Olimpija kot lansko leto, Maribor boljši

Ljubljančani so nazadnje premagali Mariborčane v 1. SNL lanskega avgusta, v Stožicah pa marca leta 2014.

Objavljeno
14. oktober 2016 00.41
Nogomet Olimpija - Maribor 07.maja 2016 [šport,nogomet,Maribor,Ljubljana,Olimpija]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Olimpija je pred sobotnim jubilejnim 30. derbijem proti Mariboru v vlogi favorita, toda od zadnje zmage, sicer šele tretje in najsijajnejše, odkar je »nova« Olimpija v 1. SNL, je minilo že več kot leto dni. V tem obdobju je s Štajerci trikrat igrala neodločeno in enkrat izgubila.

Od razigranega šova lanskega avgusta, ko sta po Ljudskem vrtu za 3:0 v »rock 'n' roll« ritmu rovarila strelca Ezekiel Henty (2) in Andraž Šporar, se je v obeh klubih spremenilo veliko. Menjavali so se trenerji, igralci, predvsem pa sta se zamenjali vlogi – Maribor je postal lovec, Olimpija pa zanj težko ulovljiv plen.

Spomladanska zmaga Maribora v Stožicah (2:1), kjer so zeleno-beli nazadnje ugnali največje ligaške tekmece marca 2014, je samo zamajala Olimpijin šampionski temelj, ni pa ga zrušila. Bolj se je v prvem delu sezone zatresel drugi temelj najboljšega v državi, trenerski. Utrdila ga je šele menjava Rodolfa Vanolija z Luko Elsnerjem, ki bo v soboto prvič občutil strast največjega klubskega dvoboja v po zaslugi reprezentance znova nogometno evforični državi. Prvi v Ljudskem vrtu se je razpletel z 1:1.

»Nestrpno pričakujemo derbi. Štirinajst dni smo se pripravljali za spektakel, za tekmo, za katero se živi. Upam, da smo tudi napredovali,« se je mladi trener že ujel v ritem, ki narekuje življenjski utrip navijačev, nogometašev in tudi njegovega.

Nerad se oprijema Olimpijine vloge favorita. »Derbiji so posebne tekme. Za njih velja, da ne šteje nič, kar je bilo pred njimi. Naša prednost je domače igrišče, navijači in samozavest, vloga favoritov pa ne pomeni prav veliko,« se je z zadnjim letošnjim spopadom največjih miselno poigral Elsner, ki si je po prihodu na trenerski stolček pripravil lepo popotnico za svoj debitantski derbi. Nanizal je pet ligaških zmag, v katerih so zeleno-beli prejeli en sam gol. Pod njegovo taktirko je vlogo prvega strelca prevzel reprezentant Miha Zajc, ki se je pri »članih« deset dni le ogreval, medtem ko je imel najboljši strelec minulega prvenstva Rok Kronaveter vlogo Katančevega aduta iz rokava.

»Proti Krškemu je Miha igral poškodovan, zato mu je prvi del priprav v umirjenem tempu ustrezal, da se pozdravi. Sicer pa sta se z Rokom vrnila dobre volje,« je o odsotnosti dveh ključnih mož povedal Elsner in razkril, da je bilo v pripravi za derbi njegovo vodilo: »Več o Olimpiji, manj o Mariboru«. To bi lahko pomenilo, da bo Olimpija poskusila še naprej biti neprebojna, a za 50 odstotkov boljša v igri z žogo, kot je trener predstavil svoj ideal zeleno-belih na igrišču.

»S tem, da želimo čim dlje ohraniti mrežo nedotaknjeno, se nismo ukvarjali. Za mene obramba pomeni celo moštvo in ne le branilci. Najpomembnejša bo zbranost,« je glas obrambe zastopal Antonio Delamea Mlinar, kapetan Darijan Matić pa je izpostavil naslednje: »Odmor za igralce ni najboljši trenutek za veselje. Takrat se za tiste, ki niso reprezentanti, dvigne intenzivnost treningov. Seveda se derbija vsi veselimo in ga komaj čakamo.«

Prednost Ljubljančanov pred Mariborčani se je podvojila z dveh na štiri točke navkljub prav tako sijajnemu mariborskemu izkupičku štirih zmag in remija. Olimpija ima po ducatu kol povsem enak izkupiček kot lansko leto – 26 točk. Maribor je bil boljši, saj je osvojil tri točke več (22:19), toda v Stožicah bo v veliki meri tlakoval prihodnost te sezone. S porazom bi se znašel v domala nerešljivem položaju in zaostanku sedmih točk, neodločen izid ali zmaga bi dvoboj za naslov še zaostrila.

Mariborski športni direktor Zlatko Zahović je praviloma podžigal strasti, zdaj hvali tekmece in opogumlja svoj Maribor.

»Olimpija ima odlično moštvo, vzdušje v Stožicah je odlično. Naši tekmeci si zaslužijo spoštovanje. Toda to ne spreminja naših načrtov. Na igrišču moramo biti samozavestni in se ves čas zavedati, kdo smo. Kajti mi smo Maribor,« je razmišljal Zahović in sporočil: »Velike tekme sodijo k velikim klubom in teh smo v zadnjem desetletju odigrali precej več kot naš tekmec. Izkupiček je temu primeren. V soboto je novo poglavje, v katerem želimo biti samozavestni, ampak ne vzvišeni.«