Osramočeni Sam Allardyce: Pravila so zato, da se jih krši

Po 67 dneh angleška reprezentanca ostala brez selektorja. Proti Sloveniji v Stožicah z Garethom Southgatom.

Objavljeno
28. september 2016 01.40
Saša Verčič
Saša Verčič
London – Čez slaba dva tedna bo v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu 2018 v Stožicah gostovala nogometna reprezentanca Anglije, in to brez selektorja! Sam Allardyce se je namreč na klopi treh levov obdržal komajda dobra dva meseca, izbrano vrsto je vodil na eni sami tekmi, zdaj pa se je zapletel v škandal, zaradi katerega je moral oditi.

Na Otoku imajo nesrečno roko pri izbiri selektorjev in ko je po blamaži s porazom v osmini finala EP proti Islandiji s klopi odletel Roy Hodgson, so Angleži z nestrpnostjo čakali, kdo ga bo nasledil. Imenovanje Sama Allardycea jih ni navdušilo in res se že po dveh mesecih poslavlja tudi on. A tokrat ne gre za slabe rezultate in šokantne poraze, ampak se je Allardyce zapletel v mrežo preiskovalnih novinarjev pod krinko pri Daily Telegraphu. Ti so ga namreč naskrivaj posneli, ko je – misleč, da gre za poslovneže z Daljnega vzhoda – dajal nasvete, kako pri prestopih igralcev zaobiti pravilo, ki prepoveduje deljeno lastništvo igralcev (ekonomske pravice igralcev so lahko le v lasti klubov, ne pa menedžerjev in drugih podjetij). To pravilo je njegov delodajalec, torej angleška zveza FA, sprejel leta 2008, FIFA pa lani.

»Nekateri to počno ves čas. Pravila se da obiti. Tu je v igri veliko denarja, v dveh urah se da zaslužiti ogromno,« je pojasnjeval 61-letnik ter pri tem ponudil primer iz prve roke – Ennerja Valencio, ko je ta igral za West Ham, Allardyce pa je bil v tem klubu trener. »Big Sam« je bil pripravljen svoje nasvete deliti v Singapurju in Hongkongu, za štiri »predavanja« o tem, kako nekaznovano kršiti pravila, pa bi dobil 400.000 funtov (455.000 evrov). Ob tem velja omeniti, da je služba angleškega nogometnega selektorja izjemno dobro plačana – letna pogodba znaša tri milijone funtov, zraven pridejo različni dodatki …

V FA je bilo včeraj izredno stanje, sestanki so si sledili eden za drugim. Ko je bilo le še vprašanje, ali ga bo zveza odpustila ali se bo odločil za odstop, je prišlo sporočilo o skupni odločitvi, da se poti razidejo. »Allardyceovo vedenje je bilo neprimerno. Priznal je, da je storil veliko napako, in se opravičil, glede na težo prekrška smo se skupaj odločili, da končamo sodelovanje. To ni bila lahka odločitev, a angleški selektor mora upoštevati najvišje standarde vedenja in spoštovanja pravil,« so zapisali pri FA ter dodali, da bo na naslednjih štirih tekmah (v kvalifikacijskih z Malto, Slovenijo in Škotsko ter prijateljski s Španijo) izbrano vrsto vodil Gareth Southgate, ki je tudi glavni kandidat, da v nadaljevanju prevzame redno funkcijo. Na stavnicah sledijo Steve Bruce, Alan Pardew, Eddie Howe, Glenn Hoddle itd.

Allardyce bo šel v zgodovino angleške reprezentance kot selektor z najkrajšim stažem (67 dni) in stoodstotnim izkupičkom, saj je v 1. kolu kvalifikacij za SP Anglija ugnala Slovaško. Resda šele v sodnikovem dodatku, Allardyce pa se je po tekmi tudi »proslavil« z izjavo, da ne more ukazovati Waynu Rooneyju, na katerem mestu naj igra.