Olimpija boljši nasprotnik, a je Austria iztržila neodločen izid

1. tekma 3. predkroga kvalifikacij za evropsko ligo med domačo Olimpijo in Austrio se je končala z izidom 1:1.

Objavljeno
28. julij 2011 18.15
Posodobljeno
28. julij 2011 18.34
R. T., D. O., Delo.si
R. T., D. O., Delo.si
Ljubljana - Tako kot je napovedal glavni ideolog ljubljanske igre Dare Vršič, bo potnika v nadaljevanje tekmovanja odločila tekma na Dunaju. Zeleno-beli so danes v veliki meri pokazali igro, kakršno so napovedali (zelo borbeno in ofenzivno), vendar so si pripravili premalo resnih priložnosti. Kljub temu so eno - tako kot Dunajčani - unovčili, tako da glede na videno obstajajo povsem realne možnosti za nadaljevanje evropske poti, piše STA.

Olimpija je tekmo začela tako, kot je napovedovala, žogo imela v posesti in vztrajno gradila napade. Toda v sedmi minuti se je steber obrambe Sreten Sretenović začel prijemati za stegno in trenerju Dušanu Kosiću začel kazati, da ga bo moral zaradi poškodbe zadnje lože zamenjati. V 12. minuti je tako namesto njega vstopil Antonio Delamea Mlinar.

Olimpija imela več od igre, a zadeli so Avstrijci

Prvo priložnost so imeli zeleno-beli, v konici napada je igral le Adnan Bešić, sicer že v drugi minuti, ko je Nik Omladič meril previsoko, v 19. pa je Davor Škerjanc z leve strani žogo poslal mimo vrat. Zato pa so Avstrijci povedli v 33. minuti, ko je po podaji Zlatka Junuzovića in neodločnem posredovanju Delamee Mlinarja iz bližine zadel Roland Linz, ki je že v deveti minuti sicer prišel do strela z glavo, a bil takrat premalo natančen.

Olimpija je imela večino polčasa pobudo, toda okoli kazenskega prostora Austrie je vedno preveč "komplicirala", pa čeprav se je igralcem kar nekajkrat odprl prostor tudi za strele z razdalje. Za te pa se Ljubljančani praviloma niso odločali. Enega redkih je v 42. minuti sprožil Dare Vršič, a meril naravnost v vratarja Pascala Grunwalda.

Izjemna poteza Vršiča za izenačenje v drugem delu

Drugi polčas se je spet začel z naletom Olimpije in v 49. minuti je Anej Lovrečič s strelom z 20 metrov dobro ogrel dlani Pascala Grunwalda, tri minute pozneje pa je s prostega strela dobro meril še Vršič. Prav slednji je na veselje kar lepo polnih tribun stožiškega stadiona poskrbel za izenačenje, ko je v 60. minuti lepo prišel do strela znotraj kazenskega prostora in zadel levi spodnji kot.

Tudi v nadaljevanju je imela Olimpija, ki med drugim ni mogla računati na poškodovanega Sašo Ranića, terensko premoč, in skušala z igro po tleh najti vrzel v avstrijski obrambi, a ji to ni več uspelo. Blizu drugega zadetka pa so bili Avstrijci v 87. minuti, ko je z glavo le za malce zgrešil Peter Hlinka. Povratna tekma bo na sporedu čez natanko teden dni (4. avgusta) na Dunaju.

Izjavi po tekmi:

Trener Austrie Karl Daxbacher: »Zadovoljni smo z remijem. Nismo pričakovali takšnega pritiska Olimpije. Z igro domače ekipe smo imeli velike težave, čeprav jim nismo pustili, da si prigrajo veliko priložnosti. Olimpija je bila boljši tekmec in si je zaslužila zmago. Imamo lepe možnosti za napredovanje, toda na povratni tekmi bomo morali igrati bolje.«

Trener Olimpije Dušan Kosič: »Ponosen sem na svoje fante, da so tudi tokrat hoteli nadigravati nasprotnika. Niso se ustrašili tekmeca, Austria je pač elegantno kaznovala naše napake. Potem smo se skušali vrniti v igro, kar pa je bilo izjemno težko. Gostje so se namreč zelo dobro in organizirano branili, tako da smo prišli le do kakšnih 20-25 metrov oddaljenosti od njihovih vrat. Moji igralci so storili precej neizsiljenih napak, toda pokazali so pravi značaj. Na Dunaju lahko pokažemo še za odtenek boljšo igro.«

Postavi

Olimpija: Džafič, Salkič, Anđelkovič, Jovič, Lovrečič, Radujko, Vršič, Škerjanc, Bešič, Omladič.

Austria: P. Grünwald, Rogulj, Hlinka, Klein, Linz, A. Grünwald, Ortlechenr, Junuzović, Stanković, Suttner, Barazite

Kvalifikacije za evropsko ligo, 3. predkrog (prva tekma):

Olimpija - Austria 1:1

Vršič 60. min; Linz 33. min.