Olimpija granitno obrambo nadgradila še z goli

V 26. kolu SNL Maribor že zaostajal z 0:1, nato izenačil, z igralcem manj pa na koncu premagal Krko. Domžalski zasuk v Celju.

Objavljeno
21. marec 2016 01.49
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Olimpija je v Rudarju našla žrtev za krepitev samozavesti. Zeleno-beli so namreč nasuli pet golov Velenjčanom, ki so od 61. minute – po izključitvi Klemna Bolhe – igrali le z desetimi nogometaši. Zaradi reprezentančnih tekem sledi premor, 27. kolo pa bo na sporedu čez dva tedna.

Rudar je bil slab. Olimpija je bila razigrana in učinkovita. Oboje drži, ampak ... Olimpija je do zanesljivega vodstva, po katerem je bila lahko še bolj sproščena in igriva, prišla, ne da bi si priigrala veliko priložnost: za 1:0 je z razdalje zadel Rok Kronaveter in iz akcije, v kateri je Nik Kapun prav tako z razdalje zatresel prečko. Žoga se je odbila do Mariborčana v zeleno-belem dresu. Pri 0:0 je Miha Zajc iz prostega strela zadel še vratnico, velenjsko priložnost tekme je imel Mate Eterović. »Bomba« iz obrata z 9 m je zletela prek vrat. A zeleno-beli so dajali vtis, da bi lahko dvignili na noge navijače. Predvsem Julius Wobay je nakazal, da bi z vse boljšo »pljučno zmogljivostjo« – Afričan napreduje iz tekme v tekmo – dodal vrednost v moštvo. Njegova ustvarjalnost, povezana z znanjem, je bila na višji ravni, kot jo je zmogel tekmec, gol za 2:0, prvi v zeleno-belem dresu, pa nagrada za prvih 50 minut igre izkušenega legionarja iz Slonokoščene obale.

Domači trener Marko Nikolić je zavoljo neučinkovite igre ukrepal že pred tekmo. Slab učinek v konici napada v uvodnih kolih je s selitvijo na rezervno klop plačal Blessing Eleke. Njegov položaj je zasedel Miroslav Radović. Srb se je trudil, toda volja še ni premagala nepripravljenosti, zato marsikatera njegova poteza ali šprint nista obrodila sadov. Toda 32-letni veteran je izsilil enajstmetrovko in Bolhovo izključitev. Kronaveter je s svojim drugim golom in že enajstim v sezoni povišal na 3:0, Radović pa je v finišu – ob kopici ofsajdov – prispeval še povsem zgrešeni strel, ki se je spremenil v asistenco za avtogol Ivana Knezovića.

»Nikoli nisem dvomil o kakovosti igralcev. Oni so tukaj zato, da odločajo. Vemo pa, v kakšnem stanju so prišli,« je Nikolić pohvalil Wobaya in Radovića, tekmo pa je ocenil nekoliko drugače kot prve tri. Ni bila evropska ali značilna za derbi ali najboljša, pač pa ... »Drugačna,« se je izognil vrednostni sodbi in svoj pogled v tekmo dopolnil še z globljo analizo.

»Dokaj solidno. Brez gola, pet smo jih zabili, bili smo razigrani, tekaško razpoloženi. Zahvalil bi se navijačem, ampak še nekaj tisoč več jih pogrešam, potrebujemo njihovo številnost. Pišemo novo poglavje, so pa ti, ki so nas resnično spodbujali, lahko uživali. Včasih je dovolj biti všečen ali učinkovit, ampak vse bom storil, da bomo ostali osredotočeni na končni cilj. Odmor nam bo prišel prav, izkoristili ga bomo za pripravo, ker nas čaka težak paket tekem s tremi gostovanji. Enako Mariborčane, zato bo zanimivo, kako se bo razpletlo. V soboto bomo igrali z Zagrebom.«

Kaj zapisati za vidno oslabljeni Rudar – kaznovani so bili David Kašnik, Jaka Ihbeisheh in Elvedin Džinić. Prvi polčas se je solidno kosal, lahko bi tudi zadel, toda višji zaostanek je razkril slabosti »bankrotiranih« moštev. Voljni moment je izpuhtel, nesrečne poteze so se kar vrstile. Iz zanke se bo klub težko rešil, toda velenjski trener Jernej Javornik upa na srečen konec.

