tudi Oblaka, saj je vratar za naslednjih deset let. Rad bi videl, da ne bi samo prodajali najboljših nogometašev in da bomo še dolgo uživali v Janovih obrambah,« je pred Slovencem snel klobuk tudi Miguel Reina, znameniti Atleticov vratar. Branil je v finalu leta 1974 in je oče zdajšnjega vratarja Pepeja Reine (Napoli). »Takoj sem opazil, kako zanesljiv je Oblak pri lovljenju visokih žog. Včasih je drzen, toda nikoli ne naredi napake. Tako je dober, da njegove obrambe niso spektakularne, ampak povsem naravne. In to se potem čuti pri samozavesti Atleticove obrambe,« je še pristavil Reina.

Na zelenico štadiona San Siro za Atleticov trening je Oblak prišel med zadnjimi. Vsaj petnajst minut prej sta bila nared kapetan Gabi in Koke. V družbi športnega direktorja Joseja Caminera sta si ogledovala južno tribuno štadiona za Atleticove navijače. Trening je s strani spremljal Arrigo Sacchi, nekdanji Atleticov trener in kasneje tudi Realov športni direktor. Videl je lahko, da je Oblak dobro razpoložen. Slovenski čuvaj mreže je med treningom brez težav lovil žogo in potrdil odlično pripravljenost za finale.