Olimpija bo z vrha odbijala napade

Celje 10. kolo 1. SNL odprlo z zmago, danes še tri tekme, jutri pa zadnja.

Objavljeno
18. september 2015 20.53
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Prva »ura resnice« minuli teden je Gorico spodnesla z vrha lestvice, jo bo druga znova zavihtela na vrh? Po sinočnji uvodni tekmi 10. kola v 1. SNL v Celju bodo vse oči uprte v Novo Gorico, kjer bo danes drugi zaporedni derbi: po Mariboru bo gostovala še vodilna Olimpija. Danes bosta še tekmi v Novem mestu in Zavrču, jutri pa v Domžalah.

Novo mesto: Krka – Rudar (sobota, Matej Jug, 16): Štiri dni je minilo od pokalne srhljivke s srečnim koncem za Velenjčane. Novomeščani so še besni, toda tekmo bo treba igrati z glavo in ne s čustvi. Razen, če bi se znašli v krepkem zaostanku, kot so se »rudarji« v pokalnem dvoboju. Kljub nizu slabih izidov je viden dolenjski zasuk k igri. Je dopadljiva, kot Rudarjeva, manjka pa ji še kakšna točka več. Josip Fuček, Žiga Kastrevec, Marin Perić jih lahko priigrajo z goli, obramba pa s ponovitvijo zadnjih treh ligaških izvedb, v katerih tekmecem ni dopustila gola – 1:0, 2:0, 0:0.

Nova Gorica: Gorica – Olimpija (Nejc Kajtazović, 17.45): Goriški trener Miran Srebrnič je dočakal, kar je želel takoj po prvi tekmi v Stožicah: da bi še enkrat igral z Olimpijo. Morda si je zdaj ne bi več želel, sanjska Olimpija tepta tekmece in zmaguje na dveh frontah. Uspeva ji, da v javnosti s pozitivno zgodbo, predvsem pa s spektakularno igro prehiteva tudi Maribor. Poraz s prvaki Goričanom vsekakor ni pomenil samo zaušnice, marveč tudi poučno »uro resnice«, ki naj bi bila silno koristna za današnji derbi. Nekaj je gotovo, vanj Blesseing Eleke, Amel Džuzdanović, Miran Burgić in drugi ne bodo odšli v slogu boja prsi ob prsi, pa naj bo, kar bo. Srebrnič je že izpostavil ključnega moža za narekovanje ritma. To je postavni zadnji zvezni igralec Marshal Johnson. Če bo Nigerijec, ki ga je kot igralca za kaj več opazil tudi Olimpijin direktor Ranko Stojić, dobil bitko z Darijanom Matićem, je velika možnost, da jo bosta tudi Eleke in Džuzdanović proti Andražu Šporarju in Ezekielu Hentyju. Trenutno je goriški dvojec učinkovitejši po točkah – goli + asistence – z 18:16.

Zavrč: Zavrč – Maribor (Rade Obrenović, 19): Zavrč se je v dobrem mesecu otresel nekaj hrvaškega slovesa. Trener je Srb Slavko Matić, zvezdniki moštva vratar Slovak Pavol Bajza (trenutno ima najdaljši niz brez gola v ligi, 275 minut), Bošnjak Zlatan Muslimović, ki ima resda bolj obrobne vloge, in odslej tudi senzacionalna okrepitev iz Španije Alberto Riera. Kaj je pripeljalo nekdanjega španskega reprezentanta in člana Liverpoola, Manchester Cityja, Espanyola, Olympiacosa, Galatasaraya ... v Slovenijo, avanturizem ali nogomet, bo morda razkrila že današnja tekma. Maribor je prvenstvo in lov za Olimpijo začel v Novi Gorici. Trener Krunoslav Jurčić je ob debiju pobral simpatije, za kaj več bo treba nizati zmage in odlične predstave.

Domžale: Domžale – Luka Koper (nedelja, Slavko Vinčić, 17.45): Pred dvojčkom tekem z Mariborom in Olimpijo za Domžalčane ni druge izbire, kot da igrajo na vse ali nič. Koprčani so namreč znova v obdobju obnove vsega, kar je možno, vključno z duhom.