Olimpija krenila v napad, ko je bilo prepozno

Nogomet: V 18. kolu prve SNL Triglav presenetil Rudar, Krško pa Celje. Tekma v Dravogradu je odpadla zaradi zmrzali.

Objavljeno
04. december 2017 07.00
Posodobljeno
04. december 2017 07.00
Mura v pomlad s 7 točkami plusa
Preloženi derbi 17. kola 2. SNL – to je bila hkrati zadnja tekma prvega dela sezone – je samo še potrdil premoč vodilnega moštva, soboške Mure. V Radomljah so črno-beli prepričljivo zmagali s 3:0, potem ko so vse gole zabili v 2. polčasu v razmaku desetih minut. Strelci so bili Dejan Kurbus (63.), Rok Sirk (65.) in prvi strelec lige (12 golov) Luka Bobičanec (73.). Mura ima pred prvim zasledovalcem Dravo 7 točk prednosti (44:37), sledijo Nafta (35), Radomlje (31) in Jadran (30). Nadaljevanje prvenstva bo 11. marca prihodnje leto.

Ljubljana – Olimpija je v Domžalah izgubila jesensko bitko za naslov prvaka prvega dela sezone. V poraz z 0:1 jo je zapeljal izjemno slab prvi polčas, v katerem je šele sekundo pred iztekom 45. minute sprožila prvi strel proti vratom Domžal. Gol je zabil Dario Melnjak.

»Domžale so zasluženo zmagale. V obdobju, ko so bile boljše, so zadele, ko smo bili boljši mi, nismo zadeli,« ni pretiraval z modrostmi ljubljanski trener Igor Bišćan, ki je »zmaje« v tekmo zapeljal zaspane in obrambne, kot da niso pomembne točke, pač pa le število prejetih golov. Najraje nobenega!

Od prve do zadnje sekunde prvega polčasa so Domžalčani narekovali ritem igre. Niso bili kdo ve kako kombinatorni, toda agresivni in nadležni dovolj, da so v kali zatrli kakršen koli napadalni poskus Ljubljančanov. Zaradi tega so vseskozi izzivali gol in bili za pogumnejši pristop nagrajeni v 29. minuti. Po podaji Senijada Ibričića iz kota je bil na prvi vratnici najvišji Dario Meljnak, ki je igral samo zato, ker je Jure Balkovec počival zaradi prevelikega števila rumenih kartonov. Za nekaj centimetrov je bil prekratek še vratar Nejc Vimdar, ki je vrnitev v vlogo vratarja št. 1 opravil solidno, držal Olimpijo na površju, da ni bila potopljena že v prvem polčasu.

»Izpeljali smo izreden prvi polčas. Bili smo agresivni in odlični po izgubljeni žogi. Gol smo zabili iz prekinitve, ki ponavadi takšne tekme odločajo,« je bil vesel zmage in predvsem predstave v prvih 45 minutah domači trener Simon Rožman.

Olimpijin juriš v uvodnih minutah drugega polčasa je obetal veliko več, kot je ponudil. Rok Kronaveter je sprožil drugi in zadnji strel v domžalska vrata. Napadi Ljubljančanov so bili odločni, toda kombinatorika pred obrambnim zidom domačih je bila preslaba, da bi lahko zabili izenačujoči gol, kaj šele povsem zasukali tekmo.

Samo štiri točke in en sam gol

Bišćanu se ni posrečilo ničesar, spremembe v začetni enajsterici in taktična navodila niso obrodila sadov.

»Treba bo razmisliti, zakaj tekme začenjamo slabo, morda nisem bil dovolj odločen pri prepričevanju, kako pomembno je, da od prve sekunde igrajo maksimalno. Morda je ta odziv tudi odraz njihovega značaja,« se je spraševal Bišćan, ki puške še ni vrgel v koruzo in zatrdil, da Olimpija jeseni ni naredila veliko napak.

»Ni bilo toliko spodrsljajev, kolikor je bil Maribor dober. Osvojili smo dovolj točk,« je hkrati pohvalil največje tekmece Zagrebčan, ki se bo moral soočiti s sila klavrnim izkupičkom Olimpije v tekmah z največjima tekmecema. Od 12 možnih točk je Olimpija osvojila le štiri, pri čemer je v štirih tekmah proti Mariboru in Domžalah zabila en sam gol.

Poplatnik ustavil Rudar, Škrbić Celje

Z izjemo Maribora so v 18. kolu izgubili vsi favoriti. Največje presenečenje je pripravil Triglav, ki je v Velenju premagal dotlej tretjeuvrščeni Rudar.

»Igralcem ne morem zameriti ničesar. Ves teden sem se jih trudil prepričati, da je tekma s Triglavom najtežja doslej v sezoni. Priložnost moramo iskati v derbiju z Domžalami za 3. mesto,« je bil iskriv Rudarjev trener Marijan Pušnik.

Kranjčani so zabili prvi in zadnji gol (2:1), tri točke pa jim je zagotovil Matej Poplatnik, ki je dosegel 10. gol v sezoni in izzval najboljšega strelca 1. SNL Miljana Škrbića. Napadalec Krškega je na izziv Ljubljančana v kranjskem dresu odgovoril z golom za vodstvo z 2:1 proti Celju, s čimer je končal svoj strelski post od 8. kola, ko je dosegel do včeraj zadnji gol – proti Olimpiji. Zmago Krškega, prvo po 11. kolu, in konec niza štirih zmag Celja je potrdil Leo Ejup.

»S hitrim golom smo odprli tekmo tako, kot smo si želeli. Ves teden, ki je bil za nas zelo zahteven, smo načrtno trenirali in vse, kar smo vadili, so igralci izpolnili. Zbrali smo dovolj moči, da smo zasluženo zmagali,« je formulo za zmago odkril vršilec dolžnosti trenerja Radovan Karanović.

Led zamrznil Ankaran

Zaradi zamrznjenega igrišča v Dravogradu je bila tekma med Ankaranom Hrvatini in Aluminijem preložena. Tekmovalna komisija pri NZS nadomestnega termina še ni določila, pri čemer bo Ankaran tudi konec tedna gostitelj derbija proti Triglavu v Dravogradu. Vremenske napovedi so tudi v naslednjih dneh precej slabe.