Olimpija še ni kos Mariboru in Luki Zahoviću

V nabito polnem Ljudskem vrtu povprečen, a borben derbi v 51. minuti odločil najboljši strelec 1. SNL.

Objavljeno
26. februar 2017 22.47
90 ZAHOVIČ Luka (NK Maribor), 41 VIDMAR Nejc (NK Olimpija), 25.2.2017, Maribor [luka zahovič, nejc vidmar, nk maribor, nk olimpija, nogomet, derbi]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Olimpija taktično ni bila zrela in ni imela posameznika s potezo več. Maribor je imel oboje, Luka Zahović je v 51. minuti z izjemno akcijo z bližine neubranljivo matiral Nejca Vidmarja. Maribor je Olimpiji ušel za 3 točke, dodatno zaradi boljšega izkupička v medsebojnih tekmah.

Vijolični so veliko taktično bitko razrešili v slogu izkušenih moštev. Tvegali so malo, ko so uvideli, da prenovljeni zeleno-beli z novinci niso tako »strašni«, kot naj bi bili, so pokazali kanček več agresivnosti in bili v drugem polčasu hitro nagrajeni. Eden boljših Ljubljančanov Romun Alexandre Cretu v kazenskem prostoru ni posredoval spretno, kar je bilo dovolj, da je Zahović z virtuozno akcijo preigral Branka Ilića in z diagonalnim strelom po tleh z 8 m v levi kot Vidmarjevih vrat dvignil na noge 11.000 vijoličnih privržencev. Preostalih tisoč so zastopali navijači Olimpije.

»Na takšnih tekmah se kaznujejo majhne napake. Maribor je eno izkoristil, zaslužili bi si točko,« je ocenil gostujoči trener Luka Elsner. Napako je v gol spremenil mojster, kakršnega Olimpija še nima. Luka Zahović morda res ni preigraval in šprintal, kot sta neuspešno in jalovo – kot vsa ekipa – skozi vso tekmo poskušala ljubljanska »atleta« na bočnih položajih Kingsley Boateng in Nathan Oduwa, a je bil zbran in navdahnjen, ko je bilo treba.

»Nič nenavadnega ni, da je Luka vzel to žogo, to je preprosto on,« je jedrnato o junaku povedal mariborski trener Darko Milanič. Zahović je kot mravljica in iz tekme v tekmo dela to, kar njegovemu očetu nikoli ni bilo usojeno: da bi v vijoličnem dresu zabijal gole.

Milaničev taktični načrt se je v 31. derbiju izšel brez prask in s 16 zmago. Ljubljančani so bili precejšnji del tekme v jesenskem ritmu pod taktirko Luke Elsnerja – brez prave napadalne kombinatorike in zamisli. Če so stali odlično, kar je bilo res in za učbenike (med napadalno in obrambno vrsto je bilo redkokdaj več kot 30 m), so klavrno napadali. Oduwa, Boateng in Leon Benko se nikakor niso uglasili, zaradi česar je bil izkupiček – ena nevarna akcija – logična posledica neuigranosti. In tudi napadanja brez koncepta. Ali pa tudi prevelike sebičnosti, zaradi katere je Benko v slačilnici po tekmi pel levite otročaju iz Tottenhama Oduwi. O Blessingu Elekeju in njegovi igri (sam zase) ter o (ne)deležu makedonskega prišleka Danijela Avramovskega ne kaže izgubljati besed.

Maribor je odlikoval moštveni duh. Prednjačila sta veterana, najboljši mož na igrišču, 33-letni Marko Šuler in maratonec, 37-letni Milivoje Novaković. Koroški štoper je storil eno napako, a mu nihče ni ušel, ljubljanski napadalec se je trgal na vse strani in navduševal v dvobojih z nekdanjim reprezentančnim kolegom Ilićem. Povratnik v Olimpijo ni bil razočaran, v porazu je videl tudi pozitivne stvari.

»Mislim, da smo večji del tekme igrali solidno. Vedeli smo, od kod nam bo grozila nevarnost, če bomo naredili napako. To se je tudi zgodilo. Kljub porazu je bilo vzdušje pozitivno. Truditi se moramo, da na naslednjih tekmah ne bomo prejemali takšnih golov. Če bomo tako igrali, se nimamo česa bati. Imamo zelo dober kolektiv in odlične posameznike. Lahko igramo še veliko bolje. Če bomo igrali tako, kot smo igrali, in Maribor igral tako, kot je, bomo gotovo do konca sezone zmagali na več tekmah,« je dejal 34-letni Ljubljančan.

Maribor pod Milaničevo taktirko ni neznanka. O Olimpiji z vsemi novinci bo več povedala prihodnost. »V obrambi se nam ni toliko poznalo, da smo nova ekipa. Videti smo bili uigrani, formacija je bila kompaktna, razdalje so bile majhne, osvajali smo veliko žog. Težje je bilo v zadnjih 30 metrih, kjer pridejo do izraza avtomatizmi in občutek, da poznaš soigralčevo gibanje, da veš, na kakšen način bo zaključil. Mislim, da smo se delovali, kot da že nekaj časa igramo skupaj,« je strnil oceno in nakazal usmeritve za izboljšave Elsner. Naslednji derbi bo 29. aprila v Stožicah.