Olimpija na polno, da ne bo preveč zaostala

Danes in jutri zadnje dejanje 1. SNL v letu 2017. Olimpija danes gosti Celje, Maribor jutri Aluminij. Derbi v Velenju.

Objavljeno
09. december 2017 13.00
Posodobljeno
09. december 2017 13.00

Ljubljana – V zadnjem dejanju ligaške jeseni, 19. kolu, bosta Maribor in Olimpija zamenjala vlogi. Ljubljančani bodo igrali prvi, danes bodo gostili Celje, Mariborčani bodo jesen končali jutri z nepredvidljivim Aluminijem v Ljudskem vrtu. Danes bosta še tekmi v Dravogradu in Velenju, jutri pa v Krškem.

Dravograd: Ankaran Hrvatini – Triglav (sobota, sodnik Matej Jug, 13):
So Ankarančani že odigrali zadnjo prvoligaško tekmo? Glede na to, kako so ledeno-snežne razmere preložile tekmo prejšnjo soboto z Aluminijem, ne bi bilo presenečenje, če bi tudi današnjo s Triglavom. Pri Nogometni zvezi Slovenije še niso določili rezervnega termina za tekmo 18. kola. Sneg, led, dež, vseeno je, če želi Ankaran še tekmovati in ne le sodelovati, potem mora danes premagati spet opogumljeni Triglav.

Velenje: Rudar – Domžale (Dragoslav Perić, 15): Spodrsljaj s Triglavom je učinkovito prizemljil Velenjčane in hkrati omogočil trenerju Marijanu Pušniku, da za derbi z Domžalčani svoje »rudarje« nabrusi do skrajnosti. Toda enakovredna tekaška forma še ne bo zadostovala za zamenjavo položajev na lestvici (za 3. mesto), trener Simon Rožman in njegovi Domžalčani so namreč ujeli ritem in po poletnem vrhuncu spet igrajo v skladu s kakovostjo posameznikov in tudi moštva. Čeprav še kakšen posameznik, kot je Agim Ibraimi, na igrišču še ni okrepil moštva. Dolg premor je pri Albancu pustil posledice.

Ljubljana: Olimpija – Celje (Andrej Žnidaršič, 16.50): Ljubljanski stroj je nepričakovano in prehitro »zakuhal«. Zeleno-beli bi morali ob koncu jeseni z največjimi obrati lomiti tekmece in zabijati gole, a ni bilo duha ne sluha o ničemer. V zadnjih petih tekmah so Ljubljančani zmogli komaj dve minimalni zmagi, proti najmočnejšim tekmecem (Maribor, Domžale, Rudar) pa sploh niso zabili gola. Kot da niso želeli odstopati od povprečja ligaških tekmecev in uiti Mariborčanom. Zdaj celo zaostajajo. Levji delež zaslug za slab finiš pripada trenerju Igorju Bišćanu, zato Celje ne bo samo gost, ki ga bodo bogato obdarili z žogami v mreži. Savinjčani so po odličnem nizu resda dobili po grbi v Krškem, ampak imajo nekaj zanimivih mladeničev, na katere mora biti še posebej pozoren tudi Olimpijin kadrovik v senci Mladen Rudonja. Seveda če bo pozimi najprej počistil presežek igralcev, ki je res že moteč za oblikovanje moštva ter za žep plačnika preštevilčnega kadra Milana Mandarića.

Krško: Krško – Gorica (nedelja, Dejan Balažič, 13):
Posavci so z menjavo trenerja končali niz brez zmage, Goričani po štirih tekmah suše trenerja Mirana Srebrniča seveda ne bodo menjali, bodo pa morali pozimi dobro premisliti, kaj jih zadovoljuje. Povprečnost ali vrh SNL? Oboji bodo kar močno oslabljeni, Goričani morda celo bolj, ker bo manjkal najučinkovitejši mož, Američan iz Nigerije Kyrian Nwabueze.

Maribor: Maribor – Velenje (Asmir Sagrković, 16.50): Končno so vijolični dočakali dan, ko bodo spet vpili najboljši smo. Oddahnili pa si bodo šele po tekmi z neprijetnimi »palčki« s ptujskega, ki v Ljudskem vrtu vedno grizejo. Spočiti bodo, ampak spočita bo tudi vsaj polovica vijoličnih igralcev, ki se v sredo niso preznojili in bodo imeli močne razloge, da trenerja Darka Milaniča prepričajo, da zmorejo več kot le obrobne vloge. Mariborska dolga klop je doslej svojo nalogo opravila z odliko, med drugim je spreobrnila tudi tekmo v Kidričevem, ki je bila jeseni morda prelomna v ligaški bitki z Olimpijo.