Olimpija lahko že zapečati Mariborovo sezono

Danes v Stožicah po reprezentančnih večerih še ligaški spektakel, ki bi bil lahko odločilen za goste s Štajerske.

Objavljeno
15. oktober 2016 02.45
7 KRONAVETER Rok (NK Olimpija), 8 SALLALICH Sintayehu (NK Maribor], Maribor [nogomet, nk maribor, nk olimpija, rok kronaveter, sintayechu sallalich]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Današnji jubilejni 30. slovenski nogometni derbi bo prelomen za razplet prvega dela prvenstva. Olimpija bi z morebitno zmago pobegnila Štajercem za 7 točk in potihem napovedala ubranitev naslova prvaka. Maribor stavi na tradicijo: zadnji štirje dvoboji so prinesli zmago le Štajercem.

Dramatična zmaga v zadnjem derbiju v Stožicah z 2:1 v sodnikovem dodatku vijoličnim ni prinesla sreče. Kvečjemu je še bolj »zamračila« ocene o ustreznosti selekcije in sposobnostih veteranov, med katerimi zimzeleni kapetan Marcos Tavares še kar zabija gole, drugi junak Aleš Mertelj pa samo še dopolnjuje število igralcev na treningih.

Tudi številne kadrovske rotacije v taboru Olimpije niso spremenile razmerja sil, ki jih je začel sukati Marijan Pušnik, prvi izbranec Milana Mandarića. Olimpija je v boljšem položaju, ima močnejšo igralsko zasedbo in je po ustoličenju še četrtega trenerja v dobrem letu dni Luke Elsnerja v silovitem zmagovalnem naletu. Zeleno-beli so nanizali pet zmag, vijolični so bili tudi odlični in z enim neodločenim izidom vseeno povečali zaostanek, ki že sodi v nevarno območje. Res je, da je lansko leto po dvanajstih tekmah Maribor zaostajal kar sedem točk, kolikor bi ob nocojšnjem porazu, a kaže upoštevati dejstva. Ta pa so za vijolično vojsko navijačev sila boleča. Razvojni zaostanek in ne le v točkah za Olimpijo bi se še povečal in še bolj postavil pod vprašaj ustreznost selekcioniranja športnega direktorja Zlatka Zahovića in njegovih najtesnejših sodelavcev.

Edina prednost Mariborčanov, ki jo še ohranjajo pred velikim tekmeci, je rutina igranja velikih tekem. Nanjo je opozoril tudi Zahović: »Velike tekme sodijo k velikim klubom in v zadnjem desetletju jih je Maribor igral precej več,« je poudaril športni direktor, ki v novem ljubljanskem in tudi starem tekmecu Nenadu Protegi pred derbijem ni dobil jezičnega izzivalca. Prvi mož ljubljanske selekcije je v ospredje porinil glavne akterje na čelu z debitantom v ljubljansko-mariborskih derbijih Elsnerjem. Po letih (34) mladega, po kilometrini v 1. SNL pa izkušenega strokovnjaka od kolega in tekmeca Darka Milaniča ločijo predvsem lovorike. Zelo blizu sta si »ideološko«, oba sta zagovornika čvrstih obramb in veliko teka, kar pa je tudi v skladu z njunima profiloma v igralski karieri: bila sta branilca. Da najboljši na svetu povečini prihajajo iz zveznih ali napadalnih vrst – Pep Guardiola, Carlo Ancelotti, Zinedine Zidane, Luis Enrique, Massimiliano Allegri –, bi bil zanju lahko kvečjemu izziv za uveljavljanje nogometa za užitek. V ta koncept ne sodi čakanje na napake slabših in nekaj milijonov evrov revnejših tekmecev.

Elsner in Milanič sta zagovornika sistemskega »nogometa« s čim manj improvizacije, zato ni pričakovati taktičnih ali kadrovskih eksperimentov, kvečjemu že videne rešitve. Oba imata na voljo vse razpoložljive moči in s tem tudi sladke skrbi. Selektorja A selekcije Srečko Katanec in do 21 let Primož Gliha nista utrudila reprezentantov, ljubljanska aduta Miha Zajc in Rok Kronaveter sta morda celo pridobila. Zajc se je osvežil, Kronaveter pa dvignil samozavest po golu proti Slovaški. Mariborski reprezentanti so imeli še bolj obrobne vloge, glavni aduti pa so bili tako ali tako ves čas pod Milaničevim okriljem.

»Odločilna bo vsebina na igrišču. Ta bo iztržila rezultat,« je ob vseh možnih različicah – bo Olimpija obrambna ali napadalna? – izpostavil bistvo Elsner.

»Tradicijo v Stožicah želimo zadržati,« je Milaničeva želja. Izolan napoveduje napadalen, a pameten Maribor. V prvem derbiju sezone v Ljudskem vrtu je bil všečen in napadalen, a nesrečen (1:1). »V napadu igramo zelo dobro. Redko ima kdo toliko igralcev z napadalnimi značilnostmi, zato se nam pojavljajo tudi manjše obrambne težave,« je Milanič vrgel žogico Elsnerju. Izziv je sladek tudi za navijače. Bodo Olimpijini napadalni aduti Kronaveter, Zajc, Leon Benko, Blesing Eleke in Etien Velikonja uspešnejši kot Mariborovi Dare Vršič, Luka Zahović, Sunny, Marcos Tavares in Milivoje Novaković?

PREDVIDENI ZAČETNI ENAJSTERICI OLIMPIJE IN MARIBORA