Olimpija v Ljudski vrt s prednostjo 6 točk

V 23. kolu 1. SNL Olimpija preživela napad Luke Koper. Za zmago z 2:0 zadela Miha Zajc in Miroslav Radović.

Objavljeno
29. februar 2016 01.18
Miha Zajc, strelec prvega gola na tekmi med Olimpijo in Koprom. Ljubljana, 28. februar, 2016.[Miha Zajc,nogomet,Olimpija,Koper,šport]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Olimpija je že v prvem pomladnem kolu pobegnila Mariboru. Zeleno-beli si s Koprom niso privoščili spodrsljaja, kakršnega so si vijoličasti s Celjem. Z zmago so prednost povečali na 6 točk. Mariborčani so bili boljši le v podpori navijačev – 6000:4000.

»To je bila tekma evropske ravni,« sta prepričevala sedmo silo trenerja Olimpije in Luke Koper, Marko Nikolić in Slavko Matić. Letošnja ligaška premiera je bila privlačna, za tekmovalno razburljivost je manjkal kakšen gol ambicioznih in prenovljenih Koprčanov, ki so bili na tribuni podprti z domala vsemi častilci županovega nogometnega projekta.

Dvoboj so gostje odprli s tremi streli in prepričljivejšo igro. Ljubljančani so se po pričakovanjih tekme lotili bolj previdno in taktično premišljeno. Nikolić ni imel druge izbire, saj za Andraža Šporarja in Ezekiela Hentyja ni imel enakovrednih novincev po slogu igre. Blessing Eleke je bil v postavitvi 4-2-3-1 osamljen napadalec, svobodno vlogo je imel Miha Zajc, Julius Wobay še ni povsem pripravljen, Rok Kronaveter pa se je prelevil v marljivega igralca. Nalogo je odlično opravil, kot Eleke, ki je zrežiral ljubljansko vodstvo. Na desni strani je dobil dvoboj s Hysenom Memollo in poslal predložek, ki ga je Zajc z glavo neubranljivo preusmeril v desni spodnji kot vrat Kristijana Kahline. Dotlej Ljubljančani – boljši v obrambi kot v napadu – niso resno ogrozili Koprčanov, ki jim je gol opazno sesul načrt.

V drugem polčasu je bila Olimpija zanesljivejša. Eleke in Kronavater sta opravljala garaško delo, da je Zajc lahko nizal akcije, po katerih je praviloma izgubljal žoge in moč za nevarnejše strele. Toda imel je »bianco« karto, da je delal, kar najbolje zna, in to se mu je obrestovalo v 70. minuti. Pobegnil je po levi strani ter z asistenco zaposlil še vidno nepripravljenega novinca Miroslava Radovića, ki pa je znal mojstrsko unovčiti bogato znanje in izkušnje. Nekoliko z leve strani je z 12 m diagonalno streljal v vratarjev levi kot. Zmagovalec je bil odločen, Koper ni imel možnosti, čeprav je imel podobo resnega moštva, ki bi lahko s popravki v naslednji sezoni igral vidnejšo vlogo. Toda za kaj več bo potreboval tudi več talenta. Kot ga ima Olimpija v Elekeju, Zajcu, Kronavetru, MItroviću, Vidmarju ...

»Čestitam igralcem, to je bila tekma, ki so jo dobili oni. Preživeli smo prvi polčas, v katerem so nas s svojim tekanjem brez reda v zagate spravljali koprski napadalci. V drugem polčasu smo bili boljši. Igrali smo tekmovalno tekmo, tako se igra za naslov in takšna igra ne dopušča improvizacije. Zdaj je pred nami še trinajst tekem. Osredotočeni smo na cilj,« je svojo prvo tekmo v SNL in prvo zmago komentiral trener Olimpije Nikolić in pred derbijem opozoril, da bodo prvenstvo odločile druge tekme. »Če odštejem obe tekmi z Mariborom, smo bili po točkah poravnani.«

Pred derbijem nemočni

Pol ure igralca več, sodniška naklonjenost in še nešportnost. Drugega kot poraz s Celjani in žvižgov svojih navijačev si Mariborčani niso zaslužili. Zaušnico jim je prisolil rezervist Milan Spremo po bliskovitem nasprotnem napadu v drugi minuti sodnikovega dodatka.

»V zvezni vrsti nismo imeli igralca, ki bi z eno potezo odprl Celjane,« je bilo eno od razmišljanj trenerja Krunoslava Jurčića. Zagrebčan je bil aktiven, bundo je slekel že po pol ure igre, krilil je z rokami, dirigiral in dajal navodila, a vijolični so bili brez zamisli.

»Lahko bi govorili o vsakem igralcu posebej. To ne bi imelo smisla. Zaupam vsem in za mene so najboljši,« je zaščitil igralce. A tudi Jurčić je imel slabo dnevno formo. Nič se mu ni izšlo, od začetne enajsterice do menjav. Ko je Maribor stiskal Celje in upal, da bo v gneči v kazenskem prostoru po hokejsko nekdo na silo zadel, na igrišču ni bilo ustreznega igralca. Jean-Philippe Mendy je bil na rezervni klopi, Milivoje Novaković je ob Zlatku Zahoviću spremljal nemoč soigralcev.

Celjani so bili taktično dovršeni, razpoloženi za boj in samostojne akcije. Marko Pajač je povzročal preglavice na mariborski levi strani, a je navdih drago plačal zaradi neumnosti. Rumen karton je že imel in je vseeno izzval glavnega sodnika Damirja Skomino z namernim padcem pri preigravanju. Potegnil je kratko. Odločitev Skomine ni bila sporna, toda najboljši slovenski sodnik je imel spet enega od svojih vzvišenih dnevov. Bil je preračunljiv in je izzival!

»Nismo še rekli zadnje. Imamo še pokalno tekmovanje, smo motivirani in močni,« je bil ob obetavnem uvodu v drugi del sezone nabrušen trener Celja Iztok Kapušin. Če bi Celjani izgubili, bi bila prava mala tragedija.

Državno prvenstvo, 23. kolo

Olimpija - Luka Koper 2:0 (1:0)

(Zajc 34., Radović 70.)

Maribor - Celje 0:1 (0:0)

(Spremo 93.)

Gorica - Zavrč 2:2 (1:2)

(Osuji 19., Nunić 76.; Batrović 22., 37./11-m)

Rudar Velenje - Krško 0:1 (0:0)

(Volarič 64.)

Krka - Domžale 3:1 (1:0)

(Kostanjšek 17., Fuček 66./11-m, 75.; Jarović 80.)

 

Lestvica:

1. Olimpija 23 15 4 4 55:18 49 točk

2. Maribor 23 12 7 4 55:24 43

3. Domžale 23 10 8 5 33:17 38

4. Gorica 23 11 3 9 36:35 36

5. Zavrč 23 8 7 8 27:28 31

6. Celje 23 6 8 9 19:36 26

7. Krka 23 6 7 10 20:32 25

8. Luka Koper 23 6 4 13 25:39 22

9. Rudar 23 5 7 11 18:34 22

10. Krško 23 5 7 11 12:37 22