Ogrožena je tudi Barcelona

Drevi Juventus pričakuje največji izziv prvega dela sezone nogometne lige prvakov.

Objavljeno
22. november 2017 01.23
FBL-EUR-C1-JUVENTUS-TRAINING
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Osmina finala lige prvakov brez Barcelone? Možen scenarij, četudi ne posebej verjeten. Katalonski športno-politični gigant bo drevi odigral derbi v Torinu, kjer Juventus gotovo ne bo prizanesljiv do uglednega gosta. To bi bila lahko tekma najvišje ravni, ki v tem tednu ne bo imela enakovredne alternative, na igrišču pa se bo kar trlo največjih nogometnih zvezdnikov.

Tudi v italijanskem taboru ni mirno, kot bi si želeli prebivalci na »škornju«, saj še niso našli odgovorov na številna vprašanja, ki jih je odprl polom »azzurrov« v dvoboju dodatnih kvalifikacij za Rusijo 2018 s Švedi. Selektor Giampiero Ventura je moral oditi prvi, sledil mu je predsednik nogometne zveze Carlo Tavecchio, slednji pa je ob slovesu načel več neprijetnih izzivov za svojega naslednika.

Juventus, vplivna gonilna sila »calcia«, se resda nahaja v boljšem položaju kot krovna hiša, četudi v zadnjem času ne blesti in ne poveljuje lestvici serie A, nazadnje jo je s porazom 2:3 v Genovi še dobro odnesel. Glavne preizkušnje »stare dame« – podobno velja za vse težkokategornike v Evropi – vendarle prihajajo šele februarja, marca in aprila, toda drevišnji nogometni spektakel z Barcelono ni zanjo nič manj pomemben. Morebiten skalp Kataloncev bi na trenutno podobo Juventusa vplival blagodejno kot baldrijan in materina dušica.

Barcelona nima tovrstnih težav, saj narekuje ritem v španskem prvenstvu in ligi prvakov. Toda, pozor, kljub navidezni varni razdalji do zasledovalcev v skupini D in 10 osvojenim točkam (glej tabelo) Katalonci pred obiskom Torina niso ostali brezskrbni. Scenarij za neverjetno senzacijo je znan: drevišnjim zmagam Juventusa v Torinu in Sportinga v Lizboni bi moral na prvi decembrski torek slediti poraz Barcelone v domači tekmi s Portugalci in rekli bi – zbogom, Barça!

Barcelona brez končnice lige prvakov? To se je v tem stoletju primerilo le enkrat, ko je »blaugrana« v sezoni 2000/01 zasedla tretje mesto v skupini s tedaj močnim Milanom, odličnim Leedsom in Bešiktašem in napredovala v izločilne boje nekdanjega pokala Uefa. V polfinalu je nato izpadla proti poznejšemu zmagovalcu pokala Liverpoolu. Na štadionu Camp Nou ne razmišljajo o takšnem scenariju, drevi bi sprejeli tudi točko, s podobnim razpletom bi bili zadovoljni tudi gostitelji. Vodstvo Barcelone namreč pogleduje proti januarju, njen predsednik Josep Bartomeu je obljubil, da bo januarja okrepil moštvo z dodatnim zvezdnikom. Katalonski novinarji omenjajo številna imena, ki so opremljena z različnimi cenami: najvišje na seznamu želja še vedno kotira Liverpoolov adut Coutinho (110 milijonov evrov), sledijo Angel Di Maria (70), Christian Eriksen (80), Lemar (100), Julian Brandt (30) in Nabil Fekir (50). 

Bartomeu se zaveda, da moštvo še kako pogreša brazilskega velemojstra Neymarja in da njegova »naslednika« Dembele in Deulofeu ne predstavljata ustrezne alternative niti s skupnimi močmi ...

Barçin trener Ernesto Valverde naj bi napadel Italijane z modeloma igre 4-3-3 (Deulofeu-Messi-Suarez) ali 4-4-2 (Suarez-Paco). Pri tem naj bi imel le eno dilemo (Paco/Deulofeu), v drugem primeru bi dobil Lionel Messi povsem proste roke. Juventus naj bi odgovoril v prožni postavitvi 4-2-3-1 (Cuadrado, Dybala, Mandžukić; Higuain).

Dvoboj 1,3 milijarde evrov vrednih zasedb bo gotovo zanimiv, ne nazadnje se bosta pomerila kluba, ki sta se v zadnjih 25 letih zavihtela v 12 finalov lige prvakov.