Obubožana Parma strmoglavila med četrtoligaše

Nekdanji dvakratni zmagovalec pokala UEFA bo v prihodnji sezoni nadaljeval med amaterji v italijanski serie D.

Objavljeno
22. junij 2015 23.54
Italy Soccer Serie A
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Parma - Da se od starih lovorik in nekdanjih uspehov pač ne da živeti, je na lastni koži občutil obubožani italijanski nogometni kolektiv Parma, svojčas celo dvakratni zmagovalec pokala UEFA, ki je minulo sezono v »serie A« komajda preživel zavoljo finančnega kolapsa, v prihodnji pa ga kajpada ne bo več med prvoligaši. Po odločitvi vodstva italijanskega ligaškega tekmovanja se namreč seli med amaterje v četrti ligi.

Parmi se je resda ša obetala rešitev, potem ko sta podjetnik Giuseppe Corrado in ameriški bejzbolist italijanskih korenin Mike Piazza obljubila, da bi kupila klub, če bi v novi sezoni igral med drugoligaši. A sta kandidata danes odstopila od nakupne namere, Parma pa je objavila stečaj in zdrsnila v serie D. Klub iz pokrajine Emilia Romagna resda ni nikoli postal italijanski prvak, je pa sredi devetdesetih let minulega stoletja trikrat osvojil pokalno lovoriko, dva pokala UEFA ter po en pokal pokalnih zmagovalcev in superpokal.

Si je pa vrnitev med špansko elito po trinajstih letih spet zagotovil Las Palmas, potem ko je bil v medsebojnih obračunih dodatnih kvalifikacij po zaslugi doseženega gola v gosteh (1:3, 2:0) boljši od Zaragoze. V prvo ligo sta neposredno napredovala Betis in Gijon, iz nje pa sta izpadla Almeria in Cordoba. Od elite se je zaradi dolgov poslovil še Elche, ki je sicer prvenstvo končal na 13. mestu.