Od leta 1994 nihče uspešen kot Krško

Nogomet: na vrhu 1. SNL novinec. Krčani želijo postati stabilen prvoligaš.

Objavljeno
28. julij 2015 00.24
Nogomet Krško/ Aluminij 30.5.2015 Krško Slovenija
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Ko je ob prvoligaški premieri v Krškem padlo Celje, je večina le odmahnila z roko, ko je v nedeljo v Posavju nasedla še barka z Obale, se je vendarle nekaj spremenilo. NK Krško je uspešnica začetka sezone v 1. SNL in dobrodošla poživitev za prvoligaško druščino.

Ne zgodi se pogosto, da novinec v ligi nase opozori tako močno kot tokrat Krčani. Ne pri nas ne na tujem. Na tujem velja izpostaviti dva odmevna primera. V naši soseščini gre za majhen veronski klub Chievo – ta čas zanj igrata tudi Boštjan Cesar in Valter Birsa –, ki je v svoji krstni sezoni v serie A 2001/02 zasedal vrh šest zaporednih tednov, na koncu pa osvojil visoko 5. mesto v tedaj najmočnejši nogometni ligi na svetu. Drugi primer je iz Nemčije, ko je povratnik v bundesligo Kaiserslautern v sezoni 1997/98 postal nemški prvak.

Tudi v Sloveniji imajo novinci ali povratniki v ligo le izjemoma tako uspešen štart, kot ga je v zadnjih tednih uprizorilo Krško: zadnji novinec v 1. SNL, ki je ob uvodu nanizal dve zmagi, je bil v daljni sezoni 1994/95 prevaljski Korotan! Korošci so nato postali stabilen nogometni prvoligaš z evropskimi ambicijami, ki pa je nato zaradi nerealnih načrtov – in še česa manj pozitivnega – končal zelo klavrno.

Krčani ostajajo na trdnih tleh kljub zmagama proti udeležencema kvalifikacij za evropsko ligo Celjem in Luko Koprom. »Zavedamo se svoje realne moči, vemo, kako dobri smo in kam sodimo. Koper je bil, denimo, v nekaterih pogledih zadnje tekme veliko boljši, prav tako se ne moremo z njim primerjati kot klub. Naša realnost je, da je v dveh tekmah debitiralo v 1. ligi več kot deset fantov. Nekateri med njimi verjamejo vase močno, drugi malo manj, v vsakem primeru pa nas čaka zahtevna sezona. Igrati v prvi ligi je za nas čast, kot bi igrali v ligi prvakov,« je ocenil trener Krčanov Tomaž Petrović in dodal, da njihovi cilji niso poleteli v nebo. Še vedno jih zanima le to, da bodo poskušali na vsaki naslednji tekmi narediti vse, kar bodo lahko za končni uspeh na igrišču. »Seveda pa bomo težko vztrajali na vrhu lige,« dodaja.

Prav neverjetno je, kako diha s klubom okolje, ki je bilo doslej tradicionalno navezano na druge športe, kot so atletika, košarka, rokomet, odbojka in seveda spidvej. Na tekmah kluba, ki deluje v mestu s 7000 prebivalci in občini s 27.000 prebivalci, se je obakrat zbralo po 2000 navijačev, zatrjujejo domačini, ki štadion poznajo bolje od uradne statistike (1700 gledalcev). Pristno vzdušje in dobri odnosi znotraj moštva so prinesli uvodni zmagi, je pristavil tudi 28-letni David Poljanec, štajerski napadalec, ki je po številnih sezonah na tujem (Avstrija, Nemčija, Srbija in Izrael) našel srečo v Krškem.

»Ne bo nas zaneslo, brez skrbi. Na igrišču je opazna naša neizkušenost, saj prehitro izgubljamo žoge, toda z garanjem v obrambi, pri katerem pomagamo tudi napadalci, in podporo navijačev nam je za zdaj uspelo neverjetno. Da nas čaka trd boj na sleherni tekmi, tako ali tako vemo, zato maksimalno garamo že na treningih,« je zatrdil Poljanec, ki je odločil zmagovalca tekme Krško – Luka Koper.

Veličino podviga Krčanov razkriva primerjava NK Krško z novincem iz minule sezone NK Radomlje. Radomljani so denimo osvojili prvo točko šele v 9. kolu (doma so remizirali s Krko), izkupiček šestih točk, ki krasi Krčane po pičlih dveh kolih, pa so presegli šele 4. marca letos (21. kolo), ko so v Domžalah premagali Koprčane. Kdo ve, ali bodo zeleni presegli tudi Korotanov dosežek – Korošci so tedaj v 3. kolu izgubili v Beltincih z 2:4 –, ko bodo prvič igrali v gosteh. To bo resda zelo težko, saj bodo v soboto popoldne gostovali v mariborskem Ljudskem vrtu.

»Naša vizija je igrati v 1. SNL z domačimi nogometaši, ki izhajajo iz odlične šole, v kateri vadi približno 400 otrok,« je izpostavil predsednik kluba Boštjan Blažinčič, ki je ocenil, da bo moralo vodstvo kluba v proračun zagotoviti približno 150.000 evrov več kot nazadnje v drugi ligi.