Olimpija nad Maribor kot na trofejni plen

V Stožicah derbi Olimpije in Maribora, vodilne Domžale bodo gostovale v Zavrču, kjer bo zaradi odprtja nove tribune praznik.

Objavljeno
04. marec 2015 00.58
10 Agim Ibraimi (NK Maribor), 6 (NK Olimpija), 4.10.2014, Maribor
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Ali se Olimpija lahko vmeša v boj za prvaka ali pa bo Maribor že drevi na vrhu lestvice? To sta pred današnjim derbijem 21. kola v 1. SNL med Olimpijo (38 točk) in Mariborom (44) najbolj vznemirljivi vprašanji. V Stožicah se obetajo odlično vzdušje, odprt boj in številni interni dvoboji. V senci 22. ligaškega dvoboja zeleno-belih in vijoličastih bodo v Zavrču vodilne Domžale branile prvo mesto.

Ljubljanski športni utrip bo nocoj prvič v tej sezoni v znaku nogometa in velikega ligaškega derbija. Avgustovsko soočenje v 3. kolu je bilo zaradi počitniško prazne Ljubljane in predvsem mariborskih kvalifikacij za ligo prvakov preloženo na 8. april, edina tekma v tej sezoni, oktobra v Ljudskem vrtu pred več kot 10.000 navijači, pa je bila spektakularna (3:3) kot le malokatera in je navdušila tudi širše športno občinstvo v Sloveniji.

Olimpija je kljub zimskima odhodoma najvidnejših igralcev zadnjih let Nika Omladiča in Bobana Jovića ter s poudarjeno vidnejšo vlogo izjemno nadarjenega mladega vala »zavohala kri«. Začutila je priložnost, da bi lahko vsaj zaostrila boj za naslov državnega prvaka in se vanj vmešala z občutno večjimi ambicijami, kot so bile še ob koncu jesenskega dela prvenstva. Že v uvodnem pomladnem kolu sta Olimpija in Maribor znižala zaostanek za Domžalami, Ljubljančani zaostajajo sedem točk, Mariborčani samo še eno.

»Maribor je v Sloveniji kot Bayern v Nemčiji,« je trener Ljubljančanov Darko Karapetrović slikovito označil »trofejni plen«, ki ga želi pohrustati, da bi državno prvenstvo spremenil v srhljivko, Olimpiji vrnil del sijaja in izzval Ljubljančane, da bi tudi nogomet in predvsem Olimpijo vzeli za svojo. In predvsem, da bi Mariborčanom že zadihali za ovratnik.

Štajerci, izkušenejši za velike bitke v ligi prvakov s Chelseajem, Sportingom in Schalkejem, ne bi imeli nič proti temu, da bi bilo na tribuni 10, 15 tisoč glasnih zeleno-belih navijačev, zmaga pa bi odšla na Štajersko. »Povsem smo se osredotočili na tekmo. Poskušali smo omejiti zunanje vplive, vemo, da bo Olimpija še bolj nabrušena. To je posebna tekma, najbolj prestižna,« je poudaril mariborski trener Ante Šimundža.

Dvoboj ima poseben mik. Ljubljanski mladeniči vlivajo upanje na lepšo prihodnost, mariborski jim odgovarjajo z zbiranjem lovorik, različna in vsak po svoje zelo spektakularna sta sloga igre. Olimpija poskuša igrati privlačno, Maribor je še bolj tekmovalen. Toda veliki domači up Andraž Šporar, ki je v drugi del sezone vstopil z dvojčkom golov in je vrgel rokavico za gol učinkovitejšemu mariborskemu biseru Luki Zahoviću, je opozoril: »Ne pričakujem veliko lepote v igri, pač pa taktičen dvoboj, ki ga bodo na eno ali drugo stran nagnile podrobnosti, predložek, prosti strel, napaka. V Mariboru smo tekmece zasenčili, bili smo boljši in pokazali, da smo lahko enakovredni, a nismo imeli sreče. Moja največja želja pa je, da bi bile tribune čim bolj polne.« Mariborski junak prve letošnje tekme Dalibor Volaš je bil kratek in jedrnat: »Igrati bo treba najbolje, kot znamo.«

V obeh taborih je velika konkurenca za začetni enajsterici. Z izjemo štajerskega Gorenjca Aleša Mertlja ni kaznovanih. Karapetrović upa, da bodo svojo moč pokazali tudi novinci, med njimi najbolj napadalec Nigerijec Ezekiel Isoken Henty. Na voljo bo tudi izkušeni in v prvi letošnji tekmi kaznovani Aleksander Rodić. Šimundža je proti Goričanom presenetil z aktiviranjem Wella N'Diaya. »Zaostril je konkurenco v zvezni vrsti,« je bil skop pri hvaljenju Senegalčeve všečne predstave z Goričani. Danes pa bo Maribor še močnejši, saj je Željko Filipović po prehladu že nared.

Olimpija bo naskakovala šele tretjo zmago v medsebojnih dvobojih, Maribor dvanajsto. Osem tekem se je razpletlo brez zmagovalca, razlika v golih pa je 20:30.

Druge današnje tekme:
Gorica – Luka Koper (sodnik Rade Obrenović, 15), Celje – Krka (Miran Bukovec, 17), Kalcer Radomlje – Rudar (Slavko Vinčić, 17), Zavrč – Domžale (Alen Borošak, 19).