Otočani dobili krepko slovensko lekcijo

V 3. kolu kvalifikacij EL Mariborčan Matic Črnic blestel v Stožicah, Ljubljančan Milivoje Novaković zabil na Škotskem.

Objavljeno
29. julij 2016 01.40
Nogometaš Domžal Matic Črnic (C) in soigralci se veselijo zadetka na tekmi tretjega kroga kvalifikacij evropske lige, med Domžalami in West Ham Unitedom. Ljubljana, Slovenija 28.julija 2016. [nogomet,nogometaši,NK Domžale,West Ham United,Črnic
Aljaž Vrabec, Gorazd Nejedly
Aljaž Vrabec, Gorazd Nejedly

Ljubljana – Prvi slovensko-otoški nogometni bitki v 3. kolu kvalifikacij za evropsko ligo sta pripadli našemu dvojcu. V Stožicah so Domžale z 2:1 premagale sloviti West Ham, Maribor je v Aberdeenu iztržil 1:1. Za Domžale je oba gola zabil Matic Črnic, za Maribor pa Milivoje Novaković. Povratni tekmi bosta prihodnji četrtek v Londonu in Mariboru.

Domžalčani so znova dokazali, da vsak nogometaš igra mnogo bolje pred polnimi tribunami, pod žarometi in proti kakovostnemu tekmecu. Od prve minute naprej so leteli po igrišču. Brez žoge so bili nizko v preži, tečni in agresivni, po osvojeni posesti so se v šprintu pognali naprej. Pri vodilnem golu so potrdili, da premorejo tudi kanček nogometne inteligence. Ko ti nasproti stojijo večji in močnejši nogometaši, je namreč priročen trik nakazovanje podaje ali strela z eno nogo, nato pa sledi dokončanje poteze z drugo nogo (»finta« strela ali podaje). Domžalčani so na takšen način najprej ustvarili višek v zvezni vrsti, nato je na enak način obrambo »prekucnil« še Antonio Mance in zaradi igre z roko nasprotnega branilca (tako je videl glavni sodnik) priboril enajstmetrovko. Hladnokrvno jo je izkoristil Matic Črnic.

Ampak tudi West Ham premore igralce z malonogometnim znanjem. Najbolj izstopa Sofiane Feghouli, povsem svež prišlek, ki je predtem igral za Valencio. S španskim klubom je leta 2010 že spoznal nekaj slovenskih krajev, saj je Valencia tedaj pri nas opravila poletne priprave (trener je bil Unai Emery, zdaj prvi mož bogatega PSG). Drugi zvezdnik West Hama, ki je zaigral v Ljubljani, je Andy Carroll, a ta je bolj opazen zaradi robustne postave kot zaradi nogometnega znanja. Temu primerno so nanj letele vse visoke žoge, a domžalski branilci so ga dovolj dobro ovirali, da njegovi streli z glavo niso imeli prave sile. Pred leti je bil na Otoku zelo cenjen, Liverpool je zanj odštel 41 milijonov evrov, toda visokih pričakovanj ni nikoli izpolnil.

Slaven Bilić, trener West Hama, je moral zaradi kazni sedeti na častni tribuni, ob igrišču ga je nadomestil rojak Nikola Jurčević. Bilićev pomočnik je Ljubljano prišel z lepimi spomini, kajti enega od dveh golov za hrvaško reprezentanco je zabil prav v slovenski metropoli, takrat še na starem Bežigradu. Tokrat je iz Ljubljane skupaj z Bilićem odšel bolj kislega obraza. Oba sta si zapomnila Črnica, saj je Mariborčan iz poteze v potezo dokazoval, da prihodnje poletje ne bo več nogometaš Domžal. S partijo proti West Hamu pa si je še malce dvignil ceno.

Zmaga Domžal bi lahko bila višja. Najprej zaradi nespametnega prekrška domžalskega vratarja Axla Maravala za enajstmetrovko (izenačil je kapetan Mark Noble), pa tudi zaradi neizkoriščenih priložnosti v drugem polčasu.

»Izpolnili smo dogovor v slačilnici. Žal nismo zabili v zadnji akciji. Priložnosti so se nam ponujale in gremo v London z dvignjenimi glavami,« je po tekmi povedal igralec tekme Črnic.

Kazalo je na zmago

Zaključne minute na štadionu Pittodrie so obetale popolno vijolično zmagoslavje. Novaković je v 83. minuti dobil dvoboj iz oči v oči z domačim vratarjem Joejem Lewisom. Aberdeenova vztrajnost, ki je prevladovala vseh 90 minut, pa je obrodila sad v 88. minuti, ko je eden od najbolj izpostavljenih igralcev Adam Rooney z bližine podal strelcu Jonathanu Hayesu.

Mariborskega trenerja Darka Milaniča je značilna Aberdeenova igra na moža prisilila, da je opravil nekaj sprememb v primerjavi s prejšnjimi tekmami v postavitvi in izbiri igralcev. Mladega Adisa Hodžića je na desnem branilskem položaju zamenjal Denis Šme, štoperski dvojec sta dopolnjevala Marko Šuler in Rodrigo Defendi, Dino Hotić pa je začel na levi strani v zvezni vrsti.

Tekma se je razpletala v skladu s pričakovanji. Gostitelji so na vso silo napadli vijolične. Ključni mož je bil srednji napadalec Rooney, a z več žoge v nogah so Mariborčani na trenutke umirili gostitelje. Preudarnost jim je v 16. minuti prinesla čudovito priložnost. Šme je prodrl po desni strani in s povratno podajo v sredino 11 m od vrat našel Marwana Kabho. Izraelec je imel na nogi vodstvo, a je bil nespreten, saj je streljal visoko prek vrat. Veliko več v napadu Mariborčani niso zmogli pripraviti, zato pa so vse moči usmerili v branjenje in potrpežljivo čakali na svoj trenutek sreče. Obleganje gostiteljev je bilo očitno, izjemnih priložnosti malo, a tudi več posredovanj brez napak Jasmina Handanovića, ki je bil sinoči vendarle prvi mož Mariborčanov. 

Tretje kolo kvalifikacij evropske lige

Domžale - West Ham 2:1 (1:1)

(Črnic 11./11-m, 49.; Noble 18./11-m)

Domžale: Maraval, Balkovec, Dobrovoljc, Horić, Brachi, Horvat, Črnic (91./Juninho), Majer (86./Vetrih), Alvir, Morel (77./Repas), Mance.

West Ham: Adrian, Antonio (80./Quina), Nordtveit, Reid, Byram, Noble, Feghouli, Kouyate, Obiang, E. Valencia, Carroll.

-------------------------------------

Aberdeen - Maribor 1:1 (0:0)

(Hayes 88.; Novaković 83.)

Aberdeen: Lewis, Considine, Reynolds, Taylor, Logan, Shinnie (72./Burns), Jack, Hayes, McGinn, Rooney, Stockley (72./McLean).

Maribor: Handanović, Šme, Defendi, Šuler, Janža, Vrhovec (68./Pihler), Hotić (46./Bohar), Vršič (84./Bajde), Kabha, Novaković, Tavares.