Odločitev Uefe: Srbi nezadovoljni, Albanci ogorčeni

Uefa je izrekla kazen reprezentancama Srbije in Albanije, tekma registrirana s 3:0 za Srbe, ki pa so vseeno ostali brez točk.

Objavljeno
24. oktober 2014 12.38
SOCCER-EURO/SERBIA-BRAWL
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Beograd - Iz srbske nogometne zveze so sporočili, da jih je disciplinska komisija Evropske nogometne zveze (Uefa) končno seznanila z ukrepi po kaotični tekmi z Albanijo, ki je bila zaradi incidentov prekinjenja še pred koncem prvega polčasa. Uefa je tekmo registrirala z rezultatom 3:0 v korist domačih, a jim hkrati odvzela tri točke, kar pomeni, da z obračuna v Beogradu nobena od reprezentanc ne bo imela kake točkovne koristi. Z odločitvijo Uefe ni zadovoljen nihče, Albanci napovedujejo pritožbo.

Obe vpleteni nogometni zvezi je doletela tudi kazen v višini 100 tisoč evrov, Srbija pa bo morala naslednji dve domači tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2016 odigrati pred praznimi tribunami. Njihovo nezadovoljstvo temelji predvsem na dejstvu, da so za provokacijo poskrbeli Albanci. Ti so nad kaznijo še precej bolj ogorčeni, Uefi so napovedali celo pritožbo.

»Sem razočaran, Uefina odločitev je sicer pričakovana, a ni pravična. Nikakor si nismo zaslužili takšne obravnave. Takšna rešitev ne ustreza nobeni strani,« je bil nezadovoljstvo izrazil predsednik Albanske nogometne zveze Armand Duka, ki je že napovedal pritožbo. Pri tem ga je podprl tudi albanski premier Edi Rama, čigar brat Olsi je bil sprva osumljen upravljanja spornega daljinskega helikopterja.

Oglasil se je tudi predsednik kosovske nogometne zveze Fadil Vokrri. Ta je Uefino odločitev označil za škandalozno in politično. »Navijači so na igrišče metali sedeže, albanske reprezentante so fizično napadli, Uefa pa se je odločila, da bo zmago kar tako dodelila Srbiji, kar je resnično neverjetno,« se je v bran Albaniji postavil Vokrri in tako še podkrepil prepričanje albanske javnosti in tudi njihovega selektorja Giannija De Biazija, da njihovi nogometaši tekme niso želeli nadaljevati, ker so bili v smrtni nevarnosti, zato bi se zaslužili zmago za zeleno mizo. »Disciplinska komisija Uefe ni prinesla pravice nikomur. Tri točke nam pripadajo, odvzeli so nam jih, saj smo si jih zaslužili,« je ob razkritju sankcij dejal albanski selektor.

Grehi Srbije s tekme, ki jo je prekinila albanska provokacija v obliki daljinsko vodenega helikopterja z zastavo z albanskimi motivi, so povezani predvsem s slabo organizacijo in navijaškimi izgredi. Očitki Uefe Albancem pa temeljijo na političnem incidentu in zavrnitvi zahteve po nadaljevanju tekme.

Šlo je sicer za prvo tekmo med Srbijo in Albanijo po razpadu Jugoslavije.