Olimpija po uvodni mrzli prhi zanesljivo v polfinale

Povratni četrtfinalni dvoboj pokala NZS je Maribor odprl s hitrim golom, a je že po 45 minutah segel v roke tekmecem.

Objavljeno
29. november 2017 23.45
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Olimpija se je v polfinalu pokala NZS pridružila Gorici, Celju in Aluminiju. V Ljudskem vrtu je v povratni tekmi igrala 1:1 in med štiri najboljše napredovala s 4:1. Strelca v pomenljivem prvem polčasu, v katerem je dišalo po srhljivki, sta bila Gregor Bajde v 15. minuti za Maribor in Rok Kronaveter v 44. za Olimpijo.

Gorazd Nejedly

Darko Milanič in Igor Bišćan nista bila preračunljiva pri izbiri začetne enajsterice, v povratno bitko sta popeljala domala najboljše igralce. V mariborski zasedbi je zaradi želodčnih težav izpadel Marko Šuler, ki ga je zamenjal Luka Uskoković, v Stožicah nespretni vratar Matko Obradović pa je zaradi poškodbe trebušnega zidu vlogo prvega vratarja prepustil prvemu vratarju Jasminu Handanoviću.

Mraz je terjal davek v obisku, Ljudski vrt je sameval, približno tisoč navijačev pa je oživelo hitro. Mariborčani so v 15. minuti dosegli, kar so želeli in se pri tem niti niso preveč pretegnili. Potezo za vijolično prednost z 1:0 in znižanje v skupnem izidu na 1:3 je potegnil nespretni Branko Ilić. Na sredini igrišča mu je žogo ukradel Damjan Bohar, ki se je prelevil v asistenta za Gregorja Bajdeta. Vijolični napadalec je izkoristil kolektivno zmedo v ljubljanski obrambi – pri postavitvi ofsajd zanke je zamudil še Dino Štiglec – in rutinirano dobil dvoboj ena na ena z vratarjem Aljažem Ivačićem.

Sanjski začetek je vidno pognal strah v kosti Ljubljančanov, čeprav so želeli dajati vtis, da imajo še vse pod nadzorom. Tudi značilna Bišćanova obrazna mimika je odkrivala, da je mariborski gol korenito spremenil izhodiščni položaj. Toda Ljubljančani so imeli srečo, vijolični niso zaznali njihove zadrege in so se opredelili za potrpežljivo nadaljevanje v upanju, da jim bodo Ljubljančani ponudili še kakšno priložnost.

Olimpiji je mariborska neaktivnost omogočila, da je po pol ure prebrodila uvodni šok, prav zanesljiva pa ni bila. Ilić, Tomislav Tomić ter Dario Čanađija, praviloma med najbolj zanesljivimi, so imeli največ težav z obvladovanjem žoge in nadzorovanjem ritma. Še dobro, da se njihovih slabih trenutkov niso nalezli še drugi in da so se Denis Klinar, Kenan Bajrić, Rok Kronaveter in napadalno najbolj usmerjena Andrej Vombergar ter Isssah Abass dvigovali iz minute v minuto ter so ogrožali mariborska vrata. Mariborčani so izzivali nesrečo in jo tudi izzvali. Vrnili so »uslugo« pri prvem golu. Po podaji iz kota je Olimpija v 44. minuti izpeljala bliskovito »kontro«. Martin Milec je na ljubljanski polovici izgubil dvoboj z Abassom, Blaž Vrhovec pa po 50 m šprintu na levi strani z Vombergarjem. Naš Argentinec je z zadnjimi močmi med vijoličnimi branilci našel edinega prostega Ljubljančana, sicer rojenega Mariborčana, Kronavetra. Ta je z 10 m z levo nogo streljal s prvim dotikom, pri blokiranju strela pa je Boharja žoga zadela v hrbet, spremenila smer in ukanila tudi Handanovića, ki je šel na svojo levo stran, žoga pa na desno v mrežo.

To je bil trenutek, ki je tudi razblinil vse neznanke o tem, kdo je četrti polfinalist. Mariborčani bi v drugem polčasu morali za napredovanje zabiti še štiri gole in nobenega prejeti. To je vedel tudi Milanič, ki je že ob odmoru v slačilnici pustil Vršiča in Tavaresa, na koncu pa so Mariborčani tekmo končali z desetrico na igrišču. Zaradi poškodbe je predčasno odšepal v slačilnico rezervist Jasmin Mešanović.

Darko Milanič, trener Maribora: »Dobro smo začeli in imeli načrt, da bi v zadnjih 20 minutah tvegali več. Olimpijin gol je vse spremenil. Odločila je prva tekma, ki se nam ni posrečila.«

Igor Bišćan, trener Olimpije: »Mariboru smo želeli omejiti priložnosti. Vedeli smo, da nam bo ponudil več prostora. Ko smo izenačili, je bila tekma odločena. V Ljubljani smo dobili dvoboj in takrat smo, to je treba priznati, zadeli iz vsake priložnosti.«