Od podviga so jih ločili centimetri in kanček sreče

Maribor v razburljivi povratni tekmi 4. kola kvalifikacij za evropsko ligo kljub minimalni zmagi proti Gabali za gol prekratek.

Objavljeno
26. avgust 2016 01.31
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Maribor – Maribor je Gabalo premagal z 1:0, a ni ujel zaostanka s prve tekme v Bakuju z 1:3 in se poslovil od Evrope s skupnim izidom 2:3. Vijolični so imeli lepo priložnost za vnovično evropsko jesen, saj je Marcos Tavares v 66. minuti zabil krasen gol za 1:0, od 69. minute pa so imeli še igralca več.

Maribor, Maribor, Maribor je glasno odmevalo po koncu dramatičnega dvoboja, ki se je razplamtel v drugem polčasu. Navijači so pozdravili srčno igro vijoličnih, gostje so popadali po tleh po zadnjem sodnikovem žvižgu, po katerem so imeli moči za slavje na nogah samo še rezervisti in trenerski štab.

Ljudski vrt se ni napolnil do zadnjega kotička, toda pozitivno vzdušje je vseeno prevevalo utrdbo štajerskega nogometa. Priložnost, da bi se lahko evropsko poletje podaljšalo debelo v jesen, je tlela tako med navijači kot med neposrednimi izvajalci na igrišču.

Mariborski trener Darko Milanič je ubral standardno pot, postavitev 4-2-3-1 in s trojčkom veteranov v napadalnejši vlogi: Dare Vršič, Marcos Tavares, Milivoje Novaković. Lov za zaostankom se je začel umirjeno in natanko po Milaničevih napovedih – nikakor ne brezglavo. Previdno, da. Gabala je povsem prepustila pobudo Mariboru, a ni dovolila, da bi postavila barikade pred vratarja Dmitrija Bezotosnija.

Vijolični so meter za metrom osvajali prostor na igrišču in se bližali tekmečevim vratom. Previdno napadanje Mariborčanov je ustrezalo gostom, a tudi vijoličnim, saj je to pomenilo, da Jasmin Handanović ni imel dela. A tudi igra brez tveganja je v prvih 20 minutah prinesla veliko več, kot je obetala. Predložki in koti so se vrstili eden za drugim, toda niti ena žoga ni ušla iz nadzora rdeče-črnim iz Azerbajdžana ali zašla v noge nemočnih »Novagola«, Tavaresa in Vršiča, da bi se vsaj malo zamajala njihova samozavest. Kljub vsemu pa so Mariborčani igrali pametno, varčevali so moči za juriš v drugem polčasu in vztrajno iskali šibko točko v sicer disciplinirani gostujoči zasedbi.

Prvih 45 minut je tako minilo v otipavanju, za drugih je taktičnih različic tako rekoč zmanjkalo. Maribor je moral napasti, spustiti »gard«. Toda v prvih minutah drugega polčasa je po »nokavt« šla gostujoča zasedba. Navijači na tribuni so zamrznili, gostje vijoličnih skoraj pet minut niso izpustili iz kazenskega prostora, ob silnem obleganju sprožili dva izjemna strela, toda gostitelji so se izvlekli.

Mariborčani so dobili novo priložnost. Sprva ni kazalo, da bi jo sprejeli odprtih »nog«, manjkala je čarovnija, ki bi sprožila vijolično nevihto. In kot da se je tega zavedel, je kapetan Tavares tako rekoč iz nič v 66. minuti potegnil aduta iz rokava. Z levico je z roba kazenskega prostora z leve strani izstrelil projektil, ki je neubranljivo zletel pod prečko za vodstvo z 1:0.

Maribor je bil le še gol oddaljen od novega podviga, gostom so se takoj zatresle noge, Theu Weeks pa se je zatemnilo tudi pred očmi. Z nepotrebno igro s podplatom v dvoboju z Erikom Janžo je izzval glavnega sodnika Viktorja Kassaija in izkušeni Madžar ni okleval niti za trenutek. Takoj je Liberijcu pokazal rdeči karton.

Mariborčanom je ostalo dobrih 25 minut za popolno zmagoslavje. Gostje so bili stisnjeni v kot, branili in reševali so se, kot so vedeli in znali. Gol je visel v zraku, a tokrat je tudi sreča obrnila hrbet Mariborčanom. Enkrat so se gostje ubranili z golove črte, zadnji strel Janže pa je zletel tik mimo vratnice.

Darko Milanič, trener Maribora: »Odigrali smo imenitno tekmo, bili smo bistveno boljši tekmec. Redko se zgodi, da si v tekmi na izpadanje toliko močnejši. Fantje si zaslužijo čestitke. V prvem polčasu smo želeli napadati, ampak je bilo zelo malo prostora. Že med igro smo naredili korekcijo. Razočaranje je veliko, toda zadovoljstvo je, da smo pokazali veliko. Športnike vedno čaka nov izziv. Moja in naša želja je, da bomo tako osredotočeni na vsaki tekmi. Temu se moramo približati.«

Povratna tekma zadnjega kola kvalifikacij evropske lige

Maribor : Gabala 1:0 (0:0) /1:3/

(Tavares 66.)


Maribor: Handanović, Šme, Šuler, Defendi (85./Bajde), Janža, Vršič, Pihler (63./Sallalich), Vrhovec (46./Kabha), Bohar, Tavares, Novaković;

Gabala: Bezotosni, Mirzabekov, Rafael, Stanković, Ricardinho, Kvekveskiri, Vernidub, Ozobić, Weeks, Ženjov (85./Mamadov), Dabo (90./Ejubov).