Ogrevanje za pokalni srhljivki

1. SNL: danes štiri tekme 28. kola in prve zadnje četrtine prvenstva, jutri zadnja.

Objavljeno
17. april 2015 21.59
Simon Rožman trener Celja, na nogometni tekmi 1. slovenske lige v Ljubljani, Slovenija 2.novembra 2014.
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Na prvoligaškem prizorišču bo ta konec tedna prevladovalo zatišje pred nevihto. Polfinalisti pokalnega tekmovanja se lahko brez stresov pripravijo za povratno tekmo, medtem ko bo manjšo tekmovalno vnemo tekmecev jutri na Dolenjskem poskušala unovčiti Olimpija. Danes bodo štiri tekme 28. kola v Domžalah, Kopru, Zavrču in Velenju.

Domžale: Domžale – Gorica (sobota, sodnik Slavko Vinčić, 16): Kriza! To je izkušnja, s katero se mladi trener Luka Elsner še ni soočil, a se je prej ali slej moral, da bi lahko svoj trenerski curiculum zapolnil še z enim poglavjem. Kriza pa je očitna. Domžale so spomladi učinkovitejše le od sosedov iz Radomelj (5:2 v golih), po točkah (8) so pred Rudarjem, Koprom (oba po 7), Gorico (6) in Radomljam (2). Tekmeci za vrh so boljši in predvsem v formi. Razlogov za slabši učinek je več, ključen pa je povsem nogometen: prehod iz neigre k igri. V nogometu je najtežji in najdaljši hkrati proces ustvarjanje kombinatorne in učinkovite igre s posestjo (ne vedno nujno) žoge v svojih nogah. Kakovostno izvedbo pa narekujejo tudi ustrezno izurjeni igralci. Večina jih je bila selekcionirana še pod staro ideologijo. Elsner je po jesenski taktični izbiri »teci in streljaj« šel korak naprej in zato davek plačujeta moštvo in on. Vztrajanje na novi poti bo kljub temu nogometni presežek. Ker je v ospredju pokalni dvoboj s Koprom, ima Gorica možnost za presenečenje. Pa še: mladi in od drugih ustvarjalnejši Rudi Požeg Vancaš na klopi ne bo napredoval!

Koper: Luka Koper – Kalcer Radomlje (Miran Bukovec, 20): Koprčani po uspešni vrnitvi Rodolfa Vanolija lažje dihajo. In še res je. Kar naenkrat so pod taktirko karizmatičnega Italijana znova všečni in nevarni. Četudi bodo tu in tam negledljivi ter neuspešni, bodo z italijanskim slogom taktično zanimivi, predvsem pa bodo imeli na igrišču podobo resnega moštva.

Zavrč: Zavrč – Celje (Bojan Mertik, 20): Zavrčani so zastali, toda spektakularni Celjani bodo zaradi torkove povratne pokalne bitke z Mariborčani morali poseči tudi po preračunljivih potezah. Za še enega neizkušenega in uspešnega trenerja (celjskega) Simona Rožmana strokovni izziv več. In tudi priložnost za tiste, ki so v senci najboljših.

Velenje: Rudar – Maribor (Damir Skomina, 20.05): Kakšna smola za tekmece Maribora! Rudar sodi v kategorijo »vijoličnih« moštev, s katerimi Mariborčani osvajajo točke, ko jih potrebujejo. Resda so Velenjčani ujeli formo, ampak niso vsi vijolični »špilferderbarji« in rudarji »špilmaherji«. Kakovostni prepadi na različnih ravneh so preveliki, da bi Mariborčani povsem potonili kljub »razkazovanju mišic« z bojda nadarjenimi najstniki. Prvemu selektorju mariborske zasedbe Zlatku Zahoviću kriza igre odlično razkriva vse slabosti in potenciale izključno njegovih izbrancev. Brez napak ni nihče in zakaj jih ne bi imel tudi on?

Novo mesto: Krka – Olimpija (nedelja, Andrej Žnidaršič, 16): To je tekma, ki je Olimpija preprosto ne sme zavoziti. Kljub silno slabim izkušnjam na Portovalu, kjer na treh tekmah sploh še ni osvojila točke, morajo Ljubljančani priti do zmage. Zlepa, zgrda, z mladimi, starimi, saj je vseeno, samo da zmagajo. Toda previdnost ne bo odveč: Krki, ki je zapravila že dve, tri »žoge«, da bi prehitela Gorico, podrejena vloga na igrišču nadvse ustreza, kar je potrdila že v zadnjem jesenskem dvoboju v Stožicah.