Oči bodo uprte v Renarda in Kamerun

Danes in jutri četrtfinalne tekme nogometnega afriškega prvenstva.

Objavljeno
28. januar 2017 00.33
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Za Francoza Herveja Renarda je bil skupinski del tekmovanj 31. afriškega prvenstva v nogometu zgolj predigra. Jutri pa se bo v Gabonu za nekdanjega povprečnega branilca francoskih nižjeligašev začela nova pot proti edinstvenemu podvigu.

Herve Renard (48) bo v tem desetletju naskakoval že tretji naslov celinskega prvaka: po zmagoslavju z Zambijo leta 2012 in Slonokoščeno obalo leta 2015 se nadeja podviga tudi z Marokom, ki je edino lovoriko ujel pred 41 leti. Maroški selektor Renard, edini selektor z dvema zmagama z različnima reprezentancama, je že vajen, da je v središču pozornosti na »svojem teritoriju« – afriški celini. V skupinskem delu tekmovanja je na čelu Maroka z zmago z 1:0 izločil branilko naslova Slonokoščeno obalo, kar mu je pomenilo veliko osebno zadoščenje.

»Zmerjali so me, da sem nesposoben, potem so plesali po mizah, ker smo osvojili naslov. Priznam, da sem čakal na ta trenutek, da sem lahko zaprl usta vsem zavistnežem,« je z veseljem povedal maneken med trenerji, ki spretno unovčuje svoj videz francoskega šarmerja. V Afriki kotira Renard kot filmski zvezdnik, zagorelega postavnega možakarja z značilno belo srajco preko hlač obožujejo vsi, tako v osrčju črne celine ali pa na severu v arabskem delu. Prav tekmovalnost med arabskimi reprezentancami in preostalo Afriko je poglavje zase.

Tri arabske reprezentance so še ostale v boju za prvaka, ena bo zagotovo v polfinalu. Močna Alžirija z nogometašem leta 2016 v premier league Riyadom Mahrezom na čelu je ob Slonokoščeni obali in gostitelju Gabonu razočaranje prvenstva. Za Maroko in Renarda pa je prva ovira v izločilnem delu tekmovanja morda najvišja, s sedmimi naslovi afriški rekorder Egipt.

»Nismo najboljši, toda tekme na izpadanje zahtevajo povsem drugačen psihološki pristop. Tu zmagujejo moštva z zmagovalno miselnostjo in mi smo jo utrdili proti prvakinji,« je razkril optimizem po igralski upokojitvi Renard, nekdanji lastnik čistilnega servisa, ki se mu v Franciji nikoli ni posrečilo uveljaviti kot klubski trener. Neuspešen je bil pri Sochauxu in Lillu, pri katerem je deloval nazadnje in samo trinajst tekem.

V maroškem moštvu Renarda ni zvezdnikov, kakršna sta slovenska znanca, Liverpoolov napadalec Sadio Mane ali Astanin Junior Kabananga Kalonji. Nekdanji soigralec in prijatelj Kevina Kampla pri Salzburgu, majhni, spretni in hitronogi Senegalec, je drugi na lestvici strelcev z dvema goloma, enega več je zabil napadalec DR Kongo Kabananga. Tega 190 cm visokega suhljatega igralca dobro pomnijo Mariborčani iz kvalifikacij za ligo prvakov poleti 2015.

Kdo od osmerice četrtfinalistov velja za favorita? »Kamerun,« je bil prepričljiv senegalski selektor Aliou Cisse, ki je nemara poskušal zavajati, saj bo prav danes prvi izzivalec favoritov. Ni želel samo laskati, Kamerun favorizira tudi večina drugih strokovnjakov na afirškem prvenstvu.

»Imamo mlado in zelo ambiciozno moštvo, ki je lačno zmag,« je največjo odliko moštva izpostavil Belgijec na kamerunski klopi Hugo Broos.