»Osrečite me z lepo številko«

Nogometna Anglija: znana nova imena iz korupcijskega škandala, med njimi Hasselbaink, Cellino in Wright.

Objavljeno
30. september 2016 03.07
Saša Verčič
Saša Verčič
London – Ko so novinarji pod krinko pri Daily Telegraphu razkrili, kako je bil Sam Allardyce voljan pomagati pri prekupčevanju z igralci, so dali jasno vedeti, da zdaj že bivši angleški nogometni selektor ni edini, ki se je ujel v njihovo mrežo. Prva imena zdaj prihajajo v javnost, gre pa za ljudi iz klubov druge angleške lige (championship).

Korupcija je torej v angleškem nogometu precej razširjena, osmerica naj bi nekoč ali še vedno delovala tudi v najvišjem ligaškem razredu (premier league), za zdaj pa je jasno, da so bili ob Allarydceu za podkupnine dovzetni nekdanji Chelseajev napadalec in ta čas trener QPR Jimmy Floyd Hasselbaink, lastnik Leedsa Massimo Cellino in pomočnik trenerja pri Barnsleyju Tommy Wright, ki ga je že doletel suspenz. Wrighta so novinarji posneli na treh sestankih, po katerih je prejel ovojnico s 5000 funti (5700 €), da bi poskrbel, da bi Barnsley podpisal pogodbe z igralci v delni lasti namišljenega podjetja z Daljnega vzhoda. Cellino je »azijskim poslovnežem« predlagal, da postanejo 20-odstotni lastniki kluba, s čimer bi se lahko izognili pravilu o deljenem lastništvu, ob tem bi jim denar ob prestopih igralcev kapnil v lastne žepe. V klubu so se že odzvali, da v tem ni prav nikakršne zgodbe, da so bili Cellinovi predlogi povsem v skladu s pravili angleške nogometne zveze. Pri QPR pa so medtem uvedli notranjo preiskavo, saj naj bi se Hasselbaink pogajal za 55.000 funtov provizije, da bi njegov klub kupil igralce, ki so jih ponujali zakrinkani novinarji.

»Poskusite me osrečiti in pridite na plano z lepo številko,« na posnetku pravi Hasselbaink, ki se je nato zagovarjal, da so mu »zastopniki igralcev« ponudili plačilo za predavanje v Singapurju, kar ni nič nenavadnega, še manj pa spornega. »Nič nisem storil narobe,« je prepričan Hasselbaink, a to bo pokazala preiskava, čas, da bi se vse skupaj zgolj pometlo pod preprogo, pač ni najbolj pravi … Novinarji pri Telegraphu so namreč že predali vse pomembne posnetke policiji, pozivi k neodvisni preiskavi o korupciji v angleškem nogometu so vse pogostejši. »Integriteta mora biti ena najpomembnejših odlik angleškega nogometa. Vse utemeljene obtožbe bomo proučili v mejah, ki nam jih dovoljujejo pravila. Če bomo našli znake kriminalnih dejanj, bomo obvestili in zaprosili za pomoč za to pristojne organe,« so v skupnem sporočilu zapisali predstavniki zveze, premier league in nogometne lige, medtem ko je predsednik FA Greg Clarke že potožil, da zveza nima prave, sodne moči, da bi sama izkoreninila korupcijo.

O tem, kako se je do zdaj spopadala s podobnimi primeri, pa priča tudi raziskava lorda Johna Stevensa izpred devetih let, ki je s svojo ekipo proučil 362 prestopov med 1. januarjem 2004 in 31. januarjem 2006. Sedemnajst je bilo izredno sumljivih in jih ne bi mogli označiti za zakonite, je ugotovil. Med njimi so bili štirje iz Boltona, ko je bil tam trener Allardyce, zelo zveneča imena pa so Didier Drogba (iz Marseilla v Chelsea), Petr Čech (iz Rennesa v Chelsea) in Michael Essien (iz Lyona v Chelsea) itd. Zgodilo se ni nič, FA se je odločila, da nima na voljo dovolj virov za preiskavo, ko je primer čez več kot dve leti predala mednarodni zvezi FIFA, pa je ta odgovorila, da je od obtožb preteklo že preveč časa … S. V.