Olimpija: na Dunaju bo težje, a računajo na prostor za igro

Objavljeno
30. julij 2011 12.25
Posodobljeno
30. julij 2011 12.25
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – »Še vedno sta v igri, a bi bilo lahko tudi bolje.« Tako bi lahko strnili oceno nastopov slovenskih klubov v evropskih pokalih; Maribor in Olimpija sta bila navidez »boljša« od svojih tekmecev, a sta vpisala poraz v Haifi in remi v Stožicah.

Udeleženci prve tekme 3. kola kvalifikacij za evropsko ligo med Olimpijo in dunajsko Austrio so tako rekoč enotni: Ljubljančani so bili ambicioznejši, morda so si zaslužili več od izida 1:1, toda – kot pogosto pravijo slovenski reprezentanti – »mrtve štejejo na koncu«.

Prihodnji četrtek (21.05) na Dunaju bo za Olimpijo še težje kot v Stožicah; Dunajčani se bodo morali doma resda »odpreti«, a hkrati ne morejo več igrati tako slabo. Nogometaši Olimpije so bili v tej evropski sezoni boljši od dveh tekmecev, padla sta Široki Brijeg in Bohemians, če bi ugnali še uglednejšo in bogatejšo dunajsko Austrio, bi že lahko govorili o izjemno uspešni evropski sezoni.

Toda »prvi polčas« dvoboja z Avstrijci ni prinesel odgovora na vprašanje, kakšen je zdajšnji domet Ljubljančanov. Odločilna bo četrtkova povratna tekma na Dunaju, pred katero v zeleno-belem taboru ne skrivajo optimizma. Pa je ta upravičen?

»Tekmeca smo nadigrali, a nismo zmagali. Šele v četrtek bomo vedeli, kaj se je zgodilo: je Austria že od začetka krenila na remi, ali pa smo jo v obrambno igro prisilili mi. Na Dunaju nam bo težko, verjemite, toda, če ne drugega, z Avstrijci lahko enakovredno igramo, zato vdaje ne bo,« razmišlja Olimpijin športni direktor Milenko Ačimovič.

Po tekmi v Stožicah bi res težko z gotovostjo zatrdili, zakaj so gostje igrali tako zadržano, bledo in navidez neambiciozno. V večjem delu tekme jih je »za žogo« stalo po osem ali devet, kot da bi se bolj osredotočili na to, da ne bi prejeli gola, kot pa da bi ga dosegli. No, izkazalo se je, da so prešli v vodstvo po njihovi edini resni akciji na tekmi (če odmislimo zadnjih pet paničnih minut Olimpije).

»Računam, da bodo Avstrijci doma igrali bolj agresivno, a pričakujem tudi več prostora za razvoj naše igre, ki ga v Stožicah zavoljo zgoščenih vrst Austrie ni bilo. Tudi tam bomo poskusili igrati napadalen nogomet, kolikor nam bodo pustili gostitelji,« pa je strnil svoje misli kapetan Dalibor Radujko, tudi predvčerajšnjim eden od boljših članov – ob živahnem Niku Omladiču in vnovičnem strelcu Daretu Vršiču – Olimpijine enajsterice.

Ko smo po tekmi srečali Milana Miklaviča, reprezentančnega trenerja, ki dobro pozna avstrijski nogomet, nam je potrdil, da izid 1:1 ni nujno tako slab za Olimpijo. Toda Ljubljančani bodo morali na Dunaju igrati na meji svojih zmožnosti. Zdenko Verdenik, ki je nekoč prav tako deloval med našimi severnimi sosedi, je dodal: »Razočaran sem bil predvsem nad Avstrijci, igrati je želela le Olimpija. Žoga je med njenimi igralci tekla hitro, a drži, da so ti premalo podajali v globino in preveč v širino.« Bomo videli, Austria nedvomno uživa prednost, Olimpija pa ohranja realne možnosti za preboj v zadnje sito kvalifikacij za evropsko ligo.