»Ne morem veliko povedati o naši prihodnosti. To je vprašanje za druge. Vem le, da poskušajo rešiti licenciranje. Naš klub nikomur ni ostal dolžan, in tudi zdaj ne bo. Mi bomo svoje priložnosti iskali na drugih tekmah. Na takšnih pa je tako, da če ni svetlega trenutka, je nezadovoljstvo dvojno. Ko je položaj tak, kot je, samo rezultati dvigujejo moralo in razpoloženje,« je Javornik poskušal dajati vtis optimista.

Tavares preprečil senzacijo

Maribor se je srečno in spretno izognil novemu domačemu polomu. Zmaga nad žilavo Krko je bila zaslužena, toda pot do nje je bila trnova. Novomeščani so prvi zadeli, Dare Vršić pa je v nekaj minutah prehodil pot od junaka do bedaka. Ob koncu polčasa je izenačil, na začetku drugega pa si za prekršek zaslužil izključitev. Morda prestrogo, saj ni bil zadnji mož. »Ponudila se nam je priložnost za kaj več, a nazadnje so odločile izkušnje,« je o nesreči namesto sreče povedal predstavnik Krke Matjaž Sever. Trener Andrej Kastrevec je bil zaradi kazni na tribuni. Kapetan Marcos Tavares je preprečil senzacijo po asistenci Damjana Boharja. »Igrali smo odličen prvi polčas. Rezultat bi moral biti drugačen. V drugem polčasu so igralci pokazali značaj,« pa je ocenil domači trener Darko Milanič.

Balkovčev projektil za zmago

Mini derbi 26. kola v celjski Areni je upravičil naziv. Gostitelji so si v prvem polčasu po lepi akciji strelca Erica Henriqueja Estevesa De Souse in podajalca Blaža Vrhovca priigrali prednost. In jo v drugem polčasu zapravili. Domžalčani so izenačili z bele točke po precej nesrečnem posredovanju z roko Lovra Čijaka. Po strelu ga je žoga zadela v roko. Matic Črnic je bil zanesljivi strelec, zadnjo potezo pa je imel branilec Jure Balkovec. Prosti strel je z 18 m spremenil v zmago, s strelom v vratarjev kot. Domači vratar Matic Kotnik projektila niti pošteno ni videl.

»Ponosen sem na fante. Da so po tako obupnem prvem polčasu v drugem zasukali tekmo v svoj prid, samo kaže na njihov izvrsten značaj,« je žarel gostujoči trener Luka Elsner, domači Iztok Kapušin je potožil: »Zaslužili smo si točko. Nesrečno naključje, enajstmetrovka, je obrnilo tekmo.«

Odločil prvi strel, a evrogol

Zavrčani so lažje zadihali. Pomladni niz tekem brez zmage so končali v Krškem in z morda najmanj prepričljivo predstavo. Toda ni jim bilo treba veliko ustvarjalnosti, zato pa veliko več borbenosti in spretnosti. Lovro Cvek je namreč zabil gol za 1:0 že v 16. minuti. S praktično prvim strelom proti domačim vratom je hrvaški strelec prinesel tri točke Haložanom.

»Ni bilo pomoči. Zabil je evrogol. Nimam pa česa očitati fantom, srčno so se borili, tekma pa je bila agresivna in dinamična, posledično tudi ne preveč lepa,« je o mešanih občutkih povedal domači trener Tomaž Petrović.

Rezultati 26. kola

Olimpija - Rudar Velenje 5:0 (1:0)

(Kronaveter 24., 62./11-m, Wobay 49., Knezović 88./ag, Alves 90.)

Maribor - Krka 2:1 (1:1)

(Vršič 42., Tavares 77.; Kostanjšek 9.)

Celje - Domžale 1:2 (1:0)

(De Sousa 25.; Črnic 66./11-m, Balkovec 83.)

Krško - Zavrč 0:1 (0:1)

(Cvek 16.)

Luka Koper - Gorica 1:1 (0:0)

(Jurina 94.; Gregorič 53.)

 

Lestvica:

1. Olimpija 26 16 6 4 60:18 54 točk

2. Maribor 26 14 8 4 60:25 50

3. Domžale 26 12 9 5 37:19 45

4. Gorica 26 12 5 9 39:37 41

5. Zavrč 26 9 8 9 28:29 35

6. Celje 26 6 10 10 20:38 28

7. Luka Koper 26 7 5 14 27:41 26

8. Krka 26 6 7 13 21:38 25

9. Rudar 26 6 7 13 19:42 25

10. Krško 26 6 7 13 15:39 25