Olimpija pod Kalvarijo gola in bosa

Danes in jutri tekme 31. kola državnega prvenstva, v katerem bo Olimpija pod vodstvom Darka Karapetrovića gostovala v Mariboru.

Objavljeno
03. maj 2014 11.18
14 MENDY Jean Philippe (NK Maribor), (NK Olimpija), 26.3.2014, Maribor
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Navkljub že petemu dvoboju Maribora in Olimpije v letu 2014, tretjemu ligaškemu, bo Ljudski vrt danes središče nogometne Slovenije. Toda v 31. kolu 1. SNL bodo iz tekmovalnega zornega kota pomembnejše vse druge tekme – današnje v Celju, Novi Gorici in Domžalah ter jutrišnja v Kranju.

Celje: Celje – Luka Koper (16.30; sodnik Dejan Balažič):
Je odstopljeni trener Miloš Rus dušil razvoj s pretirano pedagoškim pristopom in negovanjem igre za vsako ceno, ali pa so obetavni Celjani vendarle igralsko omejeni? Da bi Simon Rožman, profesor športne vzgoje na celjski klopi s šibkimi igralskimi referencami (da sezono izpelje do konca, je kljub vsemu logičen izbor strica iz ozadja Darka Klariča, razen, če se bo celjski finiš spremenil v kalvarijo), lahko bil Jose Mourinho, ni verjetno. To še ne pomeni, da so Koprčani favoriti. Potem ko so se čustveno in fizično spraznili v derbiju z vijoličnimi ter se v navijaškem slogu označili za žrtve sodnika Mateja Juga, so zelo blizu ponovitvi razpleta lanske sezone, v kateri so ostali brez evropske zgodbe.

Nova Gorica: Gorica – Zavrč (18; Tadej Mežnar): Gladkih 3:0 za Goričane je bilanca sezone, ki napoveduje nov završki zasuk – po vzponu in padcu nov vzpon. Zavrčani imajo imenitno priložnost, da v svoji prvi prvoligaški sezoni popolnijo seznam zmag nad prvaki SNL (na njem manjkata Gorica in Domžale). Goričani bodo igrali brez kaznovanega dvojca z presežno vrednostjo, prvega strelca lige Massima Code in ustvarjalca Gianluce Lapadule. A glavni mik derbija je naslednji: bodo goriški Italijani z dodatkom Slovencev (dva ali trije?) boljši od završkih Hrvatov, ki v zadnjih tekmah bruhajo ogenj?

Domžale: Domžale – Krka (18; Davor Drečnik): Od domžalskega preboja proti vrhu bržčas ne bo nič, za uteho so Domžalčani v Ljubljanski kotlini vendarle šampioni, kar zapriseženim »lokalpatriotom« v vodstveni strukturi in med navijači pomeni zelo veliko. Ambicije pa jim še zdaleč niso pošle. Krka manj zaostaja za osmim mestom kot Domžale za petim. To je opozorilo za Domžalčane, saj Novomeščanom vzpon po lestvici prinaša zanesljiv obstanek.

Maribor: Maribor – Olimpija (20.05; Damir Skomina): Milorad Kosanović je končal svojo mesijanstvo v Sloveniji in je okroglo žogo odnesel domov v Novi Sad. V Sloveniji bodo spet igrali z oglato žogo. Tako ironično bi lahko povzeli ponavljajoče pravljice z jezikom spretnega strokovnjaka z malim s, zaradi katerih je padel na limanice tudi Izet Rastoder. Olimpijin »kralj banan« res nima sreče, četudi drži, da nima veliko izbire. V Ljubljani je izbira »posebnežev« s tako močnim nogometnim poreklom, kot ga ima Zlatko Zahović, tako rekoč nična. Zato so Zahoviću še podaljšali pogodbo v Mariboru do leta 2018, medtem ko pri Olimpiji nimajo trenerja ali športnega ditrektorja niti za mesec junij, kaj šele za naslednjo sezono. Darko Karapetrović bo v Ljudskem vrtu vodil Olimpijo, nato nadaljeval do konca sezone, potem pa ... Lahko bo srečen, če bo Rastoder še dajal svoje evre. Kaj pa o nogometu? Žal nič, Maribor je za zeleno-bele moštvo z drugega planeta.

Kranj: Triglav – Rudar (nedelja, 17; Roman Glažar): Velenjčani bodo do konca prvenstva igrali z vsemi tekmeci za 2. mesto, zato zaloga treh točk iz jutrišnjega dvoboja ne bi bila odveč.