Olimpija je kupila mačka v žaklju

Šok iz Züricha: stop za prestop izkušenega srbskega nogometaša Danka Lazovića, ki je že zapustil Ljubljano.

Objavljeno
29. marec 2016 23.34
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Hladna prha je zalila Olimpijin tabor in ni bila mariborska, marveč züriška. Zvezdnik v podobi srbskega napadalca Danka Lazovića v tej sezoni ne bo zabijal golov za zeleno-bele. Komisija za status nogometašev pri Svetovni nogometni zvezi (FIFA) ni prižgala zelene luči za njegov prestop iz kitajskega kluba Beijing BG v Olimpijo.

Olimpijina menedžerska služba na čelu s športnim direktorjem Rankom Stojićem je nasedla že drugič v dobrem mesecu dni. Ob nenadnem odhodu Ezekiela Hentyja so se Ljubljančani na čelu s predsednikom in mecenom Milanom Mandarićem lahko zadovoljili vsaj z rekordnim odškodninskim zneskom, toda za Nigerijca niso našli ustreznega naslednika navkljub skoraj devetim milijonom evrov, kolikor so jih iztržili za prestopa Andraža Šporarja in Hentyja. V Lazovićevem primeru pa so pogrnili na celi črti. Kdo je krivec za blamažo, s katero so si krepko otežili pot do prvega naslova prvaka, v klubu niso želeli govoriti, toda prvi med krivci bi lahko bil prav Stojić, sicer tudi lastnik menedžerske agencije. Če kdo, bi prav on moral poznati pravilnik o prestopih igralcev.

Pri Olimpiji niso razkrili podrobnosti zapleta ali pojasnila komisije za status igralcev pri FIFA. A drugačne odločitve, kot je bila, ni bilo mogoče pričakovati. Kitajski klub namreč ni izdal mednarodnega certifikata, saj naj bi Lazović samovoljno prekinil pogodbo. Sporen je bil bržčas tudi datum prekinitve pogodbe, saj je prestopni rok za igralce z veljavnimi pogodbami v Sloveniji veljal do 31. januarja, Lazović pa se je s kitajskim moštvom razšel 17. februarja. Povsem drugače bi se razpletla zadeva, če bi Beijing BG odpustil nekdanjega srbskega reprezentanta in zvezdnika uglednih moštev, kot so Partizan, Feyenoord, PSV, Zenit.

Nad odločitvijo FIFA je bil Lazović silno razočaran in je že odpotoval v Beograd, o možnosti, da bi poleti nadaljeval kariero pri Olimpiji, pa je povedal: »K Olimpiji sem prišel zaradi trenerja Marka Nikolića. Dal sem tudi besedo predsedniku, v vsakem primeru moram o vsem razmisliti.«

Predsednik Olimpije Mandarić je bil, kot da je že prej vedel, da s prestopom ne bo nič, pomirljiv.

»Imamo odlično moštvo, ki se bori za najvišje cilje, a smo si srčno želeli tudi Danka Lazovića. Je izjemen nogometaš in še boljši človek. Predpisi so zato, da se spoštujejo, zato bi bilo nesmiselno razpredati o tem, kdo ima prav in kdo ne. Dejstvo je, da na Lazovića do konca sezone ne moremo računati, toda prepričan sem, da tudi brez njegove pomoči lahko izpolnimo začrtane cilje,« je med drugim povedal ameriški poslovnež srbskega rodu.

Olimpijin tabor se po štirih spomladanskih tekmah lahko tolaži le s tem, da je prednost pred Mariborom v drugem delu prvenstva povečal na štiri točke, a skoraj brez učinka napadalcev. Edini strelec je bil novinec Miroslav Radović, veliki up Blessing Eleke pa še čaka na prvi gol v zeleno-belem dresu.