Milanič odšel, da bi se vrnil

Vrhunski Maribor: športni direktor Zlatko Zahović o podobi na derbiju proti Olimpiji.

Objavljeno
02. marec 2016 22.37
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Darko Milanič je dvakrat že zavrnil Zlatka Zahovića, tretjič ni rekel ne. Včeraj se je 48-letni Izolan tudi uradno predstavil v vlogi novega starega trenerja Maribora. Vrnitev med vijolične bo spektakularna, prvič jih bo vodil v sobotnem derbiju proti Olimpiji.

Kljub Milaničevi predstavitvi so bile vse oči uprte v športnega direktorja. Pred javnost je stopil z odprtimi kartami in nizal razloge za odstavitev med dobršnim delom navijačev priljubljenega Krunoslava Jurčića.

»Pričakovali smo veliko, izpeljali pa smo tri pripravljalne tekme brez gola, če ne upoštevamo zadnje. To se je ponovilo proti Celju. Ob fantastičnem odzivu navijačev in podpori se nam ni posrečilo dobiti energije na igrišču. Nasprotna mreža se znova ni zatresla. S prejšnjim trenerjem ne bi imeli možnosti proti Olimpiji, z zdajšnjim, zrelejšim in z novimi izkušnjami pričakujem vrhunsko podobo Maribora,« je med drugim strnil Zahović in navijačem poslal jasno sporočilo. »Delamo, kar je najboljše za klub. Tukaj smo, da sprejemamo odločitve.«

»Niti stavka ni dokončal, ko sem že sprejel ponudbo,« je Milanič razblinil kakršnekoli pomisleke o Zahovićevem dolgotrajnem prepričevanju, da naj spet sede na vijolični trenerski stolček. Želja po novih izzivih je bila bolj mamljiva kot še dva, tri mesece čakanja na konec pogodbe z Leedsom, ki bi Milanića dokončno vrnila na trg.

Kljub kratki, le mesec dni trenerski izkušnji pri slovitem angleškem klubu in še prej eno sezono pri Sturmu Milanič ni obžaloval odhoda iz Maribora junija leta 2013. Obdobje brez dela je izkoristil za pridobivanje novih znanj.

»Odšel sem, da bi se nekoč znova vrnil. Zdaj je prišel ta trenutek. Mislim, da sem se spremenil, bil sem dejaven na igrišču in zunaj njega z izobraževanjem, zbiranjem novih informacij. Veselim se novega izziva. Napak se ne sramujem, verjetno bom naredil še kakšno,« Milaničeva iskrivost ni bila presenetljiva, prav tako prihodnost, ki je usmerjena izključno v moštvo in derbi z Olimpijo.

»Imamo še nekaj časa in ga želimo maksimalno izkoristiti. Imamo močna orožja, ki jih bomo uporabili. Želimo priti na raven, da bomo dihali kot eno. Moštvo mora teči, držati ritem od prvega do zadnjega trenutka in izpolnjevati navodila. Derbi je posebna zgodba. Bil sem na tekmi v Stožicah. Potrudili se bomo, da bomo našli pot do uspeha,« je še poudaril povratnik v enotno vijolično nogometno družino. Ob sebi bo imel tudi starega sodelavca, pomočnika Sašo Gajserja.