Oblak v Urugvaju, Handanović v Argentini

Reprezentanca: Srečko Katanec »že« v Južni Ameriki. Rajko Rotman nagrada za Rudar.

Objavljeno
22. maj 2014 05.58
Posodobljeno
22. maj 2014 07.30
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Debeli Rtič – Včerajšnje druženje slovenske nogometne družine na skrajnem jugozahodu države je bilo kar posrečeno. Srečko Katanec je v idiličnem okolju mladinskega zdravilišča razkril seznam reprezentantov, na katere bo računal na junijski turneji v Južni Ameriki, NZS pa je z odprtjem novega igrišča še povečala bazo navijačev reprezentance med najmlajšimi.

Katanec je s 23 imeni na svojem seznamu marsikoga močno presenetil, ne nazadnje kandidirajo za dvoboje z Lionelom Messijem in Luisom Suarezom nogometaši iz treh slovenskih klubov. Slovenska liga gor ali dol, Katanec ji je tokrat podelil kar globoko zaupnico, v ozadju pa naj bi imel »na čakanju« še nekaj morebitnih adutov iz SNL. »Predvsem v Rudarju sem opazil še nekaj zanimivih fantov. Toda ne moreš jih kar poklicati na zbor pet ali šest, ta proces adaptacije in preskoka v kakovosti vendarle poteka bolj počasi in previdno,« je ocenil selektor, ki je na seznam reprezentantov za tekmi z Urugvajem v Montevideu (4. junij, 01.30) in Argentino v La Plati (7. junij, 21.30) uvrstil štiri igralce iz 1. lige – levega bočnega branilca Erika Janžo, desnega bočnega branilca Martina Milca ter zvezna igralca Aleša Mertlja in Rajka Rotmana. Katanec je pojasnil, zakaj je aktiviral tudi dva novinca v članski selekciji – dosedanjega člana mlade selekcije Janžo in bivšega reprezentanta U-21 Rotmana (25 let).

Sodelovanje s Kavčičem

»O tem sem se posvetoval tudi s selektorjem mlade reprezentance Tomažem Kavčičem, s katerim odlično sodelujem. Janža zato, ker želim na levi strani igrišča preizkusiti določene nove rešitve, Rotman pa tudi premore določeno kakovost, ki jo iščem kot selektor. Rudar ima dobro moštvo, ki igra všečen nogomet, Rotman pa bo dobil priložnost, da pokaže, ali lahko svoje igre iz SNL ponovi tudi na veliko višji mednarodni ravni,« je ocenil Katanec in dodal: »Morda se komu zdi, da določen igralec ne sodi v reprezentanco, da je bodisi že za odpis ali pa je enostavno premlad. Bomo videli, verjetno bo imel junija kdo tudi zadnjo priložnost za dokazovanje.«

Septembra brez tekme

Ekspanzija zveznih igralcev na seznamu je razumljiva iz najmanj treh razlogov. Prvič, ker bo šlo v Južni Ameriki za boj s telesno vrhunsko pripravljenimi nogometaši Urugvaja in Argentine, večji del obeh tekem pa bodo igrali nogomet na slovenski polovici igrišča. Drugič, ker Katanec še danes ne ve, ali se bosta lahko zbora udeležila Dalibor Stevanović in Nejc Pečnik, saj njuna kluba še nista končala prvenstvene sezone. In tretjič, ker mu v zvezni vrsti manjkata tudi standardna reprezentanta Valter Birsa in Rene Krhin.

»Na obeh prijateljski tekmah želim preizkusiti določene nove igralce. Nekatere alternativne rešitve moram videti že zato, ker septembra ne bomo igrali prijateljske tekme in se bomo tedaj raje uigravali za pomembno gostovanje v Talinu. Proti Urugvaju bom preizkusil nova imena na dveh do treh položajih, proti Argentini pa ne bomo veliko eksperimentirali in bodo najbrž igrali fantje, za katere menim, da sestavljajo najmočnejšo Slovenijo. Lahko vam razkrijem, da bo na tekmi v Montevideu branil naša vrata Jan Oblak, v Argentini pa se bo vrnil med vratnici prvi slovenski vratar Samir Handanović,« je Katanec konkretno razkril, kako se bo lotil obeh prijateljski tekem v Južni Ameriki, ki se jih že zdaj veseli: »Raje bi se pripravljal za svetovno prvenstvo, le kdo se ne bi? Toda igrati proti Argentini in Urugvaju v zanju tako pomembnih tekmah – na njuno povabilo – je zame in za slovenski nogomet velika čast.«