Olimpija z vrha čaka na Gorico

Nogometaši Maribora v 9. kolu slovenskega prvoligaškega tekmovanja danes (17.45) v Novi Gorici.

Objavljeno
11. september 2015 23.54
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Novo mesto – Olimpija je v uvodni tekmi 9. kola 1. SNL že opravila svojo nalogo. S sploh prvo zmago na novomeškem Portovalu (3:1) in že šesto zaporedno v tej sezoni je osvojila 22 točko in zavzela vrh. A prvakinja prve četrtine bo, če Gorica (21) v današnjem derbiju ne bo premagala Maribora. Sinoči je bila še tekma v Zavrču, danes bo v Velenju, jutri pa v Domžalah.

Neosvojljiva novomeška trdnjava se kljub občasnemu obleganju Ljubljančanov v prvem polčasu ni niti pošteno zatresla. A bi lahko bilo drugače, če bi Andraž Šporar in Ezekiel Henty malo bolj zbrano spremljala podaje Martina Mimouna. Ob koncu prvega polčasa so povrhu ušli zaostanku po zaslugi odličnega posredovanja Aleksandra Šelige, ki je po lepi podaji Erika Glihe bravurozno ubranil strel z glavo najnižjega igralca na igrišču Nane Welbecka. Trener Marijan Pušnik je ob odmoru potegnil aduta iz rokava, namesto Nika Kapuna je vstopil Miha Zajc, in zadel v polno. Zajec je v 53. minuti odlično izvedel kot, ki ga je iz bližine v vodstvo spremenil Henty. Mladi Šempetrčan je po dvojni podaji s Šporarjem povišal prednost s prefinjenim spodkopanim strelom, navdahnjeno igri pa je začinil še z evrogolom, da je umiril gostitelje ob naletu za izenačenje. V 83. minuti je Žiga Kastrevec s prvim dotikom matiral Šeligo po lepi akciji in asistenci Damjana Marjanovića. Zajc je zadel z 18 m z s strelom z levo nogo v levi vratarjev kot.

Nova Gorica: Gorica – Maribor (sobota, Damir Skomina, 17.45): Četrti Maribor bo izzival prvo Gorico. To sodi v rubriko saj ni res, pa je. In ne le ta podrobnost, tudi druga je nadvse pomenljiva. Navijači Olimpije upajo, da bo Maribor opravil svojo nalogo in končal zmagovalni niz Gorice. Sedem tekem že traja in ima najpomembnejšo sporočilo: Gorica igra atraktiven in učinkovit nogomet. Česar prvak s Štajerske v tej sezoni še ni bil zmožen pokazati na igrišču. Pod taktirko novega in med igralci dobro sprejetega trenerja Krunoslava Jurčića se bo začela vijoličasta prenova. Najprej še z istimi igralci, ki najbrž čez noč niso pozabili zmagovati, potem pa ... Morda tudi z mladimi, ki se, odkar športni direktor Zlatko Zahović poveljuje vijoličastemu športnemu ustroju, ne morejo prebiti v člansko moštvo. Čeprav so prišli kot veliki talenti. Goriški »mladci« pa že bruhajo ogenj. Blessing Eleke, Amir Džuzdanović, Gregor Sorčan so »zakon« tudi za vijoličaste. Za domačega trenerja Mirana Srebrniča je lahko dobra stvar ta, da je selektor do 21 let Primož Gliha v kvalifikacijskih tekmah z Litvo in Italijo »spočil« Džuzdanovića. Slaba pa, da bo Maribor bliže šampionski podobi kot slabi avgustovski in da bo že naslednji konec tedna prišla še Olimpija.

Velenje: Rudar – Celje (Slavko Vinčić, 20.15): Po ligaških polomih v Stožicah in v Areni je šaleško-savinjski derbi idealen za »lizanje ran«. Rudarji delujejo bolje, Celjani pa so z novim trenerjem Iztokom Kapušinom opravili prvi test: v pokalu so brez težav izločili Muro.

Domžale: Domžale – Krško (nedelja, Nejc Kajtazović, 17.45): Končno zmaga. Sicer že peta v sezoni, a prva domača. To je edino, kar šteje za Domžalčane in trenerja Luko Elsnerja!