Oblak ustavil Neymarja in Messija, Suareza ne

Barcelona z minimalno prednostjo v Madrid, Bayern pa v Lizbono. Enajst rumenih kartonov na Camp Nouu.

Objavljeno
06. april 2016 03.10
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Prihodnjo sredo se obeta nepredvidljiv večer v nogometni ligi prvakov, potem ko sta favorizirana Barcelona in Bayern z golom razlike odpravila Atletico in Benfico. Katalonci so v derbiju večera narekovali ritem igre, zaostanek z 0:1 pa izničili šele po izključitvi strelca Atleticovega gola Fernanda Torresa.

Evropski prvaki so bili v prvem polčasu povsem nemočni, izbranci trenerja Diega Simeoneja so pretekli 5 km več od gostiteljev. Ob silni nemoči Kataloncev ni bilo presenečenje, da so edini gol v tem delu igre zabili Madridčani, potem ko je Koke lepo podal žogo v velik prazen prostor med obema štoperjema Barcelone Mascheranom in Piquejem, njegovo podajo pa je v slogu izkušenih »centerforjev« izkoristil Atleticov otrok Fernando Torres. Slednji se je le osem minut zatem prelevil »iz junaka v bedaka« – po dveh odvečnih prekrških mu je sodnik Felix Brych resda (pre)strogo pokazal dva rumena kartona in predčasno pot pod prho. Torres je postal prvi nogometaš po Yayi Toureju (november '14), ki je na isti tekmi lige prvakov zabil gol in prejel rdeči karton ... Po tem je padlo še osem rumenih kartonov, skupno enajst (3:8).

Gostje so do odmora uspešno paralizirali vse ustvarjalne akcije Barcelone, v nadaljevanju pa jim je vendarle zmanjkalo moči. Messi in Neymar, ki sta napadala povlečena iz zvezne vrste, sta v navezi z Albo in Alvesom nizala akcijo za akcijo, toda njune zamisli niso obrodile sadov, četudi je gol vseskozi visel v zraku. To se je zgodilo šele po zaslugi Luisa Suareza, ki je najprej izkoristil podajo (zgrešen strel) Jordija Albe za 1:1, nato je sijajno kronal še daljšo akcijo po podaji Alvesa za končnih 2:1.

Vratar Jan Oblak je zbral tri obrambe, po enkrat je ustavil sijajen strel Messija in Neymarja, ob tem je trikrat uspešno posredoval tudi zunaj svojih vrat. Prvega gola Kataloncev ne bi mogel preprečiti nihče na svetu, pri drugem je bil Škofjeločan pač prekratek po Suarezovem strelu z glavo.

Liga prvakov, torkova rezultata četrtfinala

Barcelona - Atletico 2:1 (0:1)

(Suarez 63., 74.; Torres 25.)

Barcelona: Ter Stegen, Alves, Pique, Mascherano, Alba, Busquets (80./Sergi Roberto), Rakitić (64./Rafinha), Iniesta (83./Turan), Messi, Suarez, Neymar.

Atletico: Oblak, Juanfran, Lucas, Godin, Filipe Luis, Gabi, Saul (90./Correa), Koke, Carrasco (53./Fernandez), Griezmann (76./Partey), Torres.

------------------------------

Bayern - Benfica 1:0 (1:0)

(Vidal 2.)

Bayern: Neuer, Lahm, Kimmich (60./Martinez), Bernat, Alaba, Vidal, Thiago Alcantara, Douglas Costa (70./Coman), Ribery, Müller (85./Götze), Lewandowski.

Benfica: Ederson, Almeida, Lindelöf, Jardel, Eliseu, Fejsa, Renato, Pizzi (91./Samaris), Gaitan, Jonas (83./Salvio), Mitroglou (70./Jimenez).