Olimpija v Kopru tudi za Mandarićeve obresti

V 16. kolu 1. SNL danes v Domžalah za 3. mesto, v Mariboru štajerski derbi, jutri pa vroča bitka na Bonifiki.

Objavljeno
04. november 2016 23.59
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Dobljena sodna bitka predsednika NK Olimpije Milana Mandarića proti FC Kopru je podžgala strasti na relaciji Koper – Ljubljana. Jutrišnji dvoboj 16. kola 1. SNL, v katerem bodo danes tekme v Velenju, Domžalah in Mariboru, je tako dobil nove razsežnosti. Jutri bo še tekma v Krškem.

Velenje: Rudar – Aluminij (sobota, sodnik Miran Bukovec, 16): Če bo obveljala »stavniška« formula izidov, bo Ob jezeru zmagal Aluminij. Kako naj si nogometni kibici drugače razlagajo izide Rudarja, ki je po pokalnem polomu z drugoligašem Krko nekaj dni pozneje v gosteh »pospravil« Gorico? V tej sezoni si je privoščil že kar nekaj podobnih preobratov od polomov do podvigov. Vsekakor preveč za verodostojno podobo, v kateri pa ni mogoče skriti posamične kakovosti. Še posebej v napadu, kjer polnita mreže prvi strelec SNL Dominik Glavina in postavni John Mary. Tradicija dvobojev s Kidričani zagotavlja gole, kar 20 jih je padlo v zadnjih petih dvobojih.

Domžale: Domžale – Gorica (Vojko Goričan, 18): Mrki Domžalčanov v tekmah, ki bi jih lahko spremenile v zmagovalce, se vrstijo tudi pod taktirko Simona Rožmana. Njegov predhodnik Luka Elsner je z Mariborom, Olimpijo in Gorico osvojil le točko, Rožman bo prvo lovil danes. Toda mik derbija za 3. mesto je dvoboj strategij. Rožmanova všečna retorika o napadanju se je razletela v praksi v Ljudskem vrtu in Stožicah, podoba Gorice pod taktirko Mirana Srebrniča pa je bržkone najbolj nogometna v ligi. Toda po italijansko odlični postavitvi in organizaciji igre kajpak manjka drznosti in poguma ter seveda še eden ali dva kakovostna posameznika. Gorici predvsem manjkajo točke s slabšimi.

Maribor: Maribor – Celje (Matej Jug, 20.15): V Celju so Mariborčani začeli niz devetih ligaških tekem brez poraza ob vsega dveh neodločenih izidih. Pa vseeno ni zadostoval, da bi s prvega mesta šli v štajerski derbi. Strah, da bi sijajen niz končali v svojem Ljudskem vrtu, je upravičen: pri visoko motiviranih Celjanih je kar nekaj odpisanih vijoličnih, tudi Dalibor Volaš in Goran Cvijanović. Toda tudi v domačem taboru sta dva bivša Celjana, Sunny je celo prvi strelec Maribora, čeprav ima status »sparing« igralca za treninge, Blaž Vrhovec je zaenkrat še manjši dolžnik. Ali pa tudi ne, s svojo prisotnostjo in tekmovalnostjo je namreč podžgal Marwana Kabho in tudi Aleksa Pihlerja, da sta med najboljšimi igralci v široki vijolični zasedbi. V sredini in napadu pa imajo Mariborčani tudi največjo premoč v primerjavi s Celjani.

Krško: Krško – Kalcer Radomlje (nedelja, Damir Skomina, 15): Krško je v spodnjem delu lestvice, a svoje potenciale je debelo presegel. Trener Tomaž Petrović ustvarja čudeže in si lahko mirno polaska, da sodi v kategorijo najboljših trenerjev v SNL. Si upa kdo od bolj uveljavljenih ali izpostavljenih kolegov staviti, da bi bil na klopi Krčanov boljši? Radomljani so že dolgo le nastopajoči v ligi, vendar iz tekme v tekmo vzbujajo nekaj strahu. Nekdo bo namreč prvi, ki ga bodo premagali.

Koper: Luka Koper – Olimpija (Slavko Vinčić, 16.55): Nenad Protega in Milan Mandarić sta se dokončno razšla. Pet mesecev je bil Protegov rok trajanja v vlogi športnega direktorja in v tem obdobju je, med drugim, popravljal tudi napake drugih. Nekatere tudi od Ranka Stojića, ki je znova prevzel vlogo glavnega kadrovika. Ironija je, da je dan pred včerajšnjim uradnim Protegovim odhodom reprezentant postal fant, ki ga je v Ljubljano (k Interblocku) pripeljal prav Protega – Antonio Delamea Mlinar. Zakaj se je Mandarić tako hitro odrekel Protegi, bržkone še lep čas ne bo znano in bo tudi nepomembno, če bo na igrišču poleg zmag Olimpija še ugajala. Doslej še ni, za kar je delni krivec tudi trener Luka Elsner. Čeprav so ga razglasili za trenerja prihodnosti, ima enako težavo kot večina slovenske stroke z izjemo Matjaža Keka. Ustvarjanje in uveljavljanje igre z žogo v nogah je tudi zanj tabu. Prav kakovost izvedbe te prvine bo odločilna na Bonifiki, na kateri bodo pogledi in srd podpornikov Borisa Popoviča uprti v Mandarića. Bolje pa bi bilo, če bi jo usmerjali v domači tabor na čelu z županom, ki je omogočil, da je klub postal njegova igračka in igračka spornega menedžerja Andyja Bare in da je vse prej kot klub Koprčanov in številnih nadarjenih otrok. Mandarić prihaja v Koper k Popoviču po obresti, glavnice pa bržčas nikoli ne bo videl.