Olimpija po zmago zlepa ali zgrda

Danes tri tekme 24. kola slovenskega prvoligaškega nogometnega tekmovanja, jutri dve. Maribor gosti Aluminij.

Objavljeno
11. marec 2017 01.07
Nogometaš Olimpije Rok Kronaveter med preigravanjem na tekmi 1.SNL med Domžalami in Olimpijo. Domžale, Slovenija 20.avgusta 2016. [nogomet,1.SNL,NK Olimpija,NK Domžale,Kronaveter Rok,nogometaši]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Nedeljski derbi Ljubljanske kotline je že imel predigro, ki zagotavlja invazijo Ljubljančanov. Gašenje požara pri Olimpiji mora biti takoj učinkovito, sicer bo Maribor, ki bo danes gostil Aluminij, tako rekoč že prvak. V 24. kolu bosta danes še tekmi v Velenju in Kopru, jutri pa še v Krškem.

Velenje: Rudar – Gorica (sobota, sodnik Dragoslav Perić, 16): Gorica ni Olimpija! Težje jo bo prebrati in tudi premagati. Za domačega trenerja Vanjo Radinovića bo priprava za tekmo svojevrsten izziv. V Stožicah je zadostovala le – predvidljiva – taktika, zdaj si bo treba izmisliti še kaj več. V odsotnosti izjemnega štoperja Jeana Clauda Billonga (rumeni kartoni) se prvemu goriškemu strelcu Miranu Burgiću odpira »zračni prostor«, v katerem je on vladar. Rudarjevo najmočnejše orožje je najučinkovitejši napadalni dvojec Dominik Glavina, John Mary, ampak Rudarjev večji izziv predstavlja izvedba taktičnega zasuka od stožiške obrambne igre do domače napadalne. Gorica bo v gosteh neugodna in italijanska – organizirana in disciplinirana.

Koper: Koper – Radomlje (Roman Glažar, 18): Koprski izplen štirih točk v dveh tekmah je sanjski, a ne razkriva bistva: Koper je preslab, da bi dosegel začrtano – 4. mesto, Je pa je zelo neprijeten tekmec za boljše, ker ne igra, ampak onemogoča igro. Radomlje so najslabše, zato bi Koprčani, če ne drugega, lahko zmagali brez tekmečevega avtogola.

Maribor: Maribor – Aluminij (Roberto Ponis, 20.15): Kaj pomeni imeti lokalnega junaka, moštvo v formi in odlično vzdušje, bodo razkrile tribune. Vsaj tisoč več gledalcev, kot bi jih prišlo običajno, zagotavljajo spektakularni goli Luke Zahovića, dve zmagi in »palček« iz Kidričevega, ki je Mariborčanom v tej sezoni ukradel pet točk od šestih. Za gostujočega upa Martina Vrbanca je Ljudski vrt priložnost, da Zlatku Zahoviću razkrije talent vreden mariborske majice. Odličen domači igralec je vreden več kot tujec.

Krško: Krško – Celje (nedelja, Matej Jug, 15): Saj ni res, pa je. Celje proti Krškemu še ni zmagalo in – kar meji na znanstveno fantastiko – v šestih medsebojnih tekmah ni zabilo gola. 4:0 je v zmagah, 6:0 v golih, toda »zahodni« Štajerci so proti Posavcem kljub vsemu favoriti. Ker imajo kakovostnejše igralce, drugo je, ali so bolje vodeni. Domači trener Tomaž Petrovič zna iz moštva in iz nekaterih mladih igralcev, med katerimi sta najvidnejša napadalca Filip Dangubić in Martin Kramarič, izvleči maksimum. Tudi tokrat ga bo moral, če bo želel ohraniti tradicijo.

Domžale: Domžale – Olimpija (Rade Obrenović, 16.55): Olimpija igra doma, od petnajstih gostovanj je šla domov z enajstimi zmagami. Jutrišnja bi bila ena najslajših in pomembna za povratnika na ljubljansko trenersko klop Marijana Pušnika ter predsednika Milana Mandarića. Tako rekoč je nujna. Kako bo Olimpija prišla do treh točk, na silo, igrivo, srečno, je vseeno. Tudi Domžale so pomlad začele klavrno, a z veliko razliko: namesto točke so si zaslužile vseh šest. Bile so neverjetno neučinkovite, napadalci so zgrešili nemogoče, branilci pa si privoščili »smešna« gola. Če se bo »odprlo« mlademu Alenu Ožboltu, veteranu s prefinjenimi potezami Ivanu Firerju ali komu drugemu, se reprezentančnemu dvojcu štoperjev Branku Iliću in Nemanji Mitroviću ter vratarju Nejcu Vidmarju obeta še ena polomija. Prvi lokalni derbi v sezoni je igralo 18 nogometašev (10 Domžalčanov, 8 Ljubljančanov), ki jih jutri zagotovo ne bo na igrišču. Če bosta na stranskem tiru še Rok Kronaveter in Andraž Kirm, bodo Ljubljančani izenačili moči.