Zlata žoga: odločala promocija, ne pa ključni naslov prvakov

V Nemčiji so prepričani, da bi za najboljšega nogometaša na svetu morali izbrati Manuela Neuerja.

Objavljeno
13. januar 2015 20.23
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

München – Drugo leto zapored je prestižno nagrado najboljšega nogometaša na svetu osvojil Cristiano Ronaldo. Glede njegove prepoznavnosti kot tudi sposobnosti na igrišču za nogometno vznesene Nemce ni dvomov, vendar pa jim ni prav, da je brez lovorike adut iz vrst svetovnih prvakov. Manuel Neuer, nepogrešljiva št.1 Bayerna in reprezentančnih vrat, je zbral le nekaj več kot 15 odstotkov glasov.

Tako kot vedno znova v zadnjih letih sta bila tako Cristiano Ronaldo kot tudi Lionel Messi v središču pozornosti že od začetka sezone do poznejših različnih razglasitev, a pogosto so najodmevnejši moštveni naslovi pripadali drugim. Že v zadnjih dveh primerih je bilo tako. Tako je bila letos svetovna prvakinja Nemčija, ki je na poti k naslovu v prvem nastopu na mondialu gladko, s 4:0, odpravila prav Ronaldovo Portugalsko, leto prej je ob izostanku velikega reprezentančnega tekmovanja pač posebno pozornost pritegnila liga prvakov, a pozneje z zlato žogo ni bilo nikogar iz šampionskih Bayernovih vrst. Predvsem na nemškem jugu so stresali jezo, češ čemu nagrade ni bilo za Francoza Francka Riberyja, ključnega ustvarjalca številnih zmag münchenskega moštva, ali Nizozemca Arjena Robbna, strelca gola odločitve v londonskem finalu, zdaj pa ni na nogah le ponosna nogometna Bavarska, temveč kar vsa dežela. Nemčija namreč zlepa ne more pozabiti imenitnih Neuerjevih obramb v ključnih trenutkih brazilskega spektakla. Seveda bi ljudstvo nagrado podelilo tudi spretnemu napadalcu Thomasu Müllerju, sijajnemu kapetanu Philippu Lahmu ali motorju sredine igrišča ter Lahmovemu nasledniku s kapetansko oznako Bastianu Schweinsteigerju. Toda ko se je na sklepnem seznamu z očitno nepogrešljivima zvezdnikoma Portugalske in Argentine znašel nemški vratar, so si bili od Bodenskega jezera do Severnega morja enotni: po letu 1963 in nagrajencu Levu Jašinu je spet napočil čas za vratarja s prestižno lovoriko!

Toda selektorji, kapetani in novinarji so odločili drugače. Zlata žoga je drugič zapored pripadla Portugalcu, ki resda na svetovnem prvenstvu ni dosegel ničesar odmevnejšega, blestel pa je na španski sceni kot tudi v ligi prvakov. Predvsem pa ohranja izjemno prepoznavnost, polni časopisne strani družabne kronike, dekleta po vsem svetu občudujejo njegove fotografije. »Nisem tip, ki bi se fotografiral v spodnjih hlačkah,« so v včerajšnjem vodilnem münchenskem časniku Süddeutsche Zeitung citirali Neuerja, v komentarju ob podelitvi zlate žoge pa zapisali, da je bila odločilna moč promocije. In po tej plati je Cristiano Ronaldo zares neprekosljiv. Tabloid Bild pa je objavil tudi, da nihče med Brazilci ni nikomur od Nemcev namenil niti točke. »Tako so se nam hoteli maščevati za polfinalni polom z 1:7,« so poudarili v Bildu. In kako je glasoval nemški selektor – sicer trener leta – Jogi Löw? Zanj dvomov ni bilo: 1. Neuer, 2. Lahm, 3. Schweinsteiger.