Oslabljenim Slovencem v Argentini zabil tudi Messi

Slovenska nogometna rerezentanca je prijateljsko tekmo z Argentino izgubila z 0:2. Strelca Alvarez in Messi.

Objavljeno
07. junij 2014 16.58
Posodobljeno
07. junij 2014 20.00
FBL-WC-2014-ARG-SVN-FRIENDLY
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Buenos Aires - Slovenska nogometna reprezentanca je v La Plati odigrala še drugo prijateljsko tekmo na južnoameriški turneji. Slovita Argentina, svetovni prvak v letih 1978 in 1986, je proti Sloveniji odigrala zadnjo tekmo pred SP v Braziliji in zmagala z 2:0. Že v prvem polčasu je zadel Ricky Alvarez, v drugem pa je navijače navdušil prvi zvezdnik Lionel Messi.

Slovenija je tekmo začela oslabljena, saj so se nad ekipo Srečka Katanca tik pred tekmo zgrnile zdravstvene težave: šest nogometašev se je v hotelu zastrupilo s hrano, med njimi je tudi prvi vratar Samir Handanović, ki tako ni branil slovenskih vrat proti zvezdniški zasedbi Argentine.

Potem ko se je že pred tekmo z Urugvajem poškodoval tudi odlični Jan Oblak, je priložnost dobil tretji vratar Vid Belec. Zaradi zdravstvenih težav je bil vprašljiv tudi steber slovenske obrambe Boštjan Cesar, a je vendarle tekmo začel v prvi postavi.

V prvi enajsterici Argentine ni bilo Lionela Messija, prav tako ne Sergia Agüera in Angela di Marie.

Hiter zadetek Argentine

Dvoboj nogometne palčice proti velikanki se je začel z nekaj obetavnimi prodori pred argentinska vrata, vendar pa akcije niso imele pravega zaključka. Slovenci so pokazali pogumen pristop, tudi ko je v kazenskem prostoru padel Lavezzi. Vendar pa so Katančevi izbranci že po prvi akciji Argentine prejeli zadetek. Jasmin Kurtić je v 12. minuti izgubil dvoboj z Rickyjem Alvarezom, ki je streljal z roba kazenskega prostora in premagal Vida Belca. Že v uvodnih minutah se je poškodoval eden od argentinskih nogometašev - Lucas Biglia, zamenjal ga je Hugo Campagnaro.

V nadaljevanju so ritem narekovali gostitelji. V 27. minuti je imel lepo priložnost Maxi Rodriguez, ki je bil po podaji Javierja Mascherana sam pred Belcem, a ni zadel. Znova je poskusil v 36. minuti, a slovenski vratar se je izkazal z odlično obrambo in preprečil še višje vodstvo Argentine.

Pred koncem prvega polčasa so spet več poskušali tudi slovenski nogometaši. Rajko Rotman je poskusil z več kot 30 m, Josip Iličić pa je izsilil prekršek in priboril predložek v kazenski prostor. Vendar pa je akcija izzvenela v gneči pred vratarjem Romerom. Slovenci so slabo zaključevali akcije, v 43. minuti je pred gol z desne strani lepo podal Iličić, a Milivoje Novaković v skoku ni bil pravočasen. V zadnji minuti rednega dela je do strela prišel še Mišo Brečko, a njegov poskus je bil lahka naloga za argentinskega vratarja.

Zvezdniški trio

V drugem polčasu je Katanec v igro poslal Nejca Pečnika (namesto Iličića), Dejana Lazarevića (namesto Kirma) in Mirala Samardžića (namesto Iliča). Slika na igrišče se v primerjavi s prvim polčasom ni bistveno spremenila. Pečnik je po prodoru priboril strel iz kota, a ga je slabo izvajal Lazarević. Pri Argentincih je imel lepo priložnost za zadetek Alvarez, a je žogo dobro odbil Belec.

V 58. minuti je na tribunah završalo, saj je vstopila zvezdniška trojica: Lionel Messi, Sergio Agüero in Angel di Maria. Tik po njihovem vstopu na igrišče, pa so zapretili slovenski nogometaši. Atraktivno je iz obrata streljal Novaković, a Romero je bil na pravem mestu.

Cesar je dobro ustavljal Messija, ki se je na tleh znašel tudi v kazenskem prostoru, a ni iztržil najstrožje kazni. Slovenci so dobro stali v obrambi in pletli mrežo tudi v napadu, po udarcu v glavo pa je na zelenici obležal Lazarević. Sledila je nova nevarna akcija zvezdnikov Argentine: Di Maria je ukradel žogo in jo podal do Agüera, ta pa do Messija, ki ni potreboval veliko prostora, da je premagal Belca in navdušil za vodstvo z 2:0.

Ob koncu polčasa sta v slovenski reprezentanci priložnost dobila še Ivan Firer (namesto Novakovića) in Gregor Balažic (namesto Cesarja), še prej tudi Aleš Mertelj (namesto Stevanoviča). Nevaren strel je proti slovenskim vratom sprožil še Di Maria. V sodnikovem podaljšku je imel Messi priložnost še s prostega strela, potem ko ga je podrl Rotman. A izida v izidihljajih tekme ni spremenil.

Prijateljska tekma:

Argentina - Slovenija 2:0 (1:0)

Stadion Ciudad de la Plata, gledalcev 50.000, sodniki: Vazquez, Taran, Trinidad (vsi Urugvaj).

Strelca: 1:0 Alvarez (12.), 2:0 Messi (75.).

Argentina: Romero, Mascherano (od 76. Mammana), Fernandez (od 57. Gago), Basanta, Biglia (od 14. Campagnaro), Perez, Rodriguez (od 57. di Maria), Fernandez, Rojo, Alvarez (od 57. Messi), Lavezzi (od 57. Aguero).

Slovenija: Belec, Brečko, Cesar (od 87. Balažic), Ilič (od 47. Samardžić), Jokič, Rotman, Kurtić, Iličić (od 48. Pečnik), Stevanovič (od 80. Mertelj), Kirm (od 48. Lazarević), Novaković (od 87. Firer).

Rumeni kartoni: Mascherano, Gago; Kirm, Rotman, Stevanović.

Rdeči karton: /.