FIFA Blatterju in Platiniju znižali kazen, CAS zavrnil Alija

Na mizi predlog reform v FIFA: za prenovo vodstva, večjo transparentnost, razkrivanje plač, nadzor in omejitve trajanja mandatov.

Objavljeno
24. februar 2016 15.51
J. P., Š. Ro.
J. P., Š. Ro.

Zürich - Izvršni odbor Mednarodne nogometne zveze (FIFA) je na zasedanju v Švici države članice pozval k sprejetju paketa reform na prihajajočem izrednem kongresu, s katerim naj bi povrnili ugled in kredibilnost zveze, nad katero visi težka senca korupcijskih afer. Člani so obenem predlagali, naj zdajšnja suspenza Indonezije in Kuvajta obravnavajo šele na majskem rednem kongresu, kar bi pomenilo, da v petek o reformnem paketu in kajpak o novem predsedniku FIFA ne bi glasovalo vseh 209 nacionalnih zvez članic, temveč zgolj 207.

»Oči vsega sveta so po enem najhujših obdobij v zgodovini FIFA ta teden uprte v nas. S sprejetjem reform bi sporočili, da smo poslušali in da bomo izvedli potrebne ukrepe za vnovično vzpostavitev zaupanja in izboljšanje našega dela. Vsak od ukrepov je ključen za prihodnost FIFA in globalnega nogometa,« je poudaril nadomestni predsednik svetovne nogometne družine Issa Hayatou. Reforme sicer vključujejo vse od popolne prenove vodstva zveze do večje transparentnosti, razkrivanja plač, boljšega nadzora vodilnih kadrov in omejitve trajanja funkcionarskih mandatov, vključno s predsedniškim. Za sprejetje ukrepov je potrebna tričetrtinska večina.

Blatter in Platini dosegla zmanjšanje kazni

Pred volilnim kongresom FIFA je etična komisija mednarodne zveze tudi sporočila, da je zavrnila pritožbo predsednika FIFA Seppa Blatterja in prvega moža Evropske nogometne zveze (UEFA) Michela Platinija, ki ju je doletela kazen zaradi spornega plačila dveh milijonov dolarjev, za katerega ni obstajala nobena pogodba. Odbor za pritožbe je njuno vlogo zavrnil, je pa kazen o prepovedi delovanja v nogometu znižal: z osmih let na šest.

Etična komisija je Blatteja in Platinija kaznovala 21. decembra lani. Švicar in Francoza se bosta zdaj najbrž pritožila še na Mednarodno športno razsodišče (CAS) v Lozani.