Olimpija v ritmu, ki lahko strese mariborske temelje

V zaostali tekmi 3. kola 1. SNL zelena luč za Andraža Šporarja in rdeča za Željka Filipovića ter Marka Šulerja.

Objavljeno
07. april 2015 20.32
Nogomet Olimpija - Maribor 15.marca 2014
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – »Tekma ne bi mogla biti v boljšem obdobju,« je z zvrhano mero optimizma pospremil jutrišnji zaostali dvoboj 3. kola 1. SNL trener Olimpije Darko Karapetrović. Po dobrem mesecu bodo Stožice drevi (20.05) znova prizorišče ljubljansko-mariborske nogometne bitke. Razplet z Olimpijino zmago bi lahko močno posegel v boj za prvaka.

Za zeleno-bele bodo močno stiskali pesti tudi v Domžalah in Celju. Prva zmaga Olimpije po lanskem 15. marcu in komaj tretja, odkar v 1. SNL tekmuje pod predsedniško taktirko Izeta Rastoderja, so tudi sanje vseh nevijoličnih navijačev. Pogled na lestvico bi po scenariju po meri Olimpije ponudil naslednjo podobo: Maribor 55, Domžale 52, Celje 51, Olimpija 49. Do konca prvenstva pa bi bilo samo še 10 tekem oziroma na voljo bi bilo 30 točk.

Kakšna pa je realnost? »Telesna pripravljenost je na višji ravni, bolj smo uigrani in Maribor gostimo po odlični tekmi z Zavrčem. Tudi taktično delujemo zrelo,« je moštvo predstavil Karapetrović. Njegov mariborski tekmec in kolega Ante Šimundža ima za seboj manj prijeten konec tedna. A spodrsljaj s Krko, kar neodločen izid 2:2 za visoke vijoličaste standarde nedvomno je, ni povzročil preplaha. »Derbi je posebna tekma, prestižna, pomembna za vse, a tudi ta prinaša tri točke. Te so v ospredju. Ne bodo nas vodila čustva, igrali bomo zbrano,« je premišljeno odgovoril mariborski trener.

Pri Ljubljančanih so se apetiti povečali po dveh zmagah in neodločenem izidu, toda v seštevku so v letošnjem delu sezone osvojili tri točke manj od prvakov (11:14). In izgubili prvi dvoboj, v katerem se je ves načrt sesul že po vsega osmih minutah, ko se je poškodoval najboljši ljubljanski strelec Andraž Šporar. Enaindvajsetletni napadalec je kljub občutno boljši formi vendarle ključni mož, ki bi lahko nagnil jeziček na tehtnici na zeleno-belo stran.

»Ali bo igral od prve minute, se bomo odločili tik pred tekmo,« Karapetrović še ni sprejel ene od številnih vznemirljivih odločitev, ki bi lahko spremenila potek tekme.

Šporar je nabrušen, poškodba iz prve tekme je že zaceljena. »Poškodbe ne čutim več, počutim pa se odlično. Slutim, da bo Maribor padel, v formi smo. V obeh tekmah v tej sezoni se je srečno izvlekel, napočil je trenutek za našo zmago,« je tudi strelec 9 ligaških golov prepričan o tem, da bi se lahko začelo pisati novo poglavje ligaških derbijev.

Mariborski kapetan Marcos Tavares razmišlja pragmatično. »Od sobote zvečer smo se že povsem osredotočili na tekmo z Olimpijo. Naš cilj je, da povečamo prednost pred tekmeci. Pot do uspeha je znana, verjamem, da bomo zmagali,« je dejal Brazilec s slovenskim potnim listom in strelec petih golov v derbijih.

Kako se bosta lotila drug drugega, kakšne pasti bosta pripravila, skrivata oba trenerja. Karapetrović se z zadovoljstvom muza, saj ima na voljo vse igralce, Šimundža ne bo mogel računati na kaznovanega Marka Šulerja (nadomestil ga bo Arghus) in bržčas tudi na Željka Filipovića. Vrnili se bodo močni členi Petar Stojanović, Mitja Viler in Agim Ibraimi, ki so izpustili tekmo s Krko.

»Vemo, da Mariboru ne ustreza odprta igra. Toda mi si ne moremo privoščiti, da bi doma igrali zaprto. To ni naša filozofija. Ne bomo pa brezglavo jurišali, previdni bomo,« je vendarle del taktičnega načrta razkril ljubljanski trener.

»Pričakujem, da bomo igrali dinamično in všečno za navijače, pri čemer bo v ospredju vendarle izid,« pa je bil pomenljiv Šimundža, ki je (oziroma njegovo moštvo) kljub vijolični spomladanski premoči dolžnik. Maribor s svojo premočjo kapitalskih in človeških virov namreč ne igra privlačno, zmaguje in zbira točke s precej bojazljivimi igrami. Šele ko mu gre za nohte, pokaže, da je vendarle za razred boljši in sposobnejši od drugih.

Olimpija in Maribor sta igrala 22 ligaških dvobojev. Bilanca je naslednja: 2 zmagi Olimpije, 12 Maribora in 8 neodločenih izidov. Razlika v golih je 20:31.