Olimpija na Finskem z upanjem, da bo jutri lepši

Ljubljančani danes ob 18. uri v 1. kolu kvalifikacij za evropsko ligo proti VPS. Gorica v Armeniji, Domžale doma.

Objavljeno
29. junij 2017 00.21
Olimpija-Trenčin, Ljubljana 13.7.2016 [nogomet]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Z zmernim optimizmom in predvsem velikim upanjem na boljši jutri je novi sezoni naproti včeraj zjutraj odpotovala nogometna posadka NK Olimpija. Zeleno-beli bodo v prvi tekmi 1. kola kvalifikacij za evropsko ligo srečo iskali proti VPS iz mesteca Vaasa na severozahodu Finske.

Gorazd Nejedly

Prvi dan D za novega trenerja na ljubljanski klopi Igorja Bišćana je prišel vsaj dva tedna prezgodaj. Toda s prezgodnjim terminom se soočata tudi Miran Srebrnič na goriški klopi in Simon Rožman na domžalski. Gorica se bo 14. uri v Gjumriju pomerila s Širakom, Domžale bodo ob 20.30 v Celju gostile estonsko Floro.

Po lanskem nesrečnem izpadu v 2. kolu kvalifikacij za ligo prvakov proti Trenčinu (zaradi manj golov v gosteh), sezoni brez presežkov in nenehnega lovljenja »sape« ima začetnik na trenerski klopi Bišćan (z nekajmesečno, a uspešno izkušnjo pri hrvaškem drugoligašu Rudešu, ki ga je pripeljal v 1. ligo) neprijetno nalogo, da od vseh pomladnih udarcev še ne zaceljeno Olimpijo vrne na vrh. In jo morda popelje do najboljšega izkupička v Evropi, odkar je nova in očiščena grehov »starih« Olimpij spet med živimi. Z nalogo se mladi trener kosa izkušnjam primerno, na trenutke je odločen in avtoritativen na igrišču, ko govori, je skromen, umirjen in predvsem previden. Igralci so ga sprejeli in se uklonili njegovim zahtevam.

»Finci so v tekmovalnem ritmu, igramo na umetni travi. Vemo, kakšno moštvo je, poznamo njegov slog igre. Pripravljeni smo in vemo, kaj nas čaka,« je med drugim izpostavil prednosti tekmeca, ki pa le ne vzbuja strahu in trepeta, da bi se tudi še ne povsem uigrana in okrepljena Olimpija vdala vnaprej. Zagrebčan se je seznanil z VPS, kolikor je bilo mogoče, informacije je dobil predvsem od svojega sodelavca Anteja Tomića, ki je tekmeca preveril v živo.

Več težav kot tekmec Bišćanu povzročajo »domače« skrbi, ki so povezane z vrnitvijo samozavesti med igralce, izbire najustreznejše enajsterice in tudi z ugajanjem navijačem ter nejevernim Tomažem. Potrpljenja prav dolgo oboji ne bodo imeli.

»Mislim, da nam ne manjka veliko, da bi se izstrelili. Morda kanček sreče, zmaga ali dve. Potem boste videli pravo, močno in samozavestno Olimpijo,« je prepričan kapetan Branko Ilić, ki je eden od najbolj izkušenih igralcev med zeleno-belimi in – za spomin – edini, ki je proti trenerju nekoč celo igral: pred 13 leti v 1. kolu kvalifikacij pokala UEFA v dvoboju Olimpije in Liverpoola. Ilić je iskreno pohvalil prijeme pet let starejšega trenerja. Ta pa je razpet med nujnostjo takojšnjega uspeha, ustvarjanjem pozitivnega vzdušja, igre in pristne tekmovalne selekcije.

Čeprav je 39-letni Zagrebčan komaj 19 dni v »delovnem pogonu« in vpet v pripravo za tekmo, mu misli uhajajo tudi v prihodnost. Ne boji se neuspeha na prvi evropski oviri, saj ima očitno zagotovila predsednika Milana Mandarića, da ima na voljo daljši rok trajanja.

»Upam, da bomo čez dva tedna lahko dopolnili moštvo, dobili okrepitve. Malo nas je, za pot na Finsko sem komaj zbral 18 fantov,« je povedal in med vrsticami dal vedeti, da ima Olimpija precej šibkih položajev. Da zelo pogreša taktično izbrušenega Kingsleyja Boatenga, hitronoga bočna branilca, učinkovitega Blessinga Elekeja, ki je ob Arisu Zarifoviću edini z izkušnjo iz lanske tekme s Trenčinom. Upa, da bo Alexandru Cretu svoj velik potencial uveljavil tudi na igrišču kot motor in igralec, vreden zaupanja, da bo hitronogi dribler Issah Abaas še dvignil že tako najboljšo formo med vsemi napadalci, da bo Danijel Miškić sprejel izziv v vlogi napadalnega zveznega igralca ...

Težava, s katero se je Bišćan spopadal zadnje dni, pa je bila samo ena – katerih enajst igralcev bo poslal v prvo bitko?

Generalka s kosovskim prvakom Trepça'89 (1:1) ni bila lepa za oko, toda koristna. Enajsterica (v sistemu 4-2-3-1) – Vidmar; Ilić, Mitrović, Zarifović, Štiglec; Tomić, Cretu; Abass, Brkić, Oduwa; Eleke – je bila bržčas mišljena kot tista, ki se bo danes na Finskem podala v prvih 90 minut boja. Deloma je bila tudi zavajajoča za finske »izvidnike«, a je imela obrise »gostujoče«. Toda ena ali dve spremembi ne bosta nikakršno presenečenje. To bi bil le razplet, ki bi Olimpiji že po prvi tekmi omogočil spogledovanje z naslednjim tekmecem – danskim Brøndbyjem.

Glavni sodnik bo Čeh Petr Ardeleanu.