Odrešitelj za 20 milijonov funtov

Španski nogometni trener Pep Guardiola pri Manchester Cityju ne bo imel težav s tradicijo.

Objavljeno
03. februar 2016 19.33
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Manchester – Bil je trener Barcelone, do konca sezone bo še vodil Bayern iz Münchna, toda v prihodnje se bo Josep Guardiola odpravil v klub, ki ima bistveno manj lovorik in prestiža kot Katalonci in Bavarci, ima pa denar. Veliko denarja. In veliko prostora za napredek. To je Manchester City.

Že res, da je City v zadnjih letih dvakrat osvojil angleško ligo, toda to je premalo za klub, ki je skoraj vsako sezono vodilni zapravljivec za nove okrepitve. Moštvo sinjemodrih iz Manchestra hrepeni po evropski slavi, zato odrešitelja vidi v Guardioli, ki bo postal najbolje plačani trener na svetu. Podatki niso uradni, toda po vseh namigih bo španski trener zaslužil vsaj dvajset milijonov funtov na sezono. Dovolj, da je Guardiola pozabil na poletje 2005, ko je v zaključku svoje nogometne kariere želel priti k Cityju, toda po nekajdnevni preizkušnji ostal brez pogodbe.

V Manchestru bo Guardiola dobil še nekaj, česar zadnja leta v Münchnu ni imel – plebiscitarno podporo uprave kluba in navijačev. Na Bavarskem je osvajal lovorike in vpisal nekaj odmevnih zmag, a prave sinergije z okoljem ni dosegel. Guardiola ima specifičen nogometni sistem, ki ga skuša vsako leto nadgraditi s kakšnim novim taktičnim eksperimentom, toda pri Bayernu so navajeni lovorike osvajati z direktnim in preprostim nogometom. Veliko raje so imeli Juppa Heynckesa kot zdaj Guardiolo, ki si je za povrh privoščil še blamaži proti Realu in Barceloni. Navijačev Bayerna ne prepriča niti dejstvo, da je Guardiola kot trener v karieri dobil kar 73 odstotkov vseh dvobojev in osvojil 19 lovorik.

Drugače bo pri Cityju, ki prave identitete igre nima. Dosedanji trener Manuel Pellegrini je sicer poskrbel za določen napredek, toda City ima še vedno preveč nihanj, da bi bil konkurenčen najboljšim v Evropi. Guardiola bo prišel v okolje, kjer bo lahko postavil nove temelje, pri čemer mu ne bo nihče solil pameti, češ da je zatajil klubsko tradicijo. Pikre pripombe Lotharja Matthäusa, Franza Beckenbauerja in Oliverja Kahna bodo zato le bled spomin. Podporo bo imel tudi v pisarnah, kjer sedita stara prijatelja Txiki Begiristain in Ferran Soriano, ki sta skupaj z Guardiola sodelovala pri nepozabnih uspehih Barcelone na prelomu desetletja.

Takoj po objavi novice, da prihaja Guardiola k Cityju, so postali spet vroči namigi, da bo za rekordno odškodnino na modro stran Manchestra prišel tudi Lionel Messi. Čeprav bi City lahko plačal rekordno odškodnino, je ta prestop malo verjeten. Guardiola bo raje poiskal »novega« Messija. Vsa pooblastila za svobodno izražanje bo dal v noge Sergiu Agüeru, kateremu kljub nespornemu talentu in številnim zadetkom še ni uspelo priti v najožji krog nogometašev, ki bi se potegovali za zlato žogo. Toda vsi pri Cityju niso veseli. Pod največjim vprašajem se je znašel Yaya Toure, ki je prišel v Manchester leta 2010 prav iz Barcelone. Guardiola ga je posedel na klop, v prvo postavo pa uvrstil mladega Sergia Busquetsa.

Še dodatno začimbo pa bo angleški nogomet dobil, če bo Manchester United res prevzel Jose Mourinho. Ko sta se Guardiola in Mourinho borila na relaciji Barcelona – Madrid, sta v dveh letih osivela in se vidno postarala, zdaj pa bosta morda prebivala le nekaj kilometrov narazen v istem mestu